Aligha meglepő, hogy a labdarúgó vb jegyében zajlik június második hétvégéje: ha társaságban néznéd a meccseket, ajánlunk neked helyeket! De nem csak a foci van a világon, sörfesztiválozhatsz a Budai Várban, vagy őrült cigány-punkra csápolhatsz a Parkban - és ez még nem minden.

Péntek
Mi mással is kezdődhetne egy hétvégi ajánló, mint a csütörtökön indult brazíliai labdarúgó-világbajnoksággal. A torna eseményeit millió helyen követheted Budapesten, de ha igazi közösségi élményre vágysz és nagy társaságban, a szabadban szurkolnál kedvenc válogatottadnak, akkor összegyűjtöttük neked a legjobb ilyen jellegű meccsnézős helyeket.

Válassz!

A mondás, hogy “az oroszok már a spájzban vannak” igaz volt egy időben, mostanra viszont már az egész budapesti gasztro-szcénát kezdik behálózni. Ez persze érthető, hiszen az egy négyzetkilométerre jutó Ivánok és Natasák száma már tekintélyesnek mondható, és ugye nem várhatjuk el tőlük, hogy magyar koszton, vietnami street foodon, vagy kebabon éljenek. És nem is kell: ugyanis Budapest elkezdte felfedezni az orosz konyhát, amelynek legújabb hírmondója a kifőzde/street food jellegű, házias orosz étterem, a Babuska. Ott jártunk a héten, próbáld ki, mondjuk, péntek este.Hatalmas népszerűségre tettek szert a melegbulik a fővárosban. Vajon mi a titkuk, hogy még a szupermodell Palvin Barbara is ilyen helyekre jár? A bulik szervezőivel készült interjúnkból megtudhatod, vagy ha saját tapasztalataidra szeretnél hagyatkozni, itt a lehetőség péntek este: a Women on Women - Orange is the new Black partin a legszexibb queer dívák főszereplésével, és a legfrissebb zenékkel várnak.

Idén végre sikerült Erol Alkant lekötni az Ötkertbe, amin felbuzdulva a Phantasy kiadótól elhozzák még mellé a szervezők Ghost Culture-t is, majd rátettek még egy lapáttal, hogy a rendezvény Erol Alkan saját kiadójának hivatalos label bulija lehessen, így ez a buli hivatalos Phantasy Label Night lesz, arról nem beszélve, hogy a házigazda helyszín a negyedik szülinapját ünnepli!Szombat

Prágai hangulatot varázsol a IV. Budavári Sörfesztivál június 12. és 15. között a fővárosba. A látogatókat Magyarországon elérhetetlen cseh sörök és extrém sörkülönlegességek várják a sörünnepen, melynek vendége egy igazi sörnagyhatalom, Csehország lesz. A folyékony kenyér iránt érdeklődők 200-féle sörrel, a hazai gyárak klasszikus ízeivel, a kézműves sörfőzdék egyedi ízesítésű nedűivel és a cseh mellett belga, angol, ír, német, szlovák és holland sörkülönlegességekkel találkozhatnak.

Egy ideje már látszott, hogy valami készül a Szimplával szemben a Kazinczy utcában. Meglepő módon nem romkocsma alakult az új építésű házban, sőt ezúttal a szabadulós szoba, kézműves sörös, termelői piac szentháromságon is kívülről érkezett valaki, és egy igazán emberes húslevest pakolt elénk az asztalra. A bulinegyedet hivatalosan is nyakon öntötték rámennel – egyelőre tesztüzemben. Teszteldle te is a Ramenkát, mi már megtettük.

A Gogol Bordello jelenleg nyolc tagot – hét urat és egy hölgyet - számláló csapata tavaly megjelentetett Pura Vida Conspiracy névre hallgató lemezének kapcsán érkezik újra Budapestre.

A Rolling Stone magazin által „világ leglázadóbb koncertzenekarának" kikiáltott Gogol Bordello nem először jár Magyarországon, legutóbb a 2011-es Sziget Fesztivál Nagyszínpadán lehettünk szem-és fültanúi annak az eszeveszett bulinak, amit az őrült cigány-punk zenekar művel élőben. Biztosak lehetünk abban, hogy ha a Budapest Parknak lenne plafonja, az bizonyára ránk szakadna június 14-én.Esterházy Péter felolvasásával indul idén az Irodalom Éjszakája, a Margó Irodalmi Fesztivál központi programja, június 14-én.

„Az este során túladagolhatjuk magunkat kortárs magyar irodalomból” – állítják a szervezők.

Az Irodalom Éjszakája hét különleges helyszínre kalauzolja a közönséget: elhagyatott üzlethelyiségben, történelmi emlékhelyen, régi üzletházban, menő divattervező műhelyben járva barangolhatjuk be a várost és a kortárs magyar irodalmat.Live, Live és még több élő elektronikus zene, a kísérletitől az acid house-ig. A felejthetetlen színvonalról a szcénában egyre fényesebben csengő nevek gondoskodnak.

Bartha Márk zenéinek középpontjában az emberi hang zenei lehetőségeinek kiaknázása áll. Röviden összefoglalva: belégzés, kilégzés, input, output és minden ami közötte van.

Unorthodox beat-box. Mindezt vokál modulációkon alapuló, elektro-akusztikus performanszban adja elő szombaton a RoHAM Bárban.Vasárnap

Úgy tűnik, hogy gördeszkás fronton nagy változások történnek a városban, hiszen ezentúl világszínvonalú pályán tombolhatnak a budapesti szkéterek, a kómából felébresztett Görzenálban. Ha nem is vagy profi deszkás, akkor is érdemes megnézni az impozáns pályát.

A csapolt joghurtjukat, a fahéjascsigákat és az extra pereceket már ismerjük a BITE-tól, de az Astorián található üzletben immár kolbászillat fogadja a betérőket. A narancs színnel új nevet is kapott az üzlet: BITE Sausage&Beer-re keresztelték. Nem nehéz kitalálni, hogy a sör és a kolbász lett a fő csapásvonal - vasárnapi ebédnek akár meg is felelhet.Sokszor címkék és kategóriák alapján döntünk. Ahelyett, hogy cselekednénk, mások reakcióját figyeljük. Vedd észre, hogy ami az utcán történik, az nem csak a másik ember személyes ügye, hanem a tiéd is. Egy olyan eseményre hívnak, ami rólad szól. Mert az vagy, amit teszel! Bulizz hajnalig június 15-én a Budapest Parkban.Hayao Miyazaki a japán animációs műfaj legismertebb művésze, akinek egész életművét rendkívüli rajongással követi a közönség. A Szél támad című animációs filmje a repülés motívumát járja körbe - vasárnap esti levezetésnek jó program lehet a Toldi Moziban.