A Rákóczi tér az elmúlt időszakban Budapest egyik legizgalmasabb, és napról napra átalakuló környékévé vált. De vajon kik állnak a változások mögött? Hogyan élik meg ezt a helyiek? Milyen nehézségeket, és veszélyeket rejt egy negyed felfuttatása? Lesz-e a nyolc az új hét, vagy tanultunk a hibákból? Mi lesz itt pár év múlva? A videóban ezekről beszélgetünk Oltai Katával, Déri Miklóssal, a Mindspace munkatársaival és helyi vendéglátósokkal, miközben végigártuk a környéket a kult kávézóktól a feminista projektgalérián át a steampunk sörözőig.

A város folyton alakul, pár év leforgása alatt egy környék szinte a teljes karakterét meg tudja változtatni, a helyek és az odajárók kicserélődnek, ám nem biztos, hogy ez a változás mindig üdvös. Felfutó negyedek videósorozatunkban elsőként a Rákóczi tér környékét mutatjuk be, hiszen az egykor inkább hírhedt, mint híres tér és szomszédsága egészen különleges átalakuláson megy keresztül az elmúlt időszakban. A metrófelújítások miatt évekig feltúrt és kiüresedett tér most kezd magára találni, és hihetetlenül izgalmas, a városban egyedülálló kezdeményezések központjává válni.

A szélesebb közönség a 2017 őszi "rákócziterezés" kapcsán hallhatott először azokról a változásokról, amik a csarnok körüli utcákban elindultak. Pár napra pop-up nyomda és szitaműhely költözött a halaspultba, közben koncertek, mindenféle térézékelő foglalkozások zajlottak, és közben elkezdett kiépülni a helyi közösség, az emberek leálltak beszélgetni, ismerkedni. A videóban Oltai Kata mesél  a FERiről, hogy mit keres egy feminista projekt galéria itt, bekukkantunk a Konfekcióba, ami az első fecske volt a téren, végigjárjuk a sokáig üresen álló kis boltokat a mindspaces Vida Verával, a kultikus Csigát, különböző kocsmákat és vendéglátóhelyeket, kiállítótereket, a 25 éve itt élő, és tavalyi híres, a vásárcsarnok dolgozóiról fotósorozatot készítő Déri Miklóst faggatjuk arról hogy látja a változásokat, miközben tényleg a szemünk láttára telik meg élettel újra a tér.