Az előttünk álló közel száz órában lesz Budapesten biciklis felvonulás a húszas évek stílusában, vegán burger parti, őstermelői piac és még rengeteg más program. Kiválasztottuk a legjobb eseményeket, hogy biztosan ne maradj otthon a hétvégén.

  • Csütörtök
Régi barátság köti össze Kerekes Sándort és Deli Jánost. Valahogy mindig összehozta őket a Balaton, a gasztronómia. Pár napja pedig leültünk velük beszélgetni az Óbuda lankáin található saját vendéglőjükben, ahol megkötések, meglévő koncepciók és és tulajdonosi vesszőparipák helyett a saját, gasztronómiáról gondolt elképzeléseik és szabályaik szerint haladhatnak. Ez az út pedig egy igazi, törzshelyként emlegetett vendéglő útja. A Glédáé. Kóstoltunk tárkonyos-tejfölös krumplilevest, háromféle kolbásszal, pecsenye kacsacsombot hagymás tört burgonyával és somlói galuskát is - egyikben sem találtunk hibát.

Rákócziterezés három/ Rákóczi téri Vásárcsarnok

A Mindspace elindítja a Rákócziterezés második évadát és négy napra újra beköltöznek a vásárcsarnokba. Ismét lesz kocsmafesztivál, közös reggeli és együtt dolgozás, növényvásár és -örökbefogadás, kiállításmegnyitó és még sok más program, ahol a lokálpatrióták és őstermelők vegyülhetnek a kerületen túliakkal.

Mad Scientist - Step, Step, Hop, Shake sörpremier és pop-up store/ Labor

A hazai kisüzemi sörfőzdék egyik legizgalmasabbika most épp egy duplán hidegkomlózott New England IPA-val rukkolt elő: állításuk szerint "könnyen iható, komplex, tartalmas, a megszokotthoz képest egy nagyon eltérő komplóprofillal". Emellett az összes eddigi Mad Scientist póló, pohár és print is beszerezhető lesz.

TÁP Színház / Szerb Antal: Utas és holdvilág/ Trafó

Az Utas és holdvilág idén 80 éves, és pofátlanul, kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos. A TÁP Színház különleges vizualitású playback-előadással tiszteleg Szerb Antal kultikus regénye előtt, A nagyjából öt óra hosszúságú előadás kétségtelenül rendhagyó és merész kísérlet a regény világának megidézésére.

Chelsea Grin, Oceano, Kublai Khan, Enterprise Earth/ Dürer Kert

Igazi, kompromisszumok nélküli deathcore zúzda: a négy zenekar külön-külön járt már Budapesten, most viszont egy turné keretében térnek vissza. A Chelsea Grin ráadásul legújabb, Eternal Nightmare című lemezét is itt mutatja majd be a stílus hazai rajongóinak, így tényleg egy dobhártyaszaggató estére érdemes készülni.

Könnyű leckék - premier előtti vetítés és beszélgetés/ Bem Mozi

"Aki a beszélő fejes, mindent szépen kifejtő és megmagyarázó dokumentumfilmekhez szokott, ez esetben felejtse el a formátumot; a Könnyű leckék egy kísérletező stílusú fikciós filmnek is beillene. Az információadagolás átgondolt, a feszültségkeltés ügyes, a hangvétel lírai (...) Ugyanakkor nem marad el a dokumentumfilmes igényű társadalomábrázolás sem" - írtuk kritikánkban Zurbó Dorottya mozijáról, amelyet az október 11-ei premier előtt már most meg lehet nézni.

Budapest Táncszínház: Három Nővér/ Várkert Bazár

Csehov drámájának adaptációjában a koreográfus, Sághy Alexandra a magány, a megalkuvás, a kilátástalanság, a reménytelenség, a nihilből való kitörés érzéseit jeleníti meg. Az ő értelmezésében A három nővér, a magány, a megalkuvás, a reménytelenség, a kilátástalanság, a várakozás, a nihilből való kitörés, a jobb lét utáni sóvárgás témáiról szól, melyben a mozgalmas és az értelmes élet iránti enervált, meddő vágyakozás jelenik meg.

Jazzműhely: Loop Doctors & Eric Marienthal/ Müpa

Igazi világsztárral mutatja be negyedik lemezét hazánk egyik legismertebb és legnépszerűbb jazz-drum'n'bass formációja, a Loop Doctors. A Chick Corea Elektric Band egykori tagjával, a kétszeres Grammy-díjas amerikai szaxofonossal, Eric Marienthallal lépnek majd színpadra.

