Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Így néz ki a felújítás után a korábban potyogó homlokzatú Hunyadi téri vásárcsarnok

Szerzők

  • Bartha Dorka

2020. 03. 03. 15:52

A több mint 120 éve kialakított, a főváros élelemellátását biztosító vásárcsarnokrendszer terézvárosi pillére az utóbbi évekre egészen kritikus állapotba került. Most az eredeti tervek alapján renoválták a homlokzatot, még a csapzott ökör- és sertésfej stukkók is régi fényükben pompáznak.

Sorban újulnak meg az elmúlt időszakban a vásárcsarnokok, nem egy pedig új funkciót is kapott – például a Hold utcai inkább egy hatalmas streetfood-paradicsom lett, a klasszikus piac helyett. A fővárost behálózó vásárcsarnokok rendszerét 19. század végén alakították ki, amikor egyre problémásabbá vált a robbanásszerűen fejlődő Budapest lakosságának az élelemellátása.

Fotó: We Love Budapest

A Hunyadi téren a korábbi piac helyére húzták fel Czigler Győző tervei alapján 1897-ben az új csarnokot, és hasonlóan a Klauzál térihez vagy a már említett Hold utcaihoz, ez is a zártsorú beépítéshez illeszkedve készült el, nem a tér közepén terpeszkedő hatalmas építményként.

Fotó: Szerk/WLB

A ma már műemléki védettség alatt álló csarnokot az eredeti tervek alapján újíttatta fel az önkormányzat, restaurálták, vagy ha szükség volt rá, az eredetivel megegyező módon legyártattak kétszáz fa és fém nyílászárót, és pótolták az igencsak hiányos homlokzati díszeket is. Ezek amúgy a csarnoknak kívülről a legizgalmasabb elemei, az ökör- és sertésfejek mellett szatírok és oroszlánok is szemlélik rezignáltan a környező utcák sürgés-forgását.

Fotó: Szerk/WLB

Az épület színezése is visszafogottabb lett, az élénk Habsburg-sárga helyett egy semlegesebb homokszínt kapott. A belső rendszereket, hűtést-fűtést és épületgépészeti részeket is felújították, a munkálatokkal 2019 második felében végeztek.

Fotó: Szerk/WLB

Hasonló tartalmak

Admin mode