A hosszú hétvége alkalmából különösen sok programot válogattunk össze, a Szent Patrik napi ünneplésektől az alternatív városnéző túrákig.

Csütörtök

2019-ben is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely kilenc alkalommal, hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat. A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várta az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, zenei koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítették a gyűjtemények megismerését, felfedezését.

2013-as alapítása óta a Brewski egyike Svédország legjobb kisüzemi sörfőzdéinek, most pedig magad is megtapasztalhatod miért, ugyanis a KEG-ben nem kevesebb, mint nyolc tételük kerül majd csapra. Például az ananásszal és mangóval főzött IPA-juk, a Pango IPA, a duplán hidegkomlózott New England IPA-juk, a Mangofeber, vagy az India Pale Lagerük, a Mistery Monster.

Az ismerkedős, első Urban Jungle Budapest Meetup után a márciusi második összeülésre már konkrét témával készülnek, ami az évszakhoz alkalmazkodva a tavaszi (szoba)növényes tennivalók kérdéskörét járja végig egy rövid, maximum harminc perces előadás formájában.


A hazai kisüzemi sörfőzés egyik zászlóshajójának legújabb tétele egy skót ale, vagyis wee heavy, amit ők Laphroaig whisky-shordókban érleltek tovább. A stílusra jellemzőek a gazdag, égetett cukros, sötét karamellás ízjegyek, valamint a melengető alkohol, így fázni biztosan nem fogsz, a Bölcső séfjének a sörhöz passzoló ételpárosításai pedig garantálják, hogy éhes sem maradsz majd.
Ha Szent Patrik napja, akkor kelta kocsmapunk, amit itthon a Paddy And The Rats játszik a legenergikusabban! A zenekar az ír nemzeti ünnepre ismét különleges programmal készül, így garantált, hogy gyakran a levegőbe emelkednek majd a sörrel teli korsók, amik üresedésével egyenes arányban emelkedik majd a jókedv-szint.

Jan Schulte, vagyis Wolf Müller, aka Bufiman (vagy Diskoking Burnhart McKoolski) egyike napjaink legkreatívabb szelektorainak; a lemezestáskájából egyaránt előkerülhet elfeledett prog-rock, digi-dub, esetleg perkusszív elemekben gazdag afrikai tánczene. Mindezt olyan természetességgel, amitől egyértelmű lesz, hogy miért tartja őt a mesterének még Young Marco vagy Gilb’r is.

Az ibizai éjszakák megkerülhetetlen DJ-producere, aki szinte kirobbanthatatlan a Resident Advisor Top 100-ból végre visszatér Magyarországra! A house színtér emblematikus alakja, aki mellesleg saját kiadóval (Knee Deep In Sound) és partisorozattal (Labyrinth) is rendelkezik valószínűleg alaposan megtáncoltat majd mindenkit egy tökéletes hosszú hétvége-indító szettel.

Péntek

Idén mindössze egyetlen napra nyit meg a tavalyi év egyik legkedveltebb szabadtéri szórakozóhelye, a Valyo Kikötő. A területen hamarosan megkezdik a 2023-as atlétikai világbajnokság központi stadionjának építését, emiatt a Kikötő nem tud tovább működni, ezért március 15-én egy utolsó, zenés-tábortüzes estével búcsúzhatsz el tőle.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertje a nevezetes március 15-i forradalmi nagygyűlésen kívül számos fontos társadalmi esemény színhelye volt: tartottak itt választójogi gyűlést, sztrájkgyűlést, temetési szertartásokat, megemlékezéseket. De a „Muzi” nemcsak nagy események színhelye, hanem a hétköznapok kedvelt pihenőparkja is volt mindig. A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók.
Mi történik akkor, ha összefog egy sörfőző és egy sörgeek, és együtt megpróbálnak minél elborultabb és/vagy extrémebb főzetekkel előállni? Elsőként például egy 9.1 alkoholfokos American strong ale, amibe bőven került Carolina Reaper chili és mangó is.

