Kezünkbe vettük a nemrég megjelent, a Food Truck Show legnépszerűbb ételeiből és italaiból összeállított receptkönyvet, és elcsodálkoztunk: a könyvben szereplő mind a 26 hazai büfékocsi elárulja védjegyének számító ételeik titkait. Ez a nagylelkűség szokatlan idehaza, ahol mindenki félti a boldogulását, de az ínycsiklandozó olvasmány nemcsak ebből a szempontól számít különlegesnek.

Persze a streetfood lényege nem a receptek egyedisége, hanem hogy jókor vannak jó helyen, jellemzően ott, ahol nem elérhető étterem, vagy olcsó és jó étel, illetve ahol indokolt a gyors kiszolgálás.

A több mint ötven receptnek hála mindenesetre megtudhatjuk, hogyan készíthetünk különböző gusztusos szendvicseket szétmálló füstölt húsokkal, „kézműves”, vagyis nem előregyártott alapanyagokból összerakott hamburgereket, waffeleket. Olyan vállalkozások műhelytitkait olvashatjuk a bejegyzésekben többek között, mint a The Grilled Piggy, a Meat&Sauce, a Zabáljcsak!, a Che Che, a Zing, a Paneer, az A Table!, a PolaPola vagy a Kanálgép. Megtudhatjuk, hogyan készülnek a Kobe Sausages kolbászai – és igen, a hozzávalók juhbelet is tartalmaznak, hiszen konkrétan a kolbásztöltés folyamatát tartalmazza a recept.

A Legenda sörfőzde komplett sörfőzési kisokossal ajándékozza meg az olvasót, de a receptek mellett a könyv egyfajta gasztrotörténeti kisokosként is szolgál. Feltárul a hazai street food története és nem egy izgalmas sztori, az orosz kulináriára specializálódott Babuska például egy forgatáson felkeltette Harrison Ford érdeklődését is, a Szegyház smokerje pedig egyszer fogta magát, és kigyulladt a Győrbe vezető autópályán – a Zabáljcsak! segítette ki őket sütővel, ami arra is jó példa, mennyire összetartó a food truck közösség.

A könyv tanulságos példákat kínál a hazai kisvállalkozások boldogulási lehetőségeire, nem egy büfékocsi stábja családtagokból és barátokból verbuválódott össze, mint például a texasi füstölt húsokban utazó Befaló Bill, a Mexkitchen vagy a Telecipó. Megismerhetjük a büfékocsis életmóddal járó hajtást és a kezdetekkor tapasztalt buktatókat is: a Borkas fröccsbusza például egy virágvásárra települt ki először, ami nem volt a legjobb ötlet.

Manhattanben már a 70-es években felbukkantak az újhullámos büfékocsik, ellátva a jóval több irodista igényeit, mint amennyit a helyi éttermek be tudtak fogadni. Magyarországon pár éve gurultak be a köztudatba, jellemzően 2000 Ft alatt kínálva opciókat a minőségi ebédekre, vacsorákra – fesztiválokon, köztereken, irodaházak közelében és nagyobb eseményeken. Az ősszel ezeken a gasztrofesztiválokon nagy eséllyel találkozhatunk velük.

Food Truck

Kiadó: Bookline Könyvek, 2017

Ár: 4 999 Ft