gasztró

Menő randin pörköltöt enni! – végigkóstoltuk a Zuzu Budapest menüjét

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 07. 31. 14:33

Helló Zuzu, helló magyar gasztronómia! A frissen nyitott budai étteremben jártunk, hogy megtudjuk, milyen a töltött paprika, fasírt, töltött káposzta, vagy éppen a rántott csirkecomb, Huszár Krisztián módra. A koncepció egyszerű: az egykori Tanti helyét alakították át, modernebb bisztróvá, ám a gasztronómia abszolút magyaros, remek alapanyagokkal, modern konyhatechnológiákkal, csűrés-csavarás nélkül. Ne gondold új...szóval vissza a gyökerekhez, ízesen, karakteresen.

A folyamatos nyomás és dilemma, hogy milyen színvonalas magyaros helyet ajánljunk, még 2018-ban is fennáll. A gulyásszocializmus szétszedte a magyar konyhát, ez nem vitás, olyan rossz beidegződéseket kell lesöpörnünk az asztalról, mint a minden, ami magyaros, az tele van pirospaprikával, vagy az a jó parasztos étel, amiből üvölt a fokhagyma. Szerencsére a valódi konyhánk ennél sokkal izgalmasabb és vannak, akik szintén látnak ebben fantáziát, az elképesztő fúziók mellett is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Pár hete jártunk Szulló Szabina és Széll Tamás Standjában, ahol csúcsgasztrót visznek, hazai alapokra támaszkodva. Később a Tamában kóstoltunk isteni lecsót, és fedeztük fel, hogy az ő menüjük is erősen magyaros. A Zuzu érkezéséről pedig tudtunk már egy ideje, ám mostanra állt össze minden. Nem mellesleg három hét szünet van a Fámában, így a konyhafőnök teljes egészében az indulásra tud koncentrálni. A helyre, ahol ha már a városban sosem tudott tisztességes uborkasalátát enni, hát megcsinálta a sajátját.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Ezen a gondolaton indultak el: a magyar konyha értékes, sok lehetőség van benne, ha ügyesen és bátran bánunk vele. Bátorságból és rafinériából nincs hiány, Huszár már nagyon sokszor bebizonyította, hogy egyike a legvagányabb hazai séfeknek. Vitt már csúcsra induló éttermet, távozott már egyik napról a másikra szintén élvonalbeli helyről, készített emlékezetes ebédeket hipszter helyen, indított be ázsiai fúziós foodbart és jelenleg a Fáma kifinomult, gourmet ebédeit és vacsoráit álmodja meg. Ott sem kell hiányolni a magyar alapanyagokat és megoldásokat, de a Zuzu végre teljesen betyáros mozgásteret ad.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Az egykori Tanti helyén nyílt, az Apor Vilmos téren, a Hegyvidék Központ földszintjén. Abba most kár belemenni, hogy mennyire jó a lokáció, mert hiába az "áruházas" közeg, az elődje is nagyot ment. Ráadásul úgy, hogy csillagvadász étterem helyett a budai bitang magyarost hozza, nincs leszűkítve a vendégkör sem. Egy modern dizájnú helyen, ahol délben töltött paprikát fojtunk le madártejjel, szombaton pedig randizhatunk is egy tál marhapörkölt, vagy rizses hús felett...nincs célcsoport gondja. A házias ízeket szereti a család, a szerelem, az unokaöcsi, mivel érthető, ismerős. Csak éppen itt még jobb, mint a megszokott.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Hétfőn ebédidő körül érkeztünk a Zuzuba, mellettünk sikeres magyar séf ebédelt, aztán befutott a Rosenstein család uszkve 1/5 része is. Mindenki kíváncsi arra, hogy Huszár hogyan csinál úgy forradalmat, hogy ízekben és fűszerekben nincs se baszk, se ázsiai vonal.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Mély színű és ízű marhahúsleves (1800 forint) érkezik, igen emberes adag, gazdagon egyenként tekeredő, extravékony cérnametélttel. Esszencia ez, hétvégéket megmentő, megfázást gyógyító fajta. Ellenpárja a hideg sárgadinnyeleves (1800 forint), ami inkább sárga, mintsem dinnyeszín, és szederrel, málnával lesz teljes.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A savanyúuborkás-kapris marhatatár (2000 forint) ismerős lehet a Beszállóból: nagy kedvenc volt, kicsit pirongatott kovászos kenyérrel teli találat. A keleméri báránnyal töltött káposzta (1800 forint), tejföllel nyakonöntve szintén az előételek között foglal helyet. Roppan a káposzta, szuperomlós a bárányhús. A legizgalmasabb előétel pedig egyértelműen a Tahitótfaluról érkező pisztráng (2500 forint), ami mellé cékla és igazán erőteljes ízű, mégis lágy tormahab került. Minden bizonnyal ilyet nem készített senkinek a nagymama, de kell egy-egy kevésbé tradicionális tétel is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Egyébként, ki "merne" egy sárgaborsófőzeléket (2500 forint) feltenni az étlapjára? A kérdés költői, a főzelék ott figyel a Zuzu étlapján, pörköltszaft és egybesült fasírt feltéttel. Ahogy a rántott csirkecombfilé is (3200 forint), nagyon krémes burgonyapürével, ropogós bundával, uborkasalátával megtámogatva. Az említett keleméri bárány megjelenik a Krisztián szerint "nagyon gengszter" töltött paprikában (3200 forint) is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Van egy Anima-szám, jelesen a "Tedd a napfényt be a számba" – ez jutott eszünkbe a fogásról. A marhapörkölt (3000 forint) tényleg a nagyon klasszikus vonalat hozza, jól lepirított tarhonyával, paradicsomsalátával. A főételsor halas fogása akasztói ponty, ami sisteregve, kis serpenyőben érkezik, rizottóra fektetve. Kívül ropog, belül egy villabökésre szétomlik.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Ezek után következett a kétféle desszert, amit Várady Luca készít, külön desszertpályán. Neve ismerős lehet a Pohner Ádámmal és Garai Ádámmal együtt vitt lakásétterem és a Czakó Piacz kapcsán is. Luca olyan kiváló madártejet (1500 forint) készített, finom karamelles áthajlással, amilyet még nem kóstoltunk azelőtt. Tojásfelhőcskéi is kaptak egy kis karamellt. De a Rákóczi-túrós (1500 forint) miatt sem panaszkodhatunk.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A kiadós ebéd után arról beszélgettünk mind Lucával, mind a konyhafőnökkel, hogy mennyi gyerekkori kedvencet, nosztalgiát írhatnak majd fel a Zuzu menüjére. A sóskafőzeléktől a pacalpörköltön át, a baracklekváros piskótatekercsig. Nincs megkötés, nem kell sztenderdeknek megfelelni, mehet a magyaros örömfőzés és persze örömétkezés.

Hasonló tartalmak