Megkerestünk pár szereplőt a budapesti gasztronómiából, mit tapasztaltak az elmúlt hetekben és a járványügyi vészhelyzetben, és milyen forgatókönyveik vannak a jövőre nézve.

A Várban található Pest-Buda, 21 Magyar Vendéglő, Baltazár a Várban és a Spíler, Jamie's Pizzeria a Gozsduban turisztikailag frekventált helyeken fekszik; mindegyik a Zsidai-étteremcsoporthoz tartozik, melynek marketingvezetője, Juhász Emese szerint jelentős a visszaesés mindenhol. Ez az üzleti eseményeknél figyelhető meg a legdrasztikusabban, a szabadidős utazásoknál kevésbé, de a légiközlekedés szűkülésével ez tendencia is csökkenést mutat. Bár szerinte a vírus és a megbetegedések magyarországi száma nem indokolja a bekövetkezett hatásokat, a március biztosan erősen elmarad a tavalyhoz képest, és az áprilisnak sem lesz ideje visszaépülni; talán májusban vagy júniusban ébredezik a piac, és utána térhetnek vissza a megszokott üzletmenethez.

Egy jó éve várnak – ha nem is válságra, de – valamilyen piaci korrekcióra, és úgy tűnik, azt most a vírus hozta el. De fel vannak készülve a gyengébb időszakra, és vannak tartalékaink. „Eddig nagyon jól kezelik partnereink a helyzetet, úgy látom, vannak előkészített forgatókönyvek a beszállítóknál az ellátáslánc biztosítására, látok egyfajta pozitív összetartást, bajtársiasságot, és az MTÜ nagyon gyorsan és felelősen lépett azzal, hogy létrehozott egy jelentős pénzügyi vis major alapot az esetlegesen nehezebb helyzetbe kerülő vállalkozások megsegítésére. Szerintem ez egy fontos jelzés a szereplőknek, bérbeadóknak, hitelintézeteknek, hogy a turizmus iparággal stabilan számíthatnak hosszútávon."

A Március 15. téren található KIOSK Pest, a Lánchíd budai hídfőjénél lévő KIOSK Buda és a Michelin-csillagos Babel Budapest külföldi vendégekre is épít; marketingvezetőjük, Tőke Ildi szerint drasztikusan csökkent a vendégforgalom, 20-30%-os a visszaesés, de ez egyre súlyosbodik, és sokkal rosszabb számokat prognosztizálnak, válságprotokollok bevezetésére készülnek. Éttermeikben extra kézfertőtlenítőket helyeztek ki a bejárathoz is, a vendégeket egymástól távol ültetik, és már másfél hete kikapcsolták a kézszárítókat a mosdókban. Remélik, hogy a magyar vendégeket meg tudják tartani, ha már a külföldiek elmaradoznak.

A Zing, a Padthai Wokbar, a Félix, a Vapiano éttermekben és a DiVino borbárban ezzel szemben az elmúlt két hétben egyáltalán nem, az utóbbi pár napban viszont már tapasztaltak egy pár százalékos csökkenést – ami a nagyon erős magyar célközönségnek köszönhető. „Azt viszont nem látjuk, mit hoz a holnap, ez ad a legnagyobb aggodalomra okot a vendéglátás terén, ezért folyamatosan dolgozunk a további megoldási lehetőségeken a partnereinkkel, a házhozszállítás, előrendelés egész biztosan előtérbe fog kerülni, de a vendégek biztonsága a legfontosabb. Azoknál a vendéglátóhelyeken, akik turistákra építették a vállalkozást vagy nagyobb csoportokra, üzleti együttműködésekre, sajnos már két hete elkezdődtek a lemondások, de ez a hét az első, amikor ténylegesen tapasztaljuk, hogy eltűnt egy réteg turista a városból” – mondta el a We Love Budapestnek Varga Sári, a Socially gasztromarketing ügynökség vezetője.

A higiénia és a vendégek biztonsága továbbra is fő szempont az összes partnerüknél, már a vírus európai megjelenésekor kiemelt figyelmet kapott még a megszokott eljárásokon túl: még gyakoribb lett az asztalletörlés, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, még jobban odafigyelnek az alapanyagok ellenőriztetésére. Több biztonsági előírást is bevezettek a háttérben, az alkalmazottak nem utazhattak, be kellett számolniuk arról, merre jártak a világban a közelmúltban. Az alapanyag-ellátás még a kérdés, benne van a pakliban, hogy több étterem szűkített menüvel fog működni.

Címkék