Sir Robin & The Longbowmen, No Eves, God & Monkey/ Dürer Kert

A héttagú együttes egyaránt besorolható a kurrens neo-pszichedelikus színtérbe, valamint a 60-es, 70-es évek hangzásait újrafelfedező revival-zenekarok közé is. Ha szereted a The Doors vagy a Led Zeppelin időtlen, kaleidoszkopikus gitárzenéjét, ráadásul a keményebb hangzásokat sem veted meg, ez a te estéd!

Skate Kitchen/ Bem Mozi

Crystal Moselle filmje a New York-i gördeszkás szubkultúrát mutatja be testközelből, főszerepben többtízezres Instagram-rajongótáborral rendelkező valódi gördeszkasztárokkal, valamint az ő lélegzetelállító mutatványaikkal. A Sundance Filmfesztivál zajos sikerű közönségkedvencében a lányok megmutatják, hogy a deszkázás nem csak a fiúk világa. 

Maneuver Maneuver, Quixotic, Vulé Vu/ Toldi

Szabó "Tonyo" Tamás (The Moog, Dope Calypso) és Szilágyi Máté (Dorothy's Legs) duója kapcsán zeneileg leginkább egy olyan elegyet érdemes elképzelni, amiben ugyanúgy megfér a mai alternatív és indie előadók világa, mint a 80-as és 90-es évek sötétebb, szintetizátoralapú zenei és az amúgy alapjáraton slágeres popzene is. Utánuk a "newretrowave" és az outrun electro stílusok egyik hazai úttörője, Quixotic, majd Brandon és Tonyo DJ-duója táncoltat majd.

  • Péntek

A sétálgatás olyan lófrálás, melynek célja maga a séta: a kellemes őszi időben is elindulhatunk felfedezni a Duna-partokat a Szabadság híd és a Rákóczi híd között, csak a Tér-foglaló - Városfelfedező sétalapot kell letöltenünk a telefonunkra, vagy felkapni egy ingyenes példányt a Ludwig Múzeumban vagy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti kiállítóhelyein. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében pedig további programok (családi alkotó programok, kerékpáros és gyalogos séták) kapcsolódnak majd hozzá.

New Ways - Final Warehouse Sale/ Flatlab

A nyolc éve működő MEI KAWA márka idén ősszel kilép a szezonális divatipari körforgásból, hogy mind az alkotó szakmákkal kialakult együttműködéseknek mind az egyéni megbízásoknak nagyobb teret engedjen. Ennek okán szeretnék elbúcsúztatni az elmúlt évek kollekcióit, gazdát találni az utolsó gyűjtői daraboknak, melyeket akár 80%-os kedvezménnyel is hazavihetsz.

Street food az asztalnál/ Txoko 20

Merfelsz Gábor, a Merfelsz Pince tulajdonosa egyben szenvedélyes séf is, aki immár hatodik alkalommal rendez különleges vacsoraestet. A mostani a Street food az asztalnál címet kapta, a menüben pedig olyan izgalmas párosításokat találunk, mint a 2017 Zweigelt Rosé taco válogatással vagy a Philly's cheesesteak ropogós krumplival és ropogós kenyér hasábokkal, ami mellé 2015 Doppio és 2017 Cabernet Franc Selectiont kortyolhatunk.

Straßenbräu csapfoglalás/ Neked Csak Dezső - Brewpub & Bistro

A Straßenbräut a német kézműves sör szcéna egyik legígéretesebb feltörekvő főzdéjeként tartják számon. Ennek ellenére eddig a főzeteik nem igazán voltak elérhetőek itthon, ami most megváltozik, ugyanis rögtön hat sörüket is csapra verik: többek közt egy belga witbiert, egy tölgyfahordóban érlelt red ale-t és egy áfonyás búzasört.

Second Life, avagy kétéletem/ Hatszín Teátrum

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

Szalóki Ági/ Opus Jazz Club

A Liszt-díjas énekesnőkülönleges műsorral készül erre a koncetre: a fellépés első felében magyar, amerikai és francia slágerek hangoznak el a '30-as, '40-es és '50-es évekből. A második felében pedig Ági régi álmát valósítja meg: néhány olyan Joni Mitchell, Norah Jones és The Doors dallal készül, amelyeket eddig soha, sehol nem énekelt.

Ruben Brandt, a gyűjtő - premier előtti vetítés/ Puskin mozi

A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újratöltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

Perera Elsewhere, Nene H., Dutch Courage, Yinna/ TOLDI

Egy londoni-berlini avant-R&B-pszichfolk producer zenekaros fellépése, hipnotikus tánczene a drone, a pszichedélia, a techno, a zaj és közel-keleti folk elemeiből építkezve, az Új Bála és a Superskin mögött álló producerek új duójának első fellépése és az ACIDWITCH egyik felének DJ szettje az UH Fest keretében.

