Paddy, az Arán Pékség anyakovásza a hét elejétől immár két helyen tart bennünket jól, ugyanis a Wesselényi utcai Arán után végre Budán, a Móricz Zsigmond körtéri farmerbolt helyén is új üzlet nyílt.

A tulajdonosok, Pécsi Kinga és Attila jelentős vendéglátósmúlttal érkeztek 2008-ban Írországba, ahol Kinga végképp beleszeretett a kenyérsütésbe. Számtalan európai és amerikai utazás után a Dublini Műszaki Egyetemen tanult pék és cukrász szakon. A házaspár 2019-ben újra Magyarországra költözött, hogy megnyissa a Wesselényi utcai Arán Pékséget. Az üzlet hamarosan a környék kedvence lett, és a vírus okozta változásokhoz is jól tudott idomulni: webshopot alakítottak ki, és gyorsan reagáltak a megváltozó vendégkör igényeire is.

A pékség fokozatos növekedésnek indult. Először a sütőüzem költözött át egy közeli üzlethelyiségbe, így a vendégeknek nagyobb hely jutott, most pedig elérkezett az idő a budai kis testvér megnyitására is. Jól körülhatárolható keretei vannak azonban a növekedésnek: Kinga és Attila számára nagyon fontos a személyes jelenlét, a vendégekkel, beszállítókkal való közvetlen kommunikáció, ezt pedig nem tudnák végtelen mennyiségű üzletben biztosítani.

Az arán írül azt jelenti: ’kenyér’. Nem kell meglepődni tehát azon, hogy a termékek egyáltalán nem illeszkednek a hagyományos kakaós csiga – túrós batyu – kilós félbarna vonalba. Nagy szükség van emiatt az eladók szaktudására, akik szívesen beavatnak minket ezeknek a kenyereknek a különleges világába. Mivel a munkába állás az Aránnál néhány napos üzemi gyakorlattal kezdődik, mindannyian első kézből ismerik a sütés folyamatát. Nemcsak akkor érdemes tehát ellátogatnunk ebbe a pékségbe, amikor éhesek vagyunk, hanem akkor is, ha új információra vágyunk, szeretnénk igazán exkluzív hozzávalókat, a kenyérsütéshez kapcsolódó eszközöket vásárolni vagy kérni egy keveset ajándékba a pékség kovászából.

Jóllehet néhány exkluzív termék a Wesselényi utcában marad, az árak a régiek, és hiányérzetünk sincs, hiszen az ismerős kedvencek mellett számos új, a környékbeli iskolák és egyetemek vagy a hatalmas közlekedési csomóponton átszállók igényeihez igazodó harapnivalóval találkozunk. Fogadni mernénk rá, hogy a kicsi, egyszerű belső kialakítású, főképp elvitelre berendezkedő, egyelőre hétköznap 8–18 óra, szombaton pedig 8–15 óra között nyitva tartó pékség barátságos eladói már néhány nap alatt megjegyzik a visszajáró vendégek aktuális kedvencét.

Különleges, csak itt kapható ajánlat az egészséges, krémes, egész éjszakán át puhított zabkása (1 feltéttel 490 Ft), amit görög joghurttal is fogyaszthatunk (590 Ft), ha pedig végképp úrrá lett rajtunk a hedonizmus, akkor extra feltéteket (190 Ft) is kérhetünk rá. Egy hajtós hétköznapra való gyors, egészséges reggeli feltankoláshoz elképzelni sem tudunk jobbat, mint ez az étel, az Arán házi mogyoró- vagy mandulavajával és egy kis házi granolával az extra ropogásért.

Már délelőtt elbánt önnel a főnöke? Megbuktatták a szigorlaton, vagy magánélete került válságba? Csak egy harapás a 11 és 14 óra között kapható sajtos szendvicsből (1290 Ft), és elfelejti minden bánatát! A két jó darab rusztikus kenyérszelet közé négyféle sajt  ír cheddar, francia raclette és comté (közepesen kemény, diós aromájú) és olasz taleggio (kissé csípős, mégis lágy íz, sókristályos kéreg) – kerül, éppen annyi házi kimchivel kiegészítve, hogy a krémes, meleg ízből kiemelkedjen az érett sajtok árnyalatnyi csípőssége. Noha az étel már így is maga a mennyország, a jövőben krémlevessel kiegészülve még tökéletesebb ebédmenü lehet.

Jóllehet a péksütemények és kenyerek a Wesselényi utcai üzemben készülnek, a budai üzlet felső szintjén nagyobb konyha került kialakításra, hogy a zabkásához tartozó extrák és a szendvicsek feltétei minél frissebbek maradjanak. A pékség a legtöbb esetben ragaszkodik a magyar alapanyagokhoz, a lisztek java részét például a Garat malom szállítja. 

A péksütemények közül a ropogós, vajas fahéjas tekercs (490 Ft) örök szerelmünk lesz, versenyre a lágy vaníliakrémmel töltött, kívül ropogós créme brulée croissant-nal (750 Ft) kel. Kinga egyik kedvence a flódni, ami 100% szilvából álló, igazi szatmári házi lekvárral készül (890 Ft). A sós sütik rajongóinak érdemes megkóstolniuk a gombás párnát (600 Ft), mivel a gomba állaga kiváló, vagy a pestós sajtos rudat (390 Ft). A hagyományos kifli és zsömle helyett pedig a jeruzsálemi bagel (390 Ft) vár bennünket.

A reggeli péksütemény + kávé híveit továbbra is a One Eleven kifejezetten az Arán számára készülő, világos pörkölésű kávéja várja, nyárias, jeges változatokban is. Ha pedig csak egy kenyérért ugranánk be, akkor a szokott magas minőségű, ropogós héjú, rusztikus változatokkal találkozhatunk. A mi kedvencünk a miso-szezámos (1000 Ft), de vajjal vagy lekvárral jól csúszik a lóhere alakú ír szódás (590 Ft), és a sima kovászos (750 Ft) is nagyon finom.

A Szentimrevárosra annyira jellemző, több generáció óta itt élő közösség már a második nap kíváncsian szemlélte az új üzletet. Afelől pedig kétségünk sincs, hogy ez a remek kis pékség elviteles szolgáltatásaival, barátságos, képzett eladóival és jól árazott termékeivel éppúgy elnyeri majd a helyi lokálpatriótáknak, mint a környékbeli iskolák és egyetemek tanulóinak a tetszését.

Címkék

Elérhetőségek

Arán Bakery – Móricz 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 16/A Facebook-oldal Weboldal