A Kelenföldi Indóházat a Közlekedési Múzeum menti meg, amit az újbudai önkormányzat és a kormány is támogat. Az épületben, némi felújítást és átalakítást követően, a magyar vasút történetét feldolgozó kiállítótér fog nyílni.

A Kelenföldi pályaudvar műemléki védettség alatt álló épületének megmentése már zajlik egy ideje. A leendő múzeum tartalomfejlesztése folyamatosan történik, és elkészültek a látványtervek a már kész épületről. A következő lépés az építési engedélyezés és a kivitelezési közbeszerzés kiírása lesz, majd ezeket követően indulhat meg végre a főváros egyik legrégebbi, 137 éves vasúti emlékének megmentése. 

A Kelenföldi Indóházban új kiállítóhelyet létesítenek a Közlekedési Múzeum munkatársai, ami a magyar vasút történetét dolgozza fel, és aminek a legfőbb attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz. Ezenkívül időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások is színesítik majd az indóház kulturális programkínálatát. 
 
Az épület mellett vasúttematikájú játszókertet építenek a gyerekek legnagyobb örömére, a teraszon pedig szabadtéri mozivetítéseket tartanak majd. Újítás, hogy épül egy új, modern kivitelezésű másik terasz is, ami kilátópontként, trainspotterhelyként is szolgál majd, és egy bisztró is helyet kap az épületben. Az épület előtti téren egy, az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

A Kelenföldi Indóház nemcsak Budapest, hanem az ország egyik legrégebbi állomásépülete, 1884-ben épült. A 4-es metró megépítéséig el is látta ezt a funkciót, ám közben fokozatosan veszítette el az egyes feladatait: a MÁV-pénztár például az aluljáróba költözött. Közben az egyébként is nagyon rossz, sőt elkeserítő állapotú épület még tovább romlott. Mivel közben az Etele tér dinamikusan fejlődött, és az összképből egyre inkább kilógott az indóház, szóba került a lebontása is. Szerencsére nem ez történt: az épület műemléki védettséget kapott, majd még az előző kerületvezetés határozott arról, hogy megmentik az épületet, amit az új vezetés is támogatott. A Közlekedési Múzeum által megbízott Építész Stúdió Kft. látványtervei meggyőzőek, végre méltó folytatást kap az épület, s mire betölti a 150. életévét, a leromlott állapotú korszak már csak egy rossz emlék lesz. 

Az épület felújításával párhuzamosan a benne helyet kapó kiállítás tervezése is folyamatban van. Maga a Kelenföldi pályaudvar – mint városi és vasúti tér – is meghatározó szerephez jut a tematikában. A múzeum egyfelől a vasút történeti szerepét, múltját, jelenét és jövőjét kívánja bemutatni, másfelől pedig a helyszínhez kapcsolódó emlékeket, valamint történeteket. Ez utóbbihoz viszont a múzeum munkatársai kérnek egy kis segítséget: akinek van régi képeslapja, fényképe vagy bármilyen egyéb tárgyi emléke, története Kelenföldhöz kapcsolódóan, amit szívesen megosztana másokkal is, az jelentkezzen a kelenfold@kozlekedesimuzeum.hu e-mail-címen. De azzal is tudjuk segíteni a múzeum munkáját, ha kitöltjük a honlapján található kérdőívet, ahol javaslatokat tehetünk, például a rendezvényekkel, a gyerekprogramokkal vagy a bisztró kínálatával kapcsolatban. 

Címkék