Elképesztő programdömpinggel köszöntött be az ősz: filmfesztiválok és utcabálok, egész napos Duna-parti lazulások és független lemezpiacok, sör- és mozis premierek is jöttek a hűvössel együtt. Mi inkább előbbiekből szemezgettünk.

  • Csütörtök
Franziska desszertdobozai az elmúlt másfél évben hatalmas népszerűségre tettek szert. Miután tavaly karácsonykor egy pop-up store-ban egyértelművé vált, hogy nemcsak rendelhető formában működhet az állati zsiradékot, tejet, a gabonalisztet és a fehér cukrot mellőző édesség koncepciója, felmerült a saját üzlet ötlete is. A végén pedig jóval több lett belőle egészségtudatos cukrászdánál.

Budapest Borfesztivál/ Budai Vár

Immár huszonhetedjére várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a Budapesti Borfesztivál. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra került. De lesznek játékos kostolóprogramok, borkvíz és koncertek is.

Fish! Vs. Supernem bandaháború visszavágó, Fatal Error/ Budapest Park

A tavaly nagysikerű összecsapás után idén újra megmérkőzik egymással a hardpop és a tudományos-fantasztikus pop két hazai zászlóvivője. A magyar punk-rock szcénakét veteránja ezúttal is egy barátságos mérkőzést folytat majd le, ahol dübörög a basszus és sírnak a gitárok.

Madách Raptér/ Központ, TELEP

A Madách tér két kultikus helye egy estére high five-ol egymással, hogy a rapzene műfaját célkeresztbe helyezve gördüljenek a beatek és pörögjenek a rímek közöttük: értelmiségi Stones Throw-tól az egyszerű ember Gucci Mane-jéig, Necro beteges pornófantáziáitól a Slum Village megunhatatlan dzsezzértelmezéséig minden lesz, a belépő pedig egy összeölelkezés.

Bédekker - Tajvan, Kína/ Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Fabricius Anna az elmúlt években több utazást is tett Ázsiában. Rezidenciaprogramon vett részt Tajvanon, Tajpejben, megbízással dolgozott Sanghajban. A Bédekker című programon az utazások során átélt élményekről hallhatunk és láthatunk beszámolót.

Urban Heroes kiállításmegnyitó/ Blitz Galéria

A kiállítás célja, hogy a magyarországi urban art szcénáról egy átfogó képet adhasson, így egyaránt teret kaptak az erőteljesen rendszerkritikus thrash munkák, a finomabb, dekoratív alkotások és mindezek kiindulópontjához, a graffitihez köthető képek is. 

Két éves a Horizont Brewing/ Neked Csak Dezső

A hazai kisüzemi sörfőzdék egyik legfontosabbika immár második éve lát el mindenkit különféle IPA-kkal, APA-kkal vagy épp stoutokkal; ezt ünneplik meg ezen az estén, többek közt legújabb főzetük, egy New England IPA premierével.

Boak, Ghettö, Indoctrinate, Graveolution/ Dürer Kert

Skót és francia powerviolence/grindcore, osztrák politikus crustpunk, valamint crossover Magyarországról – brutális mosh várható az extrém hangzások kedvelőinek.

Bajdázó/ Dürer Kert

Ének, gitárok, kanna, cin, hangszőnyeg. A hóesés mint hangszer. Börzsönyizene. Zenebörzsöny. Így tudnánk összefoglalni Magyarország egyik legkülönlegesebb triójának világát. Transzcendentális élmény lesz.

Az ötödik pecsét – 4K restaurált premier/ Toldi Mozi

A Fábri-életmű egyik csúcsa, a magyar mozi egyik legszebb kamaradarabja a II. világháború legsötétebb napjaiban, 1944-ben játszódó film, amely a nagybetűs történelemnek kiszolgáltatott embert, Fábri örök témáját jeleníti meg. A számos nemzetközi díjat nyert, brilliáns alakításokkal teli Az ötödik pecsétet ráadásul most olyan minőségben nézheted meg, mint eddig sose.

  • Péntek
Rég jártunk a Városmajor utcai Panificóban, de most rögtön két dolog apropóján is betértünk hozzájuk. Megtudtuk, milyen az a gourmet pizza Szabadfi Szabi-módra, beszélgettünk felsőkategóriás alapanyagokról, ebédmenüről és Bazsó néniről is. Kóstoltunk sárgaparadicsom-alapú, fior di lattéval extrázott pizzát, szardellagyűrűkkel, tonhallal és citrombors-kaviárral tálalt citromos alapú verziót is.

Nyárbúcsúztató/ Napozó

Lassacskán tényleg végső búcsút int a nagybetűs nyár, így hát érdemes kihasználni az utolsó strandolási lehetőségeket. A Napozó például hosszabb nyitvatartással, bográcsozással és tábortűzzel köszön el a szezontól.

VIII. Food Truck Show Budapest/ Kincsem Park

A street foodos kocsik ősszel is begördülnek a Kincsem Parkba, hogy népszerűsítsék a guruló gasztronómiát. De a vendéglátó járművek mellett lesznek még ló- és agárversenyek, gyerekprogramok és koncertek is.

