A három hete próbaüzemen lévő ZONA így vagy úgy, de mindenkinek nagyon érdekes. Ebédidőben étterem, sziesztakor bazsalikomos limonádézós borbár, estére pedig egyszerre a kettő. A ZONA-t egy ideje már lehet kóstolgatni, a héten pedig hivatalosan is megnyílik a hely.

A rakpart mellett

A Baldaszti-dinasztia új tagja első ránézésre nagyon szép: minimál enteriőr, hatalmas üvegajtó-ablak a Dunára, Lánchíd-látkép és Buda kellemes zaja, nevében pedig egyszerre utal a bisztrókra jellemző térre és a felszolgált ételek jellegére. A ZONA egy olyan hely, amit egyszer jól meg kell néznünk magunknak, legfőképpen gasztronómiai sajátosságai miatt.

A borbisztró konyhafőnöke ugyanis Huszár Krisztián, aki amellett, hogy az év chefje, a MÁK bistróból lehet ismerős. Volt Baszkföldön, minimál technóra főz, és látott egyet s mást a (helyi) vendéglátásból pályája elején. Ekkor kicsit elment a kedve a szakácsmesterségtől, mint mondta, végül pedig milyen jó, hogy ez nem így lett, hiszen a ZONA elsőszámú szexepilje épp az ő személye és tudása. Kísérletező fantáziakonyhát visz szigorú szakmai alapokra helyezve, így amellett, hogy jót eszel, nem szokványosat is. Ki mit bír. Mert itt el lehet menni a cékla dashitól (algás japán alaplé céklával) a borjúmájig vagy a kulináris élvezetetekért kicsit nyersebben tálalt galambmellig - ebédidőben és este egyaránt. És itt el is érkeztünk Huszár Krisztián és így a ZONA fontos építkezőpilléréig, a különleges és/vagy szokatlan alapanyagokig. Mert Huszár előszeretettel dolgozik állatok kevésbé ismert/feldolgozott/bevett részeivel, mint például a borjúín.

A ZONA elsősorban húsfogyasztóknak szól és gasztromániás kíváncsiskodóknak, viszont ha vegetáriánus/vegán vendég érkezik, Huszár Krisztián személyre szólóan menedzseli a fogásokat. Abszolút ínyenc a fővárosi gasztropalettán elég jó panorámával, így azt mondjuk, egyszer valóban el kell menni és kedvünk szerint étkezni. Keddtől szombatig tartó nyitva tartással, ebédidőben déltól háromig két, és három fogásos választható menüvel (2800/3500 Ft) vár, ezt követően, ami a konyhát illeti, napközben egy kis szieszta, este hattól éjfélig pedig újra teljes bevetésen á la carte étlappal válogatott borokkal kísérve.Cukrászat magas fokon

A hely persze nem bízta a véletlenre a desszertfrontot, erre akkurátusan figyelt, az édességekért ugyanis Balatoni Brigitta felel, aki elnyerte az év cukrásza címet is. Így az év chefje és év cukrásza párossal, akik korábban már a MÁK bistróban is együtt dolgoztak, valljuk be, nem nagyon lehet mellélőni. A feltálalt desszertek önmagukban is megérnek egy misét, sőt, másképp fogalmazva, enélkül nem ér távozni. Az elejétől a végéig jó, igaz 1500 forintért.

A borok szelektáltak, az étlap extra, a desszert pedig kihagyhatatlan. Ez az első benyomásunk a ZONA-ról, ami Budapest új abszolút izgalma gasztróvonalon. Kérdésünkre, hogy mennyire motiválóerő a Michelin-csillag, Krisztián azt válaszolta, már kevésbé, volt idő, amikor igen. Fesztelen magas szintű gasztronómia, ahol az érzékek dominálnak. Egy hely, ahova beülsz, és jó. Nem gondolnánk, hogy gyakran megfordulnánk a helyen, alkalmi tér, de ezt nem is bánjuk. Mert kellenek olyan helyek, amiket épp eseményszerűsége miatt szeretünk. Ma pedig például így néz ki az ebédmenü: csicsókaleves mangolddal, mangalica karaj sütőtök püré, rántott Szt. Jakab paradicsomos káposztával, és diós pite vörösboros körtével. Nos?