Bréking / látnivalók és kultúra

szerkesztés

Szupermodern könyvtár és közösségi tér nyílik a Teréz körúton

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 02. 23. 10:04

A Teréz körút 2–4. szám alatt hatalmas, utcafrontos helyiségben nyílik meg augusztusban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új egysége. A Szenes Design Stúdió tervei alapján egy modern, közösségi funkciókkal megspékelt és generációkat összehozó könyvtár épül.

Egykor Keravill, majd turisztikai központ működött a körúti helyiségben, most az FSZEK Kertész utcai és egykori Andrássy úti tagkönyvtárának egyesülésével nyílik az új bibliotéka – olvasható a Terézvárosi Önkormányzat honlapján. A majdani könyvtártér egy 150 éves, patinás épület aljában, 720 négyzetméteren, teljesen akadálymentesítve, csúcsmodern technológiával felszerelve, közel 390 millió forintból újul meg. Mivel a közeli Liszt Ferenc téren működik a Terézvárosi Gyermekkönyvtár, így az új egység elsősorban a 14 éven felüli korosztályt fogja megszólítani, de az új könyvtár kifejezetten arra törekszik majd, hogy közösségi tereivel összehozza a fiatalabb és az idősebb generációt.

„Kimondottan közösségi térben gondolkodunk: a földszintet amolyan találkozóhelynek képzeljük, kávézóval, kölcsönzőtérrel, folyóirat-olvasóval, amely úgy lesz kialakítva, hogy ha valaki elmegy a könyvtár előtt vagy bekukkant a villamosról, azt látja majd, hogy az ablakokban olvasnak az emberek” – mondta Haszonné Kiss Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgatója.

Az új könyvtárban kényelmes fotelek, babzsákok és mobil bútorok várják majd a látogatókat, az emeleti asztaloknál és a polcok között pedig kutatóbokszokat alakítanak ki, ahol lehetőség lesz az elmélyült munkára. Az emeleten közösségi iroda is helyet kap, melyet alkalomszerűen közös munkára, meetingekre is igénybe lehet venni. Az alagsori tér is hasznosításra kerül, a nagyteremben előadások, rendezvények szervezésére lesz lehetőség. Az Írószövetséggel és a Szépírók Társaságával is folyik a közös munka, kreatív foglalkozásokat terveznek, és folytatnák a korábban megkezdett programjaikat, például a könyvtárszínházat, ahol az olvasóközönség személyesen is megismerkedhet a kortárs írókkal. Az új könyvtár kifejezett célja, hogy a kerületben élő nagyszámú külföldi lakosságot is megszólítsa, és számukra is lehetőséget biztosítson az újfajta közösségi tér használatára.

Hasonló tartalmak

Admin mode