2017-ben már hírértéke sincs annak, ha valaki egy különleges sörökre specializálódott helyet nyit, mondhatnánk. De mi van akkor, ha a kínálat több mint háromszáz különféle főzetből áll, a hazai és külföldi komlóvariációk legjobbjaiból? Az online sörboltnak indult BeerSelectionnél ez a helyzet, így muszáj volt megnéznünk magunknak az újonnan nyílt „offline” üzletüket is.

Úgy tűnik, a Rákóczi tér és környéke lesz a hazai (kézműves) sörforradalom egyik központja: alig egy korsóhajításnyi területen belül ott a „steampunk szalon” Krak’n Town, a Rizmajerháromszintes becsületsüllyesztője vagy a Beerodalom minden igényt kielégítő szaküzlete, de a Kék Ló Pubban sem szoktak zavarba jönni, ha kérünk egy csapolt Dr. Bélát. Alig két hónapja pedig a József körút 22-24. alá beköltözött az internetes sörbeszerző túrák egyik sarokkövének számító BeerSelection új boltja, több mint háromszáz különféle palackkal, amelyeket ha kedvünk tartja rögtön „csapra is verhetünk” a helység másik felében.

Az összkép még kicsit sterilnek hathat a fehér falakkal, a kínálat viszont már most párját ritkítja: az összes fontosabb hazai kisüzemi sörfőzde képviselteti magát a Mad Scientisttől a Gólemig; a karácsonyi válogatásunk mindegyik szereplője ott sorakozik a polcokon. De a külföldi főzetek terén is hasonlóan széles a merítés: a BrewDog, a Mikkeller vagy a Stone Brewing Co. legjobbjai mellett akadnak még további svéd, dán, lengyel, cseh vagy belga különlegességek. Érdemes sörhab vastagságú pénztárcával betérni: nemcsak azért, mert egyes palackoknak már alaposan megkérik az árát (online lehet előre tájékozódni), hanem mert annyiféle és -fajta választási lehetőség van, hogy nem könnyű megállapodni valamelyiknél.

Kérésünkre a tulajdonosok annyit segítettek, hogy mostanában a Mad Scientist Mango Bay-e (mangóval és laktózzal főzött pale ale), a Hedon Charlie Firpója (rozsos American pale ale) vagy a Csupor Tátongó ParIPA-ját keresik sokan, de ők személy szerint a különböző milk stoutokat (például az általunk is ajánlott Hipster Santát vagy a Reczer T30-át) is jó szívvel ajánlják. Az egyetlen negatívum, amit szóvá tennénk, hogy még elég kevés a hűtő, így ha a frissen megvásárolt terméket rögtön meg is levegőztetnénk, sajnos számolni kell azzal, hogy talán langyosabb lesz a kelleténél. De az ígéretek szerint ez hamarosan változni fog, akkor pedig már semmi sem rontja majd el a poharazás élményét. Arról nem is beszélve, hogy helyben fogyasztva minden ugyanannyiba kerül, mintha elvinnénk.


Az eredetileg a helyi vásárcsarnok mögött működő, onnan a körútra átköltöző üzlet erőssége emellett a felkészült és kedves kiszolgálás: ottjártunkkor nem tudtunk olyat kérdezni, amire ne jött volna szinte azonnal egy szakértő válasz és jó szó. Emellett az ünnepek közeledtével az sem elhanyagolható tényező, hogy több különféle díszdobozos válogatás közül is válogathatunk, amelyekbe akár húsznál több palack is elférhet – így ha még mindig hadakoznánk a fa alá valóval, vagy csak közeleg egy születésnap/céges ajándékozás, akkor is érdemes lehet betérni.

A BeerSelectionnek ugyanis – bár nem találta fel újra az árpát és a komlót – széles választékával, jó megközelíthetőségével és szakértő kiszolgálásával abszolút van helye az olyan üzletek ligájában, mint a már említett Beeróság vagy a Különleges Sörök Boltja.