Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Generációkon át kell jó vendéglátást nyújtani – Bíró Dani megreformálja a KisBíró konyháját

A svájci Bianchi, a londoni The Arts Club és a bécsi Konstantin Filippou után a virányosi Vendéglő a KisBíróhozban kamatoztatja nemzetközi tapasztalatát Bíró Dániel, aki – Pankotai Tamás sous-chefre támaszkodva – a Covid utáni bezáráshullám helyett újra csúcsra akarja juttatni az éttermet.

Hat év külföldi tapasztalatszerzés és világlátás után döntött úgy Bíró Dani, a több mint 100 éves vendéglátós-dinasztia ifjú tagja, Bíró Lajos fia, hogy hazatér és saját útját járva, saját elképzeléseit megvalósítva ad új impulzust és szerethető ízeket a budai oldal egyik kedvenc éttermének, a KisBírónak. A magyar vonal számos nemzetközi csavarral egészül ki, és a szezonalitás alapvetően határozza meg a kínálatot, ami a fine diningra sokszor jellemző túlgondolás és kötelező látványelemek figyelmen kívül hagyásával együtt egy „kortárs vendéglői stílust” eredményez.

A tapasztalt budai úri közönséget nem lehet becsapni. Itt nem elég folyékony nitrogénnel fedett felhőben prezentálni a hatféle textúrájú zöldborsó-variációt, ide bizony jól érthető, telt, de összetett ízek kellenek egy folyamatosan megújuló alapanyag-használat mellett. Egy megbízható törzshely, ahová folyamatosan vissza lehet járni az egész családdal. A vendéglők ugyanis ilyenek. Vagyis egykor talán ilyenek voltak, most pedig újra fel kell fedeznünk őket. A KisBíró pedig pont ezt hozza: a barátságos, családi vendéglátás már-már kiveszettnek hitt vonalát.

Dani mind tálalásban, mind ízvilágban saját magát adja. A kacsalábleves (1600 forint) hazai, klasszikus összetettségét a koriander és a pak choi (bordáskel) thaiföldi csavarral színesíti, amit az édes-sós-savanyú alapízek játéka mellett a tökéletes állagú zúza és pecsenyemáj tesz teljessé. Egy tartalmas leves, ami egyáltalán nem „nehéz”.

És pont ez az egyik fő érdeme az ételeknek, ami a leves után tálalt tintahal és karalábé (3200 forint) kettősénél érhető igazán tetten: az összetett és komplex ízek egyszerre teltek és könnyedek. A tintahalon érkező hollandi mártás hosszú idő óta a legjobb, amit kóstoltunk, de az egész fogás egy szenzációs ízkavalkád, ahol ráadásul nem kell gondolkodni, csak fölé hajolni és élvezettel megenni.

A dorozsmai mangalicakarajnál (4200 forint) a különböző állagok is játékra kelnek. Én magam ugyan nem rajongok a sous vide eljárásért, sokkal jobban kedvelem a mediumra készített húsokat, de ez semmit nem von le a főétel érdemeiből. Ropogós kéreg, krémes paprikás mártás és savanyított shiitake gomba. 

Úgy magyar, hogy közben mégis nemzetközi.

Úgy magyar, hogy közben mégis nemzetközi.

A budai törzsközönség egyből rákapott a változásokra, de már Pestről is átjár az egyre bővülő vendégkör, hogy hétről hétre megkóstolja a „kis Bíró”, Bíró Dániel szenvedéllyel és elszánt alkotóerővel átszőtt konyháját. A budai vendéglők világa korántsem szűnt meg létezni, csak pihent egyet, hogy megújulva térhessen vissza közénk.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

5 hely, ahol karácsonyi varázslat vár

?>

5 csodás, ünnepi díszbe öltözött helyszínt mutatunk, ahol igazán átélhetjük a karácsony hangulatát.

Tudjuk, hol állsz sorba jövő héten! – Az év egyik legizgalmasabb ázsiai bisztrója nyitott meg a Hunyadi téren

?>

Cheeseburger spring rolls és mekis almás pite vagányra kalibrálva – a ZEN Eatery az év egyik legjobb ázsiai étterme lett!

Gasztró

Véndiák

?>

A Véndiák már 1938 óta várja vendégeit, mégis az a hely, ami nevével ellentétben mindig tud újat mutatni. Az évtizedek óta idejáró törzsvendégeket pont ezért tudják megtartani. Ide betérve az ember mindig elégedetten távozik, legyen az egy magyaros ebéd, egy hamburger, egy napi menü, egy finom desszert vagy egy különleges koktél.

Véndiák – minél idősebb, annál fiatalosabb

?>

Az 1938 óta működő Véndiák mindenki számára tud olyat nyújtani, ami után elégedetten távozhat: magyaros ebédet, hamburgert, desszertet vagy koktélt.

Neked ajánlott

A