Elég neves külföldi zenekarok látogatnak el a hétvégi budapesti kánikulába, ráadásul a magyar felhozatal is korrekt, és mivel legtöbbjük szabadtéren szaggatja a majd húrokat, alapos odafigyeléssel készülj az előttünk álló forró napokra.

Csütörtök
A meglepetéseket a helyszíni meglepettségre tartogatják a Mazel Tov egyéves szülinapi buliján. Egy biztos, hajnalig tartó bulival, debütáló koncerttel, tortával és különféle mámoros italokkal várnak mindenkit nagy szeretettel.

A Budapest Rooftop Cinema július harmadik csütörtökén egy hamisan felépített világba kalauzol.
Truman Burbank (Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet.

Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV-show, melyben az ott élő és dolgozó emberek mind hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó... Ám Truman idővel egyre többet tud meg, és elhatározza, hogy szó szerint a végére jár a dolognak.

A romantikus hangulatáról ismert Vintage Garden már régóta a nyugalomra vágyók és a „szépre érzékenyek” zarándokhelye, amely enteriőrjével és konyhájával egyaránt rászolgált a hírnevére. A sütibabák törzshelye The Sweet néven megnyitotta saját cukrászdáját, amellyel egyrészt be szeretnének kerülni a város top 5-jébe, másrészt pedig a laktózmentes, a gluténmentes és a paleó vonalat is képviselni szeretnék. Hogy sikerült-e nekik, döntsd el saját magad.

Hihetetlen, de az At The Gates már huszonöt éve létezik és a skandináv metal egyik alapzenekara: nem véletlenül hiányzott az az összetéveszthetetlen melodikus death metal első feloszlásuk után majd' tizenegy évig. Ám 2007-es visszatérésükkel ott folytatták, ahol első korszakukban megalapozták - és ez azért nagyon keveseknek adatik meg. A Dürer Kertbe legújabb, At War With Reality című albumukkal érkeznek.

A ChakaCsütörtök-sorozat 2010 őszén született, kiegészítendő a szervezőcsapat VégrePéntek! szériáját. A csütörtöki rendezvény a hétvége fölvezetésének jegyében fogant. A label mai napig aktív szülőatyja az elektronikus zenei szcénában idestova két évtizede tevékeny DJ Wegha, aki a kilencvenes évek második felétől a pszchedelikus zenei kultúra egyik meghatározó szereplője. Őt a magyar psytrance-közeg legsokoldalúbb örökmozgó veteránja, DJ Tsubi (BMSS Records) egészíti ki, aki jelenleg több más izgalmas projektje mellett a radiOzora zenei szerkesztője.
Péntek

Végre megrendezik az első igazi Strand Olimpiát pénteken, nem máshol, mint a sportos kommunista fiatalok egykori fellegvárában Csillebércen, a Matiné Napozóban.

Háromfős csapatok jelentkezését várják, akiknek a következő sportokban kell helytállniuk: klasszikus balatoni stukk, röplabda, pingpongforgó, petanque.

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt a fiatal magyar közönség egyik kedvenc koncertzenekarává nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó bandának a frontvonalában koncentrálódnak az új generációs kedvencek: az első számú underground díva Sena, MC Columboés a rapsztár-családapa, MC Busa licitálnak egymásra szövegeikkel. A Budapest Parkban rendezett buliest vendége a Mary Popkids lesz.

Hard rock és humor egyszerre? Persze, hogy lehetséges, a rockerek is vicces srácok, sőt sokszor még magukon is szeretnek nyihogni egy sör mellett. A brit The Darkness mindennek a csimborasszója: 2003-as Permission To Land című albumuk mára instant klasszik, melyen az I Believe In A Thing Called Love megasláger egyértelműen utal a Spinal Tap és a Queen közötti meglehetősen sajátos kombinációra. A zenekar a Hegyalján lépett volna fel, de ugye a fesztivált törölték, ám sikerült a koncertet áthelyezni csütörtök estére a Dürer Kertbe.

A ‘80-as évek slágereitől lesz hangos július 17-én, az átépítés előtti utolsó nagy koncerten, a Puskás Ferenc Stadion. A nyolcvanas évek ihlette retro bulin olyan legendás külföldi popcsapatok lépnek színpadra, mint az Alphaville, a Bad Boys Blue, a Boney M. feat. Maizie Williams, C.C. Catch, az Ottawan és a Ricchi e Poveri.
A hazai előadók közül találkozhatunk majd a Dolly Roll-lal ésZoltánErikával, valamint a rádiós és televíziós műsorvezető, lemezlovas DJ Dominique-kal. A koncert házigazdája a ’80-as évek kiemelkedő DJ-je és rádiós műsorvezetője B. Tóth László lesz.A Next Level első nyári különkiadásának vendége ezúttal egy kivételes tehetségű belga-kanadai producer, Apasha, aki július 17-én magával hozza a legfrissebb basszus zenéit, és igen nívós magyar kísérettel lép fel az A38-on.
Szombat

Július 18-án kezdetét veszi a Palotanegyed Fesztivál a Józsefvárosban. A rendezvénysorozat immár ötödik éve a főváros egyik meghatározó ingyenes, nyári összművészeti programja. A júliusban, augusztusban és szeptemberben egy-egy hétvégét felölelő eseményen koncertekkel, gyerekprogramokkal, kézműves vásárral és gasztronómiai ínyencségekkel várják az érdeklődőket. Július 18-án és 19-én a fesztivál programja a világzene és az etnozene köré épül.