Flux Pavilion/ Barba Negra Music Club

Magyarország egyik kedvenc dubstep DJ-producere, a Circus Records alapító-tulajdonosa egy exkluzív saját show keretében végre visszatér Budapestre! A többek közt Bubbles, Josh Extravaganza és Eff-Pea nevek alatt is dolgozó Flux Pavilion olyan durvulatai, mint a Bass Cannon vagy az I Can't Stop nélkül nincsenek basszuszenei szettek, így a műfaj rajongóinak kihagyhatatlan a szelekciója.

Klaudia Gawlas/ TEREM Budapest

A fesztiváltechnó német kisördögének szettjeire leginkább a – szigorúan jó értelemben vett és igényes – eszetlen csapatás a jellemző. Gawlas ugyanis különleges, ösztönös ügyességgel képes bevinni a klubok intimebb tánctereire azt az energiát, azt a lassulás nélküli, explozív örömtechnót, ami más lemezlovasok kezei alatt csak a szabad ég alatt, vagy stadionok csarnokaiban áll meg. Egy igazi felszabadító és zabolázatlan estére érdemes számítani, az őszi melankólia tökéletes ellenszerére.

SNTS / A38 Hajó

A fekete maszk mögött rejtőző SNTS kiléte ismeretlen, csupán egyet tudni róla: hogy az éjsötét bunkertechnóhoz kevesen értenek nála jobban. A disztopikus klub-kazamaták hangjait nyirkos ambient-hangszőnyegekkel és gótikus-futurisztikus elemekkel ötvöző DJ-producer szettjét ráadásul a Kiégő Izzók vetítése kíséri majd. Sötét, mély és hangos lesz.

  • Szombat

A Dyan szuperfriss stílusú vagány és nőies cipellőinek egyre komolyabb rajongótábora van Budapesten, sőt már Bécsben és Prágában is. Kollekcióit már többször bemutattuk, és amikor megláttuk a vadonatúj városi sneakerkollekciót, azonnal beszélgetni hívtuk a tervezőt, Polgár Diát.

Vegán burger parti és piac/ Vegan Garden

Magyarország első vegán burger partijának lényege, hogy a lehető legtöbb állati eredetű hozzávalótól mentes variációt megkóstolhasd, miközben különböző növényi alapanyagokból készült terméket raksz a kosaradba. Ráadásul Steiner Kristóf és Nimrod Dagan mindkét este különleges ötfogásos burgervacsorával készül, tehát kizárt, hogy valaki éhesen megy haza.

Szimpla Kutya - Állatok Világnapja/ Szimpla Kert

Az állatok világnapja után nem sokkal ismét kutyabarát parti és vásár lesz a Szimpla Kertben, ahol számos kézműves terméket beszerezhetsz kedvenceidnek (kint lesz többek közt a Flash kutyapékség, a Mixnature Collars és a Dogistic Design), a többi gazdával pedig megvitathatod a kutyatartás legfőbb tapasztalatait.

Tweed Run Budapest Kerekezés/ Egyetem tér

Öltözz fel a húszas évek stílusában (blézer/zakó, bricsesz/szoknya, lapos sapka/chlose kalap, csokornyakkendő, biciklit díszítő vesszőkosár vagy whisky-s láda) és kerekezd be sokadmagaddal a fővárost, így "megállítva az időt egy különleges pillanatra". Avagy a Tweed Run Budapest újra megszervezi a hagyományteremtő tweedkosztümös kerékpáros felvonulását, aminek keretében a biciklizés mellett Charleston tánctanítás is lesz.

Paletta Halnapok 2.0/ Paletta

Az első tematikus gasztrohétvége menüjét Bezerics Dani és gyerekkori barátja, Gellén Attila a London-Budapest-Balaton háromszögre vetítve állította össze, a fogásokkal kapcsolatban pedig meglepő és komfortzónán kívüli megoldásokra egyaránt számíthatunk. Lesz például pulled ponty ramen és tokhal Bloody Mary, de mangalica tarja is polippal és fermentált paprikával.

Vanishing Point 2018/ Dürer Kert

A Middlemist Red és a Fingers Crossed közös szervezésű fesztiválja ismét a pszichedelikus gitárzenék legjavát tömöríti egy napba, hazai és külföldi fellépők valamint tematikus DJ-szettek és stílusba illő dekorációksegítségével. A garázsos-fuzzos noise-punkot játszó Bass Drums Of Deathmellett érkezik majd még a hasonló The Wytches, a szintetizátorközpontúbb Soviet Soviet és a lélekkel teli folk felé (is) ellépő Ogrom Circus, a magyarokat pedig többek közt a Dope Calypso, a Deep Glaze vagy a makrohang képviseli majd.

