... és az eredményt, korunk híres színészeiről és ígéretes tehetségeiről készült legújabb munkáit most megnézhetjük a Műcsarnokban.

Egyszer már jártunk Keleti Éva-kiállításon, mikor 2016-ban a Nemzeti Múzeumban 85 darab olyan, 1976 után készített portréja szerepelt színészekről és táncosokról, amelyeket kiállítva addig még nem lehetett látni. Az ekkor épp a 85. születésnapját ünneplő fotográfus akkor azt mondta nekünk: kacérkodik a gondolattal, hogy egykori alanyai közül a még élőket lefotózza, és a fiatal művészek közül többet is szívesen megörökítene.

Úgy tűnik, most jött el ennek az ideje: december 10-én – szintén Szarka Klára kurátor szervezésében – retrospektív kiállítás nyílt a fotóművész életművéből a Műcsarnokban, ahol az ismert művészportrék mellett a legfrissebb, a jelenkor színészeiről készült művei is felkerültek a falra.

Keleti Éva fizika-kémia szakos tanulmányait hagyta ott a fotózás kedvéért, noha eredetileg balerina szeretett volna lenni, de ezt a szenvedélyét a kamera másik oldaláról, a táncszakma nagyjainak fotózásával tudta csak kiélni. 1955-től riporter volt a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, a Magyar Távirati Irodánál (MTI); ez első teremben az ekkor készült riportokat, életképeket nézhetjük meg. Igazi kuriózum, hogy 1955-ben lefotózta a kaposvári négyes ikreket, akiket megkeresett napjainkban is, és lencsevégre kapta a még élő három testvért.

A következő blokk Keleti Éva 1976 és 1989 közötti időszakát mutatja be, amikor az Új Tükör képszerkesztője és fotóriportere volt, és ekkor készültek legendás fotói a magyar művészcéna színe-javáról. Igazi színháztörténeti kvíz végignézi a fotókat többek közt a szemtelenül fiatal Halász Juditról, Haumann Péterről, Gesztesi Károlyról, Zsótér Sándorról, Törőcsik Mariról.

Lelki és egyéb okok miatt – amelyeket nem szívesen részletez – közel 30 évig pihentette kameráját, de az újrakezdésben nagy segítségére volt Fábián Éva asszisztens. A fotós írt egy listát azokról, akiket újra meg szeretne örökíteni, ezúttal digitális technikával. A nevek között szerepeltek olyanok is, akik akkor anno kimaradtak – illetve a legújabb generációt is meg akarta keresni, akikből egyszer korunk „Jávor Páljai” lesznek.

Nem csodálkozunk, hogy mindenki azonnal igent mondott a fotósnak. Fábián Éva werkfilmet is forgatott Éváról, ahogy fotóz – ezt mindenképp ajánljuk megnézésre a kiállításon, hiszen az apró, 88 éves hölgynek már pusztán a kisugárzása olyan, hogy azonnal megnyitnánk előtte a szívünket. A jó fotóhoz pedig bizalom, és ahogy ő mesélte, őszinteség kell.

A Maurer Dóráról, Schiff Andrásról, Dragomán György-Szabó T. Anna, Tenki Réka-Csányi Sándor, Trill Zsolt-Szűcs Nelli házaspárokról, Kulka Jánosról, Vecsei Miklósról, ifj. Vidnyánszky Attiláról, Nádasdy Ádámról és a többiekről készült képek egészen biztos, hogy a színház- és művészettörténet ikonikus darabjainak fog számítani.

A kiállítás a fotográfus személyes hátterét, családját, felmenőit is bemutatja, akik között megtalálható Miklós Jutka költő, fotográfus és Kabos Endre kardvívóbajnok. „A tárlat egy kor fotográfus metszete, ami számomra az életet jelentette” – mondta a kiállítás sajtóbejárásán Keleti Éva, akinek Élet/Képek címmel köteteis megjelent, benne olyan, nemrég megtalált fotóval, amelyen Rákosi Mátyást örökítette meg.