Már az év eleji street food-körképünk készítése közben látótérbe került a poharas levesek és dobozos tészták világát ötvöző Souper Pasta, de csak most jutottunk el addig, hogy alaposabban is körülnézzünk a Nyugati pályaudvar szomszédjában található új kalória-töltőállomáson. A jellegzetes fotocellás ajtó mögött pont az a korrekt kajaosztás folyik, amit egy ilyen belvárosi helytől várnánk, ráadásul néhány extrájuk előtt mi is kalapot emeltünk.

A történet itt is úgy kezdődik, mint máshol: belépünk, fogad minket egy méretes pult, ahol a szemünk láttára készítik el a választott tésztánkat. A folytatás viszont igazán pozitív meglepetés: más helyekkel ellentétben itt a pince és az emelet felé is vehetjük az irányt, mert menthetetlenül egy asztalokkal telerakott tágas helyiségbe érkezünk.

Itt nem kell magas széken ülve két négyzetcentiméteres helyen nyomorognunk és a "melyikünk könyököl nagyobbat a másik kajájába" játékot játszani ismerős-ismeretlen szomszédunkkal. Ezzel szemben akár a nagy barna kanapét is befoglalhatjuk, miközben Federico Fellini vagy Sophia Loren bölcs mondatai nézik irigykedve a falról, ahogy lapátoljuk magunkba a friss pasta di mammát.

A tésztákat ide az egyik jól ismert márka hozza, de a Souper Pastának egy különleges megállapodás értelmében nem száraztészta, hanem exkluzív, frissen készített tészta jut, amit az elkészítés során főznek ki a vendég szeme láttára. Néhány hete a gnocchi és a penne is felkerült a lehetséges tészták listájára, igaz, az ázsiai vonalat érdemes inkább az eredeti strozzapreti tésztával kérni.

A lehetőségeket tekintve ehetünk csak levest (490 Ft), csak tésztát (990 Ft) és menüt is (1350 Ft), ami az előző két szereplő közös duettje. A Souper Pastások Hunter S. Thompsont megszégyenítve engedik el a fantáziájukat a menüsor összeállításánál, mert napról napra olyan valószínűtlen kombinációkkal állnak elő, mint a vörösboros körtekrémleves, a chilis-kókuszos sütőtökkrémleves, vagy a sütőtökös pulykacurrys tészta. Pont azért van minden nap négyféle lehetőség, hogy a kísérletezésnek is maradjon tér, de közben a túrós csuszával, bolognai spagettivel vagy az Újházy tyúkhúslevessel a konzervatív vonal is erős marad.

A tésztáknál végigkövethetjük az elkészítés folyamatát, sőt a szakácsok akár az aznapi menü keretein belüli közös ötletelésre is nyitottak: az egyik vendég kérésére például ötfűszeres csirkéből dobtak össze csirkepaprikást.

Mi az első fogások közül a vörösboros körtelevest és a chilis-gyömbéres gyökérzöldség krémlevest kóstoltuk, és mindkettő nagyon jól működött a természetes összetevőkkel, a felesleges ízfokozók hiányát pedig egyáltalán nem sirattuk meg. Ha a végeredményen valaki még szeretne dobni egy kicsit, egy kisebb fűszeres patikából - ahol többek között olyan extrém jószágok rejtőznek, mint a vörösboros só - kiszolgálhatja magát.

Az ötfűszeres csirkés tésztához mi nem adtunk semmit: megfelelő volt a hús-zöldség-fűszerek aránya, egyik sem nyomta el a másikat, ami egy korrekt ázsiai ebédet hozott magával. A sült padlizsános-kecskesajtos megoldást gnocchival kértük, és ezt bátran mernénk javasolni bármelyik középiskolai menzára: olyan komplett ízvilágot eresztettünk rá az ízlelőszerveinkre, hogy még a hús sem hiányzott a történetből.

A Souper Pastások kifejezetten ügyelnek arra, hogy senki ne maradjon éhes, így a tejjel, liszttel vagy hússal kevésbé jó viszonyt ápolók is találnak minden nap fogukra valót a menüsoron.

Egyelőre az édesség hiánycikk, ezért került a lehetőségek közé minden nap egy ötödik tészta, amely egy fokkal olcsóbb (890 Ft), és kicsit a desszert kategóriába passzol (pl. mákos tészta, túros csusza, grízes tészta lekvárral). A saláták bevezetése már a tervek között szerepel, így néhány héten belül új tagot üdvözölhetünk az étlapon.

Nem csak a menü bővülhet, mert a tulajok annyira élvezik a vevőkkel kialakult jó kapcsolatot, vagy az olyan törzsvendégeket, mint a közeli tetoválószalon arcai, akik szinte minden nap nyolc menüre adják le az igényüket, hogy lassan egy új Souper Pasta nyitását sem zárják ki.
A cikket a Souper Pasta támogatta.
Souper Pasta
Cím: 1067 Budapest, Teréz körút 52.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 11-20
Facebook