A ferencvárosi malmok helyét lassan átveszik a high-tech irodaházak, a környék legújabb fejlesztése a Skanska frissen átadott, skandináv szellemben épült létesítménye. A saját épületapplikációval, 5500 négyzetméteres, multifunkcionális belső kerttel, hintákkal, pingpongasztalokkal, és számos innovatív és környezettudatos megoldással rendelkező irodaház elsőre talán ridegnek ható felszíne mögött számos izgalmas és precíz részletet rejlik.

A ferencvárosi Duna-parton – főként a Soroksári út belső szakaszán, ahol egykor malmok tömkelege sorakozott (mint a legendás Gizella, Concordia vagy Hungária) amikbe a folyami úton keresztül az ország minden tájáról érkezett a gabona, hogy aztán elindulhasson a világ négy égtája felé (nem hiába nevezték Magyarországot a Monarchia éléskamrájának) – ma már a megrozzant iparterületek helyén sorra nőnek ki a földből az új irodaházak és lakóparkok.

Dél-Pest és Észak-Csepel egyre értékesebbé váló területei kiemelt figyelmet kapnak az utóbbi időben, nemcsak az urbanisták részéről, hanem a városvezetés és a befektetők is elkezdték tervezni a környék újbóli drasztikus átalakítását, mint például a Közvágóhíd szinte teljes lebontását, ahova egy új városrészt építenének, vagy az egyre többet hangoztatott 5-ös metró terve, ami igazából az itteni HÉV vonalának föld alá süllyesztését jelentené.

A hasonló múlttal rendelkező észak-pesti Váci út környékén, ahol a 20. század végéig szintén különböző gyárak és üzemek uralták a terepet, ma már az ország legnagyobb ütemben fejlődő és kiépülő irodafolyosója található. A Skanska ottani, Nordic Light fantázianevű épületében jártunk is, amely 2016-ban az Év Irodája versenyben elnyerte a „Év Legzöldebb Projektje” kategória első helyezését. Ezért is voltunk kíváncsiak, hogy vajon milyen az új létesítményük, aminek a szíve egy hatalmas, multifunkciós kert lett.

A hazai munkaerőpiacon is egyre inkább érezhető a szakemberhiány és a cégek közötti verseny a legjobbak megszerzéséért és megtartásáért, részben ezért is értékelődik fel, hogy ki milyen munkakörnyezetet tud teremteni a dolgozóiknak, milyen olyan extrákat nyújt, amit más helyen nem találnak meg, és most nem a babzsák-csocsóasztal örök duójáról van szó. A Skanska a világ egyik vezető ingatlanfejlesztő és kivitelező vállalataként hamar ráérzett erre a trendre, így budapesti irodaházaiban, melyekből a Mill Park immár a nyolcadik lesz, számos olyan látható-érezhető innováció bújik meg, melyek a mindennapokban segítik az itt dolgozókat.

Az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda által tervezett, a Soroksári út és Tóth Kálmán utca kereszteződésében álló 35 000 négyzetméteres, 7 szintes épület szintén megkapta a LEED zöldépület minősítő rendszer arany minősítését. A hagyományos irodaházaknál 25%-kal kevesebb energiát használ fel, ez köszönhető annak, hogy az optimális benapozás miatt a legtöbb irodahelyiség napközben elegendő természetes fényt kap, a tájolásnak köszönhetően passzív napenergiát is használ a távfűtés mellett, és a homlokzati elemek hőszigetelő képessége megfelel a netzéró épületek előírásainak, míg a tetőn fotovoltaikus (napelemes) panelek vannak.

A Nordic Lighthoz hasonlóan az esővíz itt is nagy szerepet kap, az öntözés és a WC-k öblítése is ezzel történik (ezzel kb. 75 százalékkal kevesebb vizet használ majd fel, mint a hagyományos irodaházak).

A letisztult, tágas lobbit a fejünk felett tekergő lámpatest és a színes, süppedős fotelek dobják fel, de magát a belső irodatereket igyekeztek felxibilisen megtervezni, hogy a bérlők a saját igényeik szeritn a legszabadabban alakíthassák – akár kis irodákat, vagy 400 fős közös termet alakítanának ki.

Az épület alatt több mint 500 parkolóhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltők, és 200 férőhelyes kerékpártároló is található, öltözőkkel, zuhanyzókkal kiegészítve.

Az épülethez kapcsolódó innovatív technológiai újdonság a Connected by Skanska épületapplikáció is, ami egyszerre egy közösségi hírfolyam, ahol eseményeket hozhatunk létre, ismerősöket hívhatunk meg találkozókra, de hazsnálhatjuk munkába jövet és menet a gépkocsimegosztás megszervezésére, aktuális információkat kaphatunk a tömegközlekedésről, és de az étterem és kávézó menüje is elérhető benne. Az applikáció nemcsak a dolgozók számára fontos, a Big Data információgyűjtése az építtető részére is hasznos, mert a jövőben ezek alapján tudja alakítani a fejlesztéseit.

Végül pedig a más sokat emlegetett multifunkcionális belső kertet jártuk körbe, ahol a szokatlanul nagy területen találtunk kültéri munkaállomásokat (WiFivel, elektromos csatlakozási lehetőséggel) pingpong- és csocsóasztalokat, de egy fitneszsarokot is, ha valaki levezetné feles energiáit, valamint nagy kedvenceink voltak a régi malom fala előtt sorakozó karosszékhinták és a kerti napozóágyak.

Az épület jelentős része már ki van adva cégeknek, a legnagyobb bérlő az IT Services Hungary már nyáron beköltözött, de októbertől valóban felpezsdül az élet itt.