Raszkolnyikov korunk embere, a hitelek elől menekülő fiatal férfi, aki a pénz átláthatatlan útvesztőjében vergődik. Szeretne kiszakadni a környezetéből, hogy a felsőbbrendű emberről alkotott elméletét érvényesítse, amiért a gyilkosságtól sem riad vissza. A realitástól egyre távolodó tehetség álmok és víziók hatása alatt darabjaira zúzza az őt körülvevő világot, majd megpróbál újat építeni maga köré. Dosztojevszkij az emberi lélek végtelen mélységeibe ereszkedik. Az előadás ezt a belső világot szándékozik ábrázolni, a szereplők lélektani folyamatait és állapotait próbálja formába önteni a test és a szöveg képiségén keresztül" – jellemezte a darabot rendezője, Horváth Csaba.
Zeusz uralkodásának kezdetén járunk, abban a pillanatban, amelyben a világot újraosztják egymás közt a hatalmasok. Ebben a helyzetben Prométheusz (Dér Zsolt) veszélyes, mert mindent megtestesít, ami a frissen trónra lépő és pozícióját féltő olümposzi uralkodó, Zeusz számára rémisztő. Prométheusz egyedül önmagát fogadja el autoritásként, kételkedik, kérdez, ráadásul segít az istenkirály által megvetett, pusztulásra ítélt csoportnak: az embereknek. Nincs tehát más megoldás, mint elhallgattatni, elzárni őt a kíváncsi tekintetek elől, ember nem járta vidékre száműzni, ahol csak a szeleknek szónokolhat. Zeusz azzal viszont nem számol, hogy ezzel a tettel épp, hogy elismeri Prométheusz jelentőségét, és akaratán kívül szobrot állít az elnyomó hatalom ellen örökké lázadó hérosznak.
Március 15-én, egy év kihagyás után visszatér a Szavak Forradalma, hogy egy újabb ünnepi megemlékezéssel egy arénába terelje a rapet és a költészetet, és olyan témákról beszéljen újszerűen, mint a hazaszeretet, a szabadságvágy, a szerelem vagy a barátság. Részt vesz benne többek közt Fluor Tomi, Halott Pénz, a Supernem énekes-frontembere, Papp Szabi és a Margaret Islandből Lábas Viki, valamint Kautzky Armand osztályfőnök-karaktere.

Magyar 60's 70's 80's Classics Volume 3./ BEAT ON THE BRAT

A piros betűs nemzeti ünnep alkalmából a DJ-k csak magyar nyelvű számokat fognak játszani, elsősorban a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évekből. Lesz tehet táncdalfesztivál-kompatibilis beatzene, lakodalmas funky, gulyásdiszkó, újhullámos hungarikum, és persze rengeteg szimpla popsláger 1989-ig bezárólag. 

Március 15-e alkalmából hazai promóterek-producerek, és DJ-k állnak a TOLDI pultjába, hogy a stíluskorlátokra fittyet hányva induljanak el mindenfelé, de azért vissza-visszatérve a klasszikus elektróhoz. Zenél majd többek közt a Küss Mich partisorozat egyik rezidense, Gördön, a Dalmata Daniel olyan alkotói, mint Sematic4 vagy Norwell, valamint Atomik és Mesterhazy is!

Szombat


Az első tavaszi Szimpla Fashion alkalmával kiemelt szerepet kapnak a dizájner táskák, melyek a legjobb hazai tervezők kínálatából kerülnek majd ki március 16-án, szombaton. Mint mindig, a vásárra most is ingyenes a belépés!
Most szombaton lesz utoljára műsoron az Uránia moziban az Exhibitions on Screenképzőművészeti filmsorozat egyik legnépszerűbb epizódja, amely Claude Monet életét idézi fel, a mester saját szavaival. Levelek és személyes vallomások felhasználásával enged betekintést annak a művésznek az életébe, aki 1872-ben megfestette az impresszionizmus stílusának nevet adó festményt (Impresszió, a felkelő nap), és aki a 19. század végének egyik legnagyobb hatású alkotója volt.
A Sétaműhely sétáján a hajdani Folies Caprice-tól a Nagymező utcán végighaladva kiderülnek Miss Arizona és a Moulin Rouge görljeinek titkai, hol volt és miről volt hírhedt a Párizsi Kalitka, majd a séta a főváros legnagyobb hajdani revüszínházának hűlt helyén zárul. A szórakoztatóipar mára elfeledett közkatonái mellett megismerhetjük azokat is, akik e lenézett és erkölcstelenként megbélyegzett közegből a Nemzet Színészévé váltak, megnézhetjük, miben különbözött az 1930-as évek bulvárja a maitól, és kinek a “botrányos” műsoráról rendeztek vitát a Parlamentben is.

Svédország egyik legsikeresebb triója, a folkos indie popot slágerekbe öntő trió idén egy érettebb, sötétebb tónusú lemezzel tért vissza, amit jövőre be is mutatnak a hazai közönségnek a Duna fölött. De persze terítékre kerülnek majd a jól ismert klasszikusok is, köztük a “füttyös dal” is.

A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját...

Március 16-án, szombaton este Spring Fiesta a Cinema Hallban! Budapestre érkezik a világ legszínesebb és leglátványosabb partisorozatának egyik legfontosabb rezidens DJ-je, Bastian Bux. A most induló Coco Loco bulisorozat forrása az Elrow bázis lesz, mely az elmúlt években fenekestül felforgatta a világ számos táncterét, magával ragadva a közönséget különleges zenei- és természetesen látványbeli világába, melynek most egy hazai ötlet alapján történő megvalósítását élvezhetjük majd, először a Cinema Hallban.

A New York-i Discwoman kollektíva egyik legfrisebb tagjánák hangzását egyesek úgy írják körül, mint démoni technó, míg Héctor Oaks veszélyes cyber-technóként jellemezte a zenéjét. Annyi biztos, hogy a rá jellemző ihletett brutalitás Varsóból egészen Tresorig és a Berghainig röpítette, valamint SPFDJ Interprid Skin kiadójáig. Első budapesti fellépésén pedig háron órán át mutatja be, milyen jól megfér a szettjeiben az EBM, a gabber, az acid, a noise, és a technó. Súlyos lesz!

Vasárnap

Most vasárnap a Bike & Run Events csapata szervez könnyű, családias túrát a Budai-hegységben, ahova még kedvenceidet is magaddal hozhatod. A Szépjuhásznétól induló túra útvonala több kilátót is érint majd, időtartama pedig nagyjából hat óra lesz.
mikve túrán felfedezhetjük a város legrégebbi rituális fürdőjét, és bejárhatjuk a Budai Vár nyugati pincerendszerének zegzugos folyosóit, miközben elmesélik nekünk a középkori Buda első zsidónegyedének történetét.
A Herosz Budapesti Állatotthonból jönnek gazdára vágyó és már befogadott kutyák, akikkel lehet majd kalandozni a Kazinczy utca 12-ben. Emellett a különböző matricák, pólók, és hasonlók vásárlásával is őket támogatod, de mellett lesz még kutyafotózás, "adód egy százaléka-továbbképzés", és tattanna, valamint awkwardaron jóvoltából még az új tetoválásodat is beújíthatod itt. Kell-e ennél több?

Március 17-én Budapesten is bárki megünnepelheti az írek világszerte egyre népszerűbb nemzeti ünnepét, a Szent Patrik napját. A program aSzabadság téren indul népzenével, skótdudásokkal, majd felvonulás indul, délután négytől pedig a FogasHáz és az Instant különböző helyszínein lépnek fel ír/kelta zenét játszó zenekarok.


Laár Andrásnak jó ötletei vannak ebben a témában. Előadásában életvédelmi, mentálhigiéniás, megőrülés gátló szaktanácsokkal szolgál az érdeklődőknek a buddhizmus végtelen kincsestárából szemezgetve. Az előadás zenével zárul.

A kanadai hardcore metál/punk formáció, a Cancer Bats hatodik, The Spark That Moves című lemezével tér vissza a fővárosba, és mint tudjuk, élőben verhetetlen redneck-intenzitással játszanak, szóval 2019 legnagyobb moshpitjeinek egyikére érdemes készülni.

Hétfő

Valamikor a távoli múltban egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően az ősmajmok egy csoportja fölfedezi a tüzet, az eszközhasználatot és elindul az emberré válás útján… Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló fekete oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet kezd sugározni a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt azonban a fedélzeti komputer meghibásodik…
A nagy kubai zenészgeneráció, a Buena Vista Social Club tagjainak méltó utódja, Son Del Nene nem csak hitelesen és meggyőzően énekli a kubai zene legnépszerűbb műfaját, de élőben olyan intenzitással játssza azt, hogy a koncertjein garantáltan minden láb megmozdul.


A Nagy Lumenszabadzenei sorozatában ezúttal egy olyan páros játszik, akik régebben párszor ugyan próbáltak már, de még sosem koncerteztek. Az alapvetően a technó kultúrkörből érkező Prell régebben sokat kísérletezett akusztikus felállásokkal, a szabadzenei közeggel. Most a Korai Örömből és a Sickratman projektből is ismert Paizs Miklóssal játszanak majd duóban.

Kedd

A Creator Nyitott Műhely workshopján masszív, praktikus, látványos virágládát készíthetünk, amit igényeink szerint ki is dekorálhatunk. A március 19-i workshop ára tartalmazza az alapanyag költségét, a felhasznált segédanyagok árát, valamint műhelyhasználat díját egy óra időtartamra.
Egy szemeszter kihagyást követően visszatér az ELTE ÁJK népszerű eseménysorozata, melyben az előadók arra vállalkoznak, hogy a fantasy és sci-fi világ legnépszerűbb alkotásait mutassák be a jog és a politika szemüvegén keresztül. Az előadás választott témája pedig ezúttal nem más, mint a közelgő, lezáró évad kapcsán aktuális Trónok Harca-univerzum!


A brit blues zene atyjaként emlegetett gitárhős nyolcvanöt évesen sem lassít: születésnapja, valamint legújabb, Nobody Told Me című lemeze kapcsán ismét turnéra indul, amely Budapestet is érinti – a műfaj rajongóinak legnagyobb örömére.

Szerda


Az Eredics testvérek a tágabb családból és legjobb muzsikus barátaikból válogatva alapították a 90-es évek közepén a mára nemzetközi hírű tamburazenekart, a Söndörgőt. A déli szláv zenei hagyomány rétegeihez kellő alázattal, kifinomult érzékkel és jó ízléssel nyúlnak, Bartók Béla, Vujicsics Tihamér és saját gyűjtéseikből merítve. Ez az erős hagyománytisztelet azonban mégsem gátja, sokkal inkább katalizátora annak a fáradhatatlan munkának, amellyel évtizedek óta képviselik ezt a kultúrát, és amely folyton megújuló, kortárs lendületet ad a Duna-menti szlávok zenei kincseinek. Nyolcadik lemezük anyagát világ körüli koncertsorozat keretében mutatják be, amelynek első koncertjét a Zeneakadémián hallhatja a nagyközönség.

Menni és felfedezni. Ennek a fényében indult Bozóky Felícia Lili énekes-dalszerzőnő egyszemélyes projektje, az I Am Soyuz. Lili szorgalmasan ugrál a világjárás, a zenélés, és hétköznapi munkája, az orvoslás között. Különleges hangszereivel – ukulelével, gitárral, melodikával, omnichorddal, bendzsóval és pocket pianóval – írja zenéjét, ami space pop, az akusztikus és szintis hangzás fúziója.