Kevés hot dogra szakosodott hely található Budapesten, hisz' a legtöbb street foodos hamburgert, gyrost, lángost és hozzá hasonló társait árulja. Találtunk viszont egyet, méghozzá a Rádayutcában, ahol a Rombuszteraszon parkol Budapest egyetlen hot dogos food truck-ja, amelyben csak és kizárólag ezt lehet kapni. Nagyon jókat ettünk ott, próbáld ki bátran ebédre.

- Helló!
- Mizu?
- Júli 18-án mi a csinálás?
- CityMatiné lesz!
- Ne! Hol?
- Újra a Golftanyán!
- Tánc!
- Smile és tánc!

Ha esetleg nem lenne egyértelmű, szombaton újra CityMatiné.

Az Anna and the Barbies koncerteken olyan energiák szabadulnak fel a színpadon, amelyek mellett az sem tud közömbös maradni, akinek a műfaj nem sajátja. Anna kihívó, groteszk, megdöbbentő színpadi megjelenése és a Marshall ládák kereszttüzébe szorult, nagyterpeszes Barbik nyersen és elemi őszinteséggel reprezentálják a mélyebb szövegvilággal átszőtt produkciót. Mint például szombaton a Budapest Parkban.

Több mint egy év után ez alkalomra újra összeáll a Deepbeats csapata, hogy egy hamisítatlan nyári house estével örvendeztessék meg a wndrlnd közönségét.

A lemezjátszó mögé áll Falcao a LavaLava csapatából, valamint az oly ritkán hallott Grema is pörget majd. Érdekességképp a srácok egy egész éjszakás, nyolckezes jam session keretében prezentálják, mi is a helyzet manapság a legmenőbb house zenék világában. Kihagyni lehet, de nem érdemes!Vasárnap

Harmadik alkalommal csábítanak fel mindenkit a tetőre a 360 Barban, még pedig ezúttal a GirlsAnd Maths csapat 2 tagjával közösen. Tom Select és Benson Madame hozzák a jól megszokott G&M hangulatot, a 360 Bar adja a körpanorámás teraszt és frissítőt, Fantastic Man pedig egy óriás hab a tortán.

Ha beüt a kánikula, kevés jobb dolog van, mint egy árnyékos padon ülve fagyitnyalni. Szerencsére Budapesten se szeri, se száma a fagylaltozóknak, amelyek közt a különleges étrendet követők, a súlyukért aggódók és az édesszájúak is megtalálják a kedvükre valót. Ma már a vegánok, allergiákkal, glutén- vagy laktózintoleranciával élők és a cukorbetegek is büntetlenül élvezhetik a hideg édességet: ezek közül válogattunk most és ajánljuk vasárnapi programnak a fagyizást.

Az év legmelegebb hónapjával együtt nem csupán a kánikula, de a fesztiválszezon is megérkezett. Ha jól jönne némi inspiráció, vagy csak feldobnád a ruhatárad néhány, a temérdek nyári zenei programhoz tökéletesen illő egyedi darabbal, a WAMP-nál jobb célpontot nehezen találnál Budapesten. Ha nem égsz fesztivállázban, de elkelne a nyaraláshoz néhány különlegesebb holmi, akkor számodra is van néhány ötletük. Menj el július 19-én az Erzsébettérre, s válogass a majdnem 100 hazai és külföldi dizájner újdonságai között, kóstold meg a gasztrokiállítók finomságait, vagy csak nézelődj, és tölts el egy kellemes vasárnapot!

Nehezen lehet más zenekarokhoz hasonlítani az ultra provokatív megnyilvánulásaikról híres Anti-Flaget. Az amerikai punk rock banda a tavalyi Sziget Fesztiválon adott koncertjük után ismét Magyarországra látogat, hogy a Parkban szabadítson fel minket a létező és nem létező elnyomás alól. A háborúellenes, erős társadalomkritikát megfogalmazó dalaikról híres zenekar bár 1993 óta színesíti a punk rock zenei palettát, de az áttörést, mellyel sikerült kikerülniük az underground punk zenekarok világából az UndergroundNetwork című albumukkal érték el. Az album producere nem más volt, mint MassGiorgini, aki olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint a Rise Against vagy a Green Day frontembere Billie Joe Armstrong. Nevük az évek során olyan társadalmi mozgalmakkal fonódott össze, mint a Greenpeace, a PETA vagy éppen az Amnesty International.