We Love Budapest: A legújabb kollekciód egyik modelljét viseled. Milyen cipők lapulnak a szekrényedben?

Polgár Dia: Szinte kizárólag saját tervezésű cipőket hordok. Egy új modell sorozatgyártását megelőzően a mintadarabot mindig én tesztelem, így a „saját bőrömön” tapasztalom, ha valami nem tökéletes. Viselés közben azonban nemcsak az esetleges hibák derülnek ki, de sokszor jutnak eszembe újabb ötletek is. Ez persze egy végtelen folyamat, hiszen mindig lehet valami jobb és jobb. Tulajdonképpen én vagyok a márka első számú minőségellenőre, és szerintem hiteles is akkor vagyok, ha én mint tervező is ezekben a cipőkben érzem a legjobban magam.

WLB: És szerinted milyen egy igazán jó cipellő?

P. D.: Esztétikus és kényelmes. A szépség tág fogalom, nekem egyszerűséget és egységes összképet jelent izgalmas színek kombinációjával, kifinomult formákkal és különleges részletmegoldásokkal. Az esztétikumnál azonban még fontosabb a funkcionalitás: egy igazán jól kitalált darab hosszú ideig viselve is kényelmes, nem töri fel a lábad, jól variálható, többféle stílushoz passzol.

WLB: Közvetlenül az egyetem befejezése után elindítottad a saját márkád. Ez egy hatalmas lépés egy kezdő tervező számára. Bár jó néhány éve dolgozol a brand építésén, hogyan emlékszel vissza a kezdetekre? 

P. D.: Egyszerűen eldöntöttem, hogy így szeretnék dolgozni. Először kisebb, később nagyobb célokat tűztem ki, és ezeket valósítottam meg szépen sorban egymás után. Évente két kollekciót készítek, építem a márkát, bővítem a forgalmazók körét, és nagyon sokat foglalkozom a termékek fejlesztésével. Egyelőre egyedül viszek minden feladatot a márkaépítésben a tervezéstől kezdve a stratégia kitalálásig, de az online kommunikációban egy ideje már van segítségem, és természetesen a kivitelezésben is egy komoly csapat áll mögöttem.

Az egyetemen bőrtárgytervező szakra jártam, ahol nagyon hamar kiderült, hogy a formai kísérletekben vagyok erős. Engem a bőr maga, az anyag minősége, faktúrája, karaktere vonz. Izgalmas új módszereket kitalálni, és a cipős vonalban éppen az a fajta kihívás tetszik, ami a technológia, a kivitelezés bonyolultságából ered. A MOME-n a tervezést, a cipőkészítés gyakorlati alapjait pedig a gyerekcipőket készítő Asso-nál tanultam meg.

WLB: A cipőid nőiesek, ugyanakkor vagányak. Könnyen felismerhető a stílusod. Mire fókuszálsz a tervezésnél?

P. D.: Szeretem a kortárs öltözködést, különösen az egyszerű vonalak és a tiszta formák állnak közel hozzám. Alapvetően visszafogottságra és az időtállóságra törekszem, de szeretek mindenbe egy pici csavart belevinni, és szerintem nem is átlagosak a cipőim. Persze figyelem a nemzetközi trendeket, képben vagyok az aktualitásokkal, de annyi ötletem van, hogy nem igazán követem őket. Egyébként a márka ezen szintjén ezt a tempót nem is szükséges felvenni.

Kizárólag minőségi bőrt használok, és nagyon figyelek a kivitelezés minőségére. Geometrikus formákkal dolgozom, és az arányokkal játszom: izgalmas vágásokat használok, többféle színű vagy faktúrájú bőrt kombinálok egy cipőn belül. A kampányfotóimmal is tudatosan ezt a szimmetria és aszimmetria játékára építő vizualitást erősítem, és az adott kollekció kiindulópontját is igyekszem megmutatni.

WLB: Hogyan alakul ki egy-egy modell?

P. D.: A cipőtervezés elég bonyolult feladat, a felsőrésznek és a talpnak tökéletesen illeszkednie kell. Ha egy ruha nem passzol mindenhol milliméterre pontosan, az nem jelent feltétlenül problémát, de ha egy cipőnél fordul elő ugyanez, az komoly gond. Több olyan érzékeny pont is van a lábon, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni a tervezésnél. Ilyen például a sarokrész és a bütyök, a varrások elhelyezésénél ezekre nagyon ügyelni kell, és persze nem árt, ha a le- és felvétel is praktikus. Ezek korlátozzák ugyan a lehetőségeket, de én éppen abban látok fantáziát, hogy új alternatívákat mutassak. Ezért is kerül minden kollekcióba valamilyen trükkös megoldás.

Nagyon izgalmas, hogy egy kétdimenziós szabásmintából, hogyan alakítható ki egy térbeli tárgy, hogyan találhatok olyan formákat pontokat, amelyek lehetővé teszik, hogy egy kiteríthető szabásminta három dimenzióban is jól működjön, majd cipőként is jól mutasson, és persze szépen rásimuljon a lábra. A széles gumiszalag használata például egyszerre funkcionális és vizuális elem, hiszen alakítja a formát és izgalmas záródási megoldás, sőt szerintem nagyon klassz anyag is.

WLB: Sok tervező papíron kezdi a tervezést, mások rögtön háromdimenziós maketteket készítenek. A cipő ebből a szempontból is speciális műfaj. Nálad hogy néz ki ez a folyamat?

P. D.: Fejben én állandóan tervezek. Folyamatosan új ötleteken pörgök, de persze nem mindenből lesz cipő. Megvárom, míg összeáll, majd letisztul a kép, és csak akkor készül el a kollekció, ha úgy érzem, minden a helyén van. Eleinte sokat rajzoltam, de mostanra már kialakult egyfajta speciális térlátásom, ezért ma már élesben dolgozom. Felmaszokolom a kaptafát és rögtön arra rajzolok. Előfordul az is, hogy a tudatosan felépített irány menet közben még tovább alakul, hiszen ilyenkor látom igazán, hogy hogyan működik a valóságban az, amit elképzeltem. Egy kollekcióhoz rendszerint tíz modellt tervezek, de végül általában 3-4 változatból lesz termék.

WLB: Alig pár hete debütált az új kollekciód, az Invert. Miért mozdultál el egy sportosabb irány felé?

P. D.: Eddig is nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy kényelmesek legyenek a cipőim, de most egy még hordhatóbb, a hétköznapokban még könnyebben viselhető szériában gondolkodtam. Nagyon tetszik, amikor valaki egy nőiesebb öltözékhez is sportcipőt visel, és erre szerettem volna egy saját, rám jellemző alternatívát mutatni. Ez a három modell tényleg sportos, de azt hiszem, sikerült beleszőni azt a fajta eleganciát, ami a korábbi modelljeimnek is a sajátja. Az egyediségét a határozott sziluettek adják, amelyet a fekete és fehér bőr kombinálásával, a negatív-pozitív formák játékával hoztam létre.

A kollekciót egyébként konstruktivista művészek, Ellsworth Kelly és John McLaughlin művei ihlették. A Milly egy univerzális fehér sneaker fekete fűzővel, amelyben az egyes alkotóelemeket fekete bőr részletek hangsúlyozzák. A Lili ennek éppen az inverze picit magasabb talprésszel. A kedvencem pedig a félig fekete, félig fehér Clio, ami szerintem nagyon vagány lett. Én most éjjel nappal ezt viselem!



  • WEB

  • Instagram
  • Kapható: Klauzál 1 Design Store, ONE Fashion Budapest, wonderLAB

Címkék