Slow Village/ ELLÁTÓház

A Slow Village felállását és attitűdjét tekintve is a hiphop aranyéveit megidézőés ezt örökségként továbbvivő kvartett. Nyakmozgató groove-ok és karakteres loopok, rímek a szcéna legbelsejéből, amik nyomokban slamet és némi iróniát is tartalmaznak. Egyfajta B-boy csibészség, edukált gettó mentalitás, kis igazi íz az erősebb fűszerek kedvelőinek.

Changing Grey (Live), Peter Bernath b2b Komfort/ Ambient

Zságer Balázs (Žagar) és Genser Balázs (Add2Basket) duójának élő fellépései minden alkalommal új színt mutatnak, de a fő csapásirány az IDM, a house és technó sajátos zenei asszociációkat tartalmazó keveredése. A végeredmény általában egy teljes egységben összefort flow-élmény, amit utánuk Peter Bernath és Komfort közös erővel fognak elnyújtani amíg csak lehet.

Parasztok Atmoszférában/ Akvárium Klub

A fiatal konceptzenekar arra vállalkozik, hogy egyszerre tisztelegjen a népi hagyomány és az avantgárd előtt, és váltson ki megrökönyödést művészi megoldásaival. Kassákot Bartókkal, az avantgárdot, a táncházmozgalommal és modern experimentális poppal házasítja össze. A formáció tisztelettel, de közben módszeres és provokatív de- és rekonstrukcióval mutatja be a paraszti kultúrát az Erdőfű, a Buda Folk Band, a Gustave Tiger, a Triglav, a Góbé, a Camp Koala zenészeinek közreműködésével.

Ian PooleyLÄRM

Ian Pooley neve közel száz különböző lemezmegjelenésen szerepel, oda-vissza remixelték egymást a Daft Punk tagjaival, ott volt a house európai térhódításának kezdeteinél, szelektorként pedig több mint három évtizedes rutinja van - így a LavaLava keresve sem találhatott volna jobb embert az őszi szezonjuk elindítására.

Budapest Jungle: Total Science, Safire/ A38 Hajó

Q-Project és Spinback duójáról, a Legend Records és Computer Integrated Audio kiadók alapítóiról, a drum 'n' bass egyik legmeghatározóbb producerpárosáról szinte csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni. A még Funky Technicicans néven megjelentetett

Airtighttól a DJ Frictionnel közös

Scatterig rengeteg sláger köthető a nevükhöz, amelyekből biztosan felcsendül majd pár ezen az estén.

  • Vasárnap
Budapestet sokan már az új Berlinként emlegetik, de ritkán teszik hozzá, hogy mit jelent ez pontosan és még ritkábban kerül szóba, hogy megállja-e a helyét az állítás. A NEO Budapest konferencia panelbeszélgetésén a német és a magyar főváros prominens szereplői ezekre a kérdésekre keresték a választ, illetve megpróbálták definiálni, mi tesz igazából egy várost kreatívvá - mi pedig összeszedtük a legfontosabb tanulságokat.

Kiskertpiac - Chili/ Anker't

Virág, növény, gasztronómia, natúr kozmetikumok, természetes dizájn és az ország számos területéről érkező termelők részvételével, fókuszban a chilivel! Chili szószok, különlegességek, és ez alkalommal a korábbi évekhez hasonlóan a Kiskertpiac számos kiállítója "csípős" hangulatban várja a látogatókat.

Cannoli hétvége/ Dolcissima

Cannoli siciliani mindenféle ízben és formában, az ígéretek szerint jó adag kreativitással felturbózva. Érdemes korán érkezni minden nap, hiszen ezt a fajta süteményt mindössze néhány helyen találhatjuk meg Budapesten.

Fald fel Amerikát!/ Sütit Akarok

Az újhullámos cukrászda egy egész hétvégét szentel az Egyesült Államok ikonikus édességeinek: lesznek mogyoróvajas sütemények, óriási kekszek, hatalmas sajttorták, key lime pie, sütőtökös finomságok, avokádós és banános inzulinpumpák és sok minden más is.

Crippled Black Phoenix, Fotocrime, Swarm And The Sun/ A38 Hajó

A Fekete Zaj Fesztivál után új lemezzel, újra Magyarországon a stoner prog, freak folk és psychedelic doom határterületein mozgó Crippled Black Phoenix!Az elmúlt időszakban Európát bejáró formáció vendégei ezúttal a Fotocrime és a Swarms And The Sun lesznek.