Yvette-nek köszönhetően egyedül az időpontja változott a 9. Budapesti Pálinkafesztiválnak – a viharos időjárás miatt egy héttel eltolódott esemény, többek között az év pálinkájával, május 22-től 25-ig várja az alkoholos nedű mellett az egyéb ínyencségek iránt érdeklődőket.

2006 után újra a fesztivál eredeti helyszínén, a Városháza Parkban jönnek össze az ország legfinomabb, legnépszerűbb pálinkáinak forgalmazói. A fesztiválon immáron negyedszer a gyümölcsé a főszerep: az idei pálinka-dzsembori „sztárvendége” ugyanis a körte – ebből könnyen ki lehet találni, hogy az év pálinkája melyik gyümölcsből főzetett.

A csütörtöki megnyitón a Pálinka Lovagrend jóvoltából megtudtuk, miért érdemes – mértékkel, kulturáltan... – fogyasztani ebből az itókából. A gyümölcspárlatból készült pálinka az alkoholos italok legjobb, legértékesebb tagja, igazi hungarikum, melynek az élvezeti értéke a gyümölcsnek köszönhetően sokkal nagyobb, mint például a gabonából előállított whiskyé, és, ugye, köztudottan orvosságként is felhasználható.

A négynapos rendezvényen mintegy 30 kiállító 400 különféle párlatát lehet megkóstolni. Annak érdekében, hogy legyen, ami „felszívja” a szervezetünkbe juttatott páleszt, a szervezők gondoskodtak jó néhány ételközpontú standról. Bizonyára nagy sikere lesz a Zsíroskenyér Pontnak, vagy a hamburgeres és hot-dogos pultnak, de a hagyományosabb ízek kedvelőinek a libatepertőt, netán a sült cipóban tálalt mangalicát ajánljuk, hozzá desszertként pálinkás édességeket.

A sorban állásokat elkerülve idén – a korábbi kuponos, majd kártyás fizetési rendszer helyett – készpénzzelfizethetnek a látogatók. A napi belépő ára 2000 forint, amely mellé két pálinkakupon jár: az egyikkel az Év Körtepálinkájából, a másikkal pedig bármely főzde ajánlatából kóstolhatnak meg egy-egy kupicával a fesztiválozók.

„A pálinka tipikusan társasági ital, és itt igen jó társaság van, no meg jó csajok és fess fiatalemberek…a 400 féle pálinka és az év körtepálinkája mellett, amit hét főzde pálinkájából blendeltek. A nedűn kívül körtés ételeket, édességeket lehet megkóstolni, és ha már a csemegéknél tartunk, zenei értelemben is lesznek érdekességek. Szakítottunk a hagyománnyal: most nem egy nagy színpad lesz, hanem három különböző pódiumon ún. utcazenélés folyik majd igen változatos programmal és még az időjárás is kellemesnek ígérkezik” – foglalta össze a We Love Budapestnek a 9. Budapesti Pálinkafesztivál lényegét Jónás József, a rendezvény szóvivője.