Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Szatmári ízek és nagyvilági borok egy új rooftop bárban – Megnyitott a SOLID, a SALT kis testvére

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 07. 28. 14:47

A héten borbárként nyitotta meg végre kapuit a SOLID Budapest. A SALT kis testvére a SALT koncepciójába illő ételválasztékkal, valamint magyar és nemzetközi borkínálattal várja vendégeit a Királyi Pál utcai épület hetedik emeletén.

A parádés kilátást és kínálatot szerencsére nem csak szerdától szombatig – 17 és éjjel 1 óra között – csodálhatjuk meg, az esti borozgatásaink és tapasozásaink alkalmával, hiszen a Királyi Pál utcai Hotel Rum à la carte reggelije is elérhető a 7. emeleten lévő rooftopbárban. Így minden reggel 7 és 12 óra között tudjuk náluk kezdeni a napot, akár egy laza, kötetlen, pezsgős bruncholás keretében. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Kropf András étteremvezető – aki pécsi virtussal és hedonizmussal már igen korán elkezdte járni a világot – teljesen szabad kezet kapott a többoldalas borlap kialakításánál. Organikus és klasszikus borok, grower champagne-ok (jellemzően pár hektáros családi birtokok pezsgői, amik kisebb mennyiségben, saját területről, saját művelésű szőlőből készülnek), olyan tételekkel, mint például az Agrapart & Fils „7 crus” brut champagne-a, a Somló Kincse pincészet 2019-es „Hegyek királya” fehér házasítása vagy az osztrák Nittnaus nyílt kádas erjesztésű, 2017-es Altenberg kékfrankosaMelléjük pedig tökéletesen párosíthatóak a konyha „bar finger foodjai”, amik gyakorlatilag tapasokat jelentenek. 

Fotó: Horpáczi Dávid

A borok jó ízléssel és elegánsan mutatják be az organikus és natúr borok hazai és nemzetközi világát, amik a klasszikus kínálattal együtt egyszerre törekednek a tisztaságra és a komplexitásra. Az ételek pedig lehengerlően hozzák azt az ősiségében is modern kifinomultsággal rendelkező stílust, ami amúgy magát a SALT-ot is jellemzi. A spiritválaszték nem széles, de gondosan válogatott, ezért ha valaki nem a bor mellett döntene, akkor sincs semmi veszve.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A SOLID-ban lehetőségünk nyílik a SALT étteremhez kapcsolódó fogásokat is megkóstolni, kisebb adagok közül válogathatunk, így ha valaki nem enné végig az alsó szinten a sokfogásos menüsort, itt kaphat egy kis ízelítőt. Rába René séf a SALT nyitása óta Tóth Szilárd csapatában dolgozik, de még Franciaországban érintette meg először a természetközeliség, és ott tanult rengeteget az ehető növényekről is. Miután hazatért, nagyon vonzotta a SALT koncepciója, mivel remek fejlődési és tanulási lehetőséget lát az egyik legprogresszívabb kortárs magyar konyhában. Ráadásul Szilárdhoz hasonlóan René is sokat merített a gyerekkori emlékeiből, és minden fogást személyesen mutat be a vendégeknek.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Vajalja – karamellizált vaj, sós kifli, fermentált zöld szilva

Fotó: Horpáczi Dávid

A középpontban itt is az üzenetértékű házi kenyér áll. A vajalja virágporral és zöldcitrom héjával ízesített, karamellizált barna vaját a Dél-Alföldön jellemzően tejföllel fogyasztják, de itt omlós, meleg sós kifli és sóban elrakott, éretlenül szedett zöld szilva jár hozzá (1650 forint). 

Szatmári hummusz – platnis kenyér, hagymás zsír, lestyán, gyömbér

Fotó: Horpáczi Dávid

szatmári hummusztól (tradicionálisan szabolcsi sárga babból és hüvelyesekből lestyánnal és citromfűvel készülő mártogatós – 1750 forint) az égetett padlizsánon (1950 forint) és a kovászos uborkával tálalt sült császáron át (2050 forint) egészen a kovászolt dinnye mellé érkező dézsás szalonnás kenyérig (1950 forint) minden fogás a régiek ízvilágát és étkezési szokásait mutatja be.

A hummusz hagymás zsírral készül, a különleges zelleres fogás egyszerű zöldségalapanyagát pedig a citromverbéna, a zöld eper és a miso dobja fel. A mákos pisztráng (2850 forint) íróban úszva, karalábékörettel érkezik, a halhús szinte elolvad a szánkban. Kacsát rendelni pedig sok helyen lutri, de itt nem fogunk mellé vele, ha a kacsamell, zöldbab, szeder, mandula (2950 forint) fogást választjuk. 

Kovászolt dinnye, dézsás szalonnás kenyér

Fotó: Horpáczi Dávid

kovászolt dinnye minilevesként érkezik az asztalunkra, biztosan sokunk nagyapja szelte annak idején bicskával a dinnyekockákat és ette hozzá a kenyérfalatkákat a konyhaasztalnál ülve, ezeket a gyerekkori élményeket élhetjük át újra – egy elegánsabb, mégsem feszengős enteriőrben. A desszert egyszerű, de nagyszerű: egy szeletke teljesen hagyományos zserbó (1650 forint), amiben minden összetevő a helyén van.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Régóta vártuk már ezt a nyitást, hogy az egykori Toprum helyén a SALT család tovább bővüljön, de megérte kiböjtölnünk. Aki izgalmas borok és pezsgők mellett szeretné kóstolgatni a SALT-ra jellemző, természetközeli ízvilágú ételeket, de egy degusztációs vacsora nem fér bele az idejébe, annak irány a SOLID! És ha már említettük a SALT-ot, akkor kijelenthetjük, hogy a SOLID ételei és borai – stílszerűen – még a rooftopos kilátás elől is elviszik a „só”-t!

Hasonló tartalmak

Admin mode