A tavalyi tulajdonosváltás után megpecsételődni látszik a sorsa Budapest egyik legértékesebb barnaövezeti iparterületének, a Nemzeti Színház és a Müpa tőszomszédságában. Az 1872-ben megnyitott Közvágóhíd területéről most publikát látványtervek alapján a műemléki védettséggel rendelkező épületegyüttest szinte teljesen elbontják, hogy helyén egy modern iroda- és lakóparkot építhessenek fel.

A Chapman Taylor építésziroda honlapjára kerültek ki az első átfogó látványtervek, amelyek a területet tavaly megvevő, török érdekeltésgű APD Real Estate Kft. részére készültek, és a Soroksári úti Közvágóhíd megmaradt területének rendezéséről szólnak.

Egy évvel ezelőtt tettük fel a kérdést, hogy “Mi lesz veled közvágóhíd?” Vajon mi lesz a sorsa Budapest egyik legértékesebb barnaövezeti iparterületének, a Nemzeti Színház és a Müpa a tőszomszédságában? Akkor a terület múltját és lehetséges jövőjét is hosszan boncolgattuk, az eddig napvilágott látott fejlesztési terveket és ötleteket is összegyűjtöttük.

A Közvágóhíd a Soroksári út túloldalán terül el, eredetileg  mintegy 14 hektáros területen a Ferencvárosban. Az 1872-ben megnyitott komplexum több eleme is – például a volt Bálterem vagy a víztorony – 1994 óta fővárosi műemléki védettség alatt áll. Mára az egész környék kiemelt projektterületként van kezelve a BUDAPEST 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciójában, és egy évtizede sorra épülnek a lakóparkok is a környéken.

A Közvágóhíd közvetlen területén a tulajdonosváltás után, 2017 augusztusban indult meg a terület kiürítése, a szórakozóhelyeket, próbatermeket kiköltöztették, most pedig megjelentek az első látványtervek is. Ezek alapján a mostani épületek közül egyedül a víztorony főtengelyében marad meg négy épület (bár elég érdekes megoldás, ahogy az egykori bálteremre ráépítik a modern tömböt), illetve a bejárat melletti ikonikus szoborpár és a két csarnok homlokzata marad meg, belefoglalva az új épületekbe.

Az új tervek szerint a forgalmas Soroksári út felőli területen irodaépületek, míg beljