A laza fröccsök/sörök és a kultúra keresztmetszetéből elindult a We Love Budapest hétvégi programajánló sorozata. Koncertek, kiállítások, éttermek, felolvasóestek, filmklubok – a péntektől vasárnapig tartó időszakasz esszenciája. Hogy tudd, hova mozdulsz majd ki, akár egyedül, akár a barátaiddal!

Péntek

Tökéletes indítása a hétvégének a VinCE Budapest Wine Show 2014!

Ahogy a név is jelenti, a rendezvény elsősorban a borról szól (vin), és Közép-Európában várja vendégeit (CE=Central Europe). A rendezvényen 160 kiállító szerepel, magyar és szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi borászat is kóstoltatja borait.

A pálinkák is jelentős szerepet kapnak, a legjobb pálinkafőzdék termékeivel is megismerkedhetnek a látogatók. Egyéb gourmet-termékeksajtok, olívaolajak, különleges kolbászok és sok más – ugyancsak helyet kapnak a rendezvényen.
 A kiállítás mellett ültetett borkóstolókonmesterkurzusokon – és interaktív workshopokon kóstolhatnak, tanulhatnak a borkedvelők; naprakész információt és hatékony segítséget kaphatnak a borászatok.

A

Frankofón Fesztivál

keretében megrendezett

Frankofón Filmnapok

2014. február 28. és március 9. között

változatos programmal

várja a közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Filmnapok szervezői a Frankofónia Nemzetközi Szervezete tagországainak filmjein

keresztül mutatják be, milyen sokszínű

is a frankofón világ. Idén először

versenyfilm-kategória

is indul nyolc alkotással - valamint a programban szerepel

négy premier előtti vetítés

is!

Az

indiai konyha

remekeit kifőzdés rendszerben ismerheted meg a

Hathi Indiai Kifőzdében

- az árak sem mások, mint egy hagyományos főzelékezőben.

Tandoori kemencében

sülnek a

naan kenyerek , az alapanyagok pedig

Bécsből

érkeznek. Jó hír a

vegetáriánusoknak , hogy sokféle

húsmentes

fogással is készülnek minden nap. Ha

csípősre

vágysz, a

vindalook

megizzaszthatnak. Az

angyalföldi indiai kifőzde

unikumnak számít a kategóriájában - így egy elefánt kíméletességével rombolja le a hagyományos indiai konyhával kapcsolatos aggályainkat.
Bár a bubble tea sokak számára elrettentő, sokan el sem tudnak képzelni jobb frissítőt - elsősorban nekik lehet örömhír, hogy a mai napon fél éves a Bubble Bár, akik ezt megünnepelendő egész nap (tehát reggel tíztől este tízig) féláron adják a kávét és a különleges buborékos teát.

Tavaly volt 10 éves a brooklyni Crystal Stilts psych pop-posztpunk zenekar, ennek örömére a patinás Sacred Bones

kiadónál meg is jelentették a legutóbbi,
Nature Noir

című lemezüket. A Crystal Stilts le sem tagadhatná a
New York-i rockzene

hatását, nem véletlenül hasonlították őket már többször is az

Interpolhoz

vagy a

Velvet Undergroundhoz , de sokan a

Joy Division

hangulatát sem tartják távolállónak. A Crystal Stilts hangzásában egyesül minden, ami menő lehet a New York-i gitárzenében - ezt mindenki megtapasztalhatja pénteken a Kuplungban.

A

Gustave Tiger pedig itthon a

katedrálispunk

zászlóvivője. Ahhoz viszont először tényleg hallani kell őket, hogy elhiggyük, ilyen műfaj egyáltalán létezik. A Crystal Stilts előtt kiderül.

Szombat
Ha szeretjük a street foodot, de nem akarunk mindenáron egy szűk helyen, egymás ételébe könyökölve hódolni a kulináris élvezeteknek, akkor a Souper Pasta a mi helyünk. A fogások helyben készülnek, a vendég szeme láttára, friss tésztából - ráadásul, mivel a szakácsok minden ötletre nyitottak, bármikor elrugaszkodhatunk az épp aktuális menütől. De persze azt is megértjük, aki szerint a vörösboros körteleves vagy a sült padlizsános-kecskesajtos gnocchi már önmagában is elég jól hangzik.
A

Ludwig Múzeum

– Kortárs Művészeti Múzeum

Átmenet és Átmenet

című kiállítása

három olyan művész illetve művészcsoport

munkásságát mutatja be, akiknek központi témája a

társadalomban zajló drámai eseményekre való reflektálás , az ezekkel kapcsolatosállásfoglalás.

Oleg Kulik

az 1990-es években lett világszerte ismert.

Radikális akciói

– amelyekben a művész mint kutya jelent meg – hatalmas érdeklődést keltettek Nyugaton; akcióit erőteljes, az orosz társadalomra és kortárs művészet intézményrendszerére irányuló

kritikaként

értékelték.

A

Blue Noses csoport művei az orosz abszurd

hagyományába illeszkednek. Műveik

viccek, vázlatok, rögtönzések , melyet videóra rögzítenek, és amelyekben a mindenkori esendő "kisember" jelenik meg.

Josip Vaništa

a

horvát neoavantgarde művészet doyenje , a híres

Gorgona művészcsoport alapítója. Itt bemutatott kollázsaiban a horvát társadalom változásait követi a jugoszláv háborúk kezdetétől a harmadik évezred elejéig. Szombaton ráadásul

Szolláth Dávid irodalomtörténész tart majd exklúzív tárlatvezetést, amely a kiállításra szóló jeggyel, regisztráció ellenében ingyenes.

Speciális elektronikus zenei party és fotókiállítás az A38-on!

Az est külföldi vendége Bela Lugosi lesz Madridból, aki a Weapons Of Bass Destruction alteregójával fog fellépni, a hazai pedig Sematic4 (aka Ozon) és Teebag(aka Zsola).

A buli ideje alatt a fotóművész Hodosy Enikő munkáiból látható majd egy erre az alkalomra összeállított válogatás.


Tarantino-fanatikusok és Vincententeknek külön öröm, hogy szombaton a kolorbanTarantino farsang lesz, a leglazább hip-hop számokkal valamint persze a K-Billy's Super Sounds Of The Seventies rádióadó kedvenc slágereivel. Néger cowboyok, bosszúálló menyasszonyok, gengszterek, konszolidált kokaincsempész légiutas-kísérők, öltönyös bérgyilkosok - sziasztok! A rendező egyik karakterének beöltözve ráadásul a belépés ingyenes, és ők még a jelmezversenyt is megnyerhetik.

Nick Weiss és Logan Takahashi az egyetemen ismerkedett össze, ahol mindketten rájöttek, hogy a másik bírja a klasszikus house-, és techno-számokat. Egyesítették erejüket, hogy olyan tánczenét készítsenek, ami saját bevallásuk alapján nem csak másolja azt, amit szeretnek. Weiss és Takahashi először loopokra kezdett improvizálni, aztán az improvizálásokból kompozíciók, azokból pedig olyan elsöprő dalok lettek, amikre egyszerre lehet könyvet olvasni, táncolni, merengeni és fejvesztve veretni. Így született meg a március első napján a Toldiban fellépő Teengirl Fantasy, akik előtt a székesfehérvári Janky Máté egyszemélyes projektje, a főfellépő korai fésületlen munkáira emlékeztető Alley Catss lép fel.
Vasárnap

Március másodika, kár lenne tagadni, az Oscar-gála jegyében telik majd. Bár a jelöltek közül sok film még nem jutott el Budapestre, a Toldi segít a rövidfilmes felzárkóztatásban, ezért vasárnap levetítik mind az öt esélyest - így még megtehetjük tétjeinket. Emellett a Filmtekercs.hu és a Budapest Secret Cinema közös szervezésében idén is együtt lehet nézni az Oscar-díj átadását. A késői kezdést ellensúlyozandó, szuper programokkal készülnek: lesz tipmix nyereményekért, meglepetés film és kerekasztal-beszélgetés. A díjátadó alatt szakértői kommentátorok segítenek eligazodni a jelöltek tengerében. Az ünnepi hangulat adott, a zenéről szokás szerint a filmzenék királya, Panda, a szurkolásról pedig a jelenlévők gondoskodnak!Ha pedig igazán meg akarjuk adni a módját a napnak, engedjünk meg magunknak is némi luxust, mintha minket is várna a vörös szőnyeg: az összeállításunkban sorra vettünk mindent az Il Bacio di Stile luxusmonstrumától a Heliport Panorama Terrace aranyárban mért fogásaiig - elvégre mindenkinek kijár egy kis rivaldafény.

Shirin Neshat , az iráni származású, 1974 óta az Egyesült Államokban élő

képzőművész

leginkább azokról a

videóinstallációiról

és fotósorozatairól, majd a későbbiekben

filmjeiről

vált világszerte híressé, melyek az iszlám világ társadalmi berendezkedésére, az

iráni nők helyzetére

reflektálnak. Munkái többek között a nemi identitás társadalmi meghatározottságának kérdésével, illetve a jelenben is ható, nőket elnyomó,

évszázados hagyománnyal foglalkoznak.

Magyarországon

első alkalommal mutatkozik be Shirin Neshat

egyéni kiállítással , mely a kiválasztott két alkotással jól reprezentálja a művész mozgóképes életművét. Vasárnap

Lóránd Zsófia eszmetörténész, feminista aktivista tart majd exklúzív tárlatvezetést, amely a kiállításra szóló belépővel ingyenes.Finnország egyik legnagyobb metalzenekara, a tavaly új lemezzel jelentkező Turisas márciusban visszatér Budapestre: a We Ride Together turné az A38 Hajót is megmozgatja majd, hiszen az ötödik hazai koncertjét adó zenekar újult erővel, és persze friss dalokkaltér vissza Magyarországra – minden bizonnyal a folk metal szerelmeseinek legnagyobb örömére.