Hadik Utcabál #3/ Hadik 

Három éve ezen a napon nyitotta meg kapuit a Bartók Béla Boulevard ikonikus irodalmi szalonja az átalakítás után. Azóta pedig minden évben a kedvenc zenekaraikat hívják meg, idén például a Kodachrome-ot (Simon & Garfunkel számokkal), a Fran Palermos Henri Gonzo és Daniel Perez duóját, valamint a Parno Grasztot.

Lumen Kifordulás II./ Nagy Lumen

Három napon át élő zene (többek közt a Gentry Sultan, András Upor és TPSRPRT jóvoltából), táncház és DJ-k (például Stas, Cyborg Templar, HuskyJoe és Vittorio Waxman) fordítják ki magából a Madách teret, tíz után pedig a Tinta Art Caféban folytatódik majd a mulatság.

Queen: Hungarian Rhapsody - Live In Budapest 1986/ Corvin Mozi

A Queen legendás, 1986-os budapesti koncertjéről készült – és digitálisan felújított – filmben a koncert felvétele mellett az együttes budapesti tartózkodása során készült jelenetek is vannak, például a megérkezés a fővárosba szárnyashajóval, szentendrei és budapesti séták, gokartozás a Hungaroringen. 

Éjszakai kalandtúra/ Budakeszi Vadaspark

Kíváncsi vagy, hogy mit csinálnak a vadasparki állatok, miután lemegy a nap? Ha igen, és nem félsz a sötétben, menj el  a Budapesti Vadaspark éjszakai szakvezetések egyikére, és vesd bele magad az éjszakai élet titkaiba – egy kicsit másképp. 

Felső Tízezer lemezbemutató, Rock Band For Old Men/ A38 Hajó

A nemszabvány indierockot/powerpopot játszó zenekar második lemezét mutatja be a Duna fölött. A Majd lesz valahogyról persze nem hiányoznak a banda védjegyének számító nagyívű refrének és az atmoszférikus, gitárközpontú hangszerelések sem. Az erősen koncepciózus album vidám dalokban járja körül a magány és a lelki kioffolódás témakörét.

Spektre/ TEREM

A DJ-producer páros Filthy Rich és Paul Maddox duójáról többek közt James Zabiela és UMEK is a legnagyobb elismeréssel beszélt, cutting edge technojuk pedig a világ mindegyik táncparkettjén megállja a helyét Berlintől Ibizáig. Szóval ha még mindig nem jöttél le a B My Lake-ről, itt a helyed!

Stephanie SkyesLÄRM

Az underground technó egyik legizgalmasabb DJ-producere, akinek zenéi olyan kiadóknál jelentek meg, mint a Dasha Rush által vezetett Fullpanda Records, vagy a Soma Records végre Budapesten is megmutatja, milyen is a rá jellemző, különleges hangzásvilág. A fel- és levezetésről az ACID WITCH, Imre Kiss és Nyxa gondoskodik majd.

  • Szombat

A Desszert.Nekednél beköszöntött a nőuralom: Borszéki-Ékes Beatrix és Pálfi Zsuzsanna immár csak ketten vezetik a város egyik fontos desszertműhelyét, Korponai Péter nélkül. Főcukrászuk új kihívások után nézett, így most tulajdonosként ketten maradtak. Az új koncepció több szabad teret enged a cukrászoknak, továbbá három-négy havonta izgalmas vendégcukrászok készítenek néhány új desszertből álló kollekciót. Most Szabó Zsuzsannára, az Aria Hotel High Note Sky Bar-jának főcukrászára esett a választás.

A pesti Belváros régi terei/ Belvárosi plébániatemplom

A régi európai város szűk volt: kicsi telkek, szűk udvarok, keskeny utcák, amelyeket csak néhány kis tér tett szellősebbé. És mit gondoljunk arról, amikor a város modernizálása lyukat ütött a tér-idő eme szövetén, eltüntetve az elmúlt időt, hogy teret adjon a térnek. Pest története hét régi pesti tér történetén keresztül, a város kezdeteitől napjainkig.

Independent Label Fair Budapest '18/ Szimpla Kert

Magyarország első kifejezetten kis kiadóknak és közönségüknek szóló vására idén is arra törekszik, hogy a független színtér szereplői – kilépve az online térből – összejöjjenek, bemutassák portfóliójukat egymásnak és a közönségnek. Egyéni árusokra, nem csak magyar lemezkiadókra érdemes számítani.

Louder Than Bombs '18/ Auróra

A Foods Not Bombs Budapest az egyik legismertebb adománygyűjtő eseménysorozat, melynek aktivistái hétvégente a piacokon és máshonnan összegyűjtött alapanyagokból többfogásos vegetáriánus/vegán menüt készítenek a hajléktalanok, rászorulók és bárki más számára. Most pedig egy kétnapos támogatói eseménysorozattal készülnek, hogy biztosítani tudják további működésüket – és amire nemcsak finomságokkal, de koncertekkel is készülnek: fellép majd többek közt a Hanoi, a TOUCH, a Tisztán A Cél Felé és a Böiler is.

Day OFF/ PONTOON

Az OFF Média szerkesztősége egy egész napos ünnepléssel és egy masszív zenei lineuppal búcsúztatja a nyarat a Duna partján. Segít majd nekik ebben Tink a Mulató Aztékokból, Gyuris, Figura, Egs és a ZöldRobotMajom is, a beateket pedig olyanok pakolgatják majd, mint DJ N1CE, Sammie Beats, a Pizza Amore vagy Slanki.

Black Cat White Cat Wedding/ Dürer Kert

Szombaton egy bolgár/szerb határmenti lagzinak ad otthont a Dürer Kert, hogy egész éjjel szerb, cigány, orosz fellépőkre és etnó diszkóra rúgja ki a ház oldalát a kedves egybegyűlt. A zenés programok mellett jósnővel, bográccsal, tetoválással és tombolával is várják a násznépet, így érdemes korán érkezni!

Fehér Nyúl – Berlin Callin’ sörpremierBÉLA

Vajon mi született a savanyított német búzasör (berliner weisse) és a homoktövis vadházasságából? Annyi biztos, hogy flegmán fanyar, merészen gyümölcsös, olyan intenzív sárga színnel, hogy már csapolni is egy álom. Szóval tökéletes arra, hogy megemelje a hétvége fényét.

Wellhello PowerSzimfonik/ Budapest Park

Idén ősszel Fluor és Diaz meglépi azt, amit eddig még soha: egy hatalmas szimfonikus zenekarral állnak színpadra, akik a "szokással" ellentétben nem lágyítani jönnek a dalokon, hanem rájuk tenni még egy lapáttal. Ráadásul először hangzik fel élőben egy új dal is, Az utolsó hibám – és ahogy a Wellhellot ismerjük, nem állnak meg itt a meglepetésekkel.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) premier előtt/ Művész Mozi

A Terápia harmadik évadát, valamint az Aki bújt, aki nem című rövidfilmet is jegyző Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje igazi különlegességnek tűnik. A direktor állítása szerint a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) "egy szorongásfilm a gyerek- és a felnőttkor közti félállapotról, ami talán a pszichothrillerhez áll a legközelebb" – ráadásul a magyar filmek között elsőként foglalkozik a kiberzaklatás témakörével.

Joss MoogLÄRM

Egyenesen Párizsból érkezik az Akácfa utcába a house koronázatlan királya, az Ondulé Recordings egyik alapítója és Phil Weeks legendás Robsoul kiadójának egyik legtermékenyebb producere, akinek szinte már az összes stílusba vágó labelnél volt megjelenése. Ráadásul Joss Moog előszeretettel csempész disco, funk és soul-jazz kikacsintásokat is, így az egész estés tánc garantált.

  • Vasárnap
Lassan már hírértéke sincs annak, hogy a magyar filmek Cannes-ban debütálnakOscar-díjra jelölik őket (amit meg is nyernek) és úgy egyáltalán, bekerülnek a nemzetközi vérkeringésbe. Így nem meglepő, hogy ősszel is egymást váltják majd az ígéretesebbnél ígéretesebb premierek: a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László egy osztrák-magyar monarchia idején játszódó thrillerrel, a Liza, a rókatündért jegyző Ujj Mészáros Károly pedig egy sötét hangulatú noirral tér vissza, de lesznek még animációs remekművek vagy sodródó csecsemőtolvajok is. Ha nem tudod, melyik mikor érkezik a mozikba, olvasd el a témába vágó összeállításunkat!

II. Budapesti Klasszikus Film Maraton/Budapest-szerte

A szeptember 4. és 9. között zajló filmfesztivál keretében bemutatásra kerülnek a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmek, más európai archívumok által restaurált remekművek – többek között az Oscar-díjas Mephisto, portré- és dokumentumfilmek a filmtörténet olyan meghatározó női karaktereiről, mint Hedy Lamarr, bemutatkozik a Cannes-i Fesztivál filmtörténeti programjának legjava, és azt is megtudhatjuk, mi inspirálta Wes Andersont A Grand Budapest Hotel készítésekor.

Táncmaraton 2018/ Trafó

A Műhely Alapítvány a Trafóval együttműködésben egész napos tánc workshopot tart a hét utolsó napján, ahol számos táncstílusban és mozgásformában kipróbálhatod magad, félelem és elköteleződés nélkül. Ráadásul olyanok fognak oktatni, mint Grecsó Zoltán, Góbi Rita vagy Bakó Gábor.

Kispertpiac - Indián nyár/ Anker't

Az ősz első Kiskertpiaca – remélhetőleg – az indián nyár jegyében telik majd, ezúttal is virágokkal, növényekkel, gasztronómiával a kertből, valamint nem maradnak el a természetközeli dizájn portékák és a természetes kozmetikumok sem.

Városligeti piknik/ Városliget

Játszóház Projekt a Cargonomia és a Miutcánk szeretettel hív meg mindenkit egy nagy társasozós piknikre a Városligeti Napozórétre, hogy a jó időt még utoljára kihasználva, a szabad levegőn élvezhesd a társasjátékok gyönyöreit, zenei aláfestéssel, szomszédaiddal és barátaiddal a városliget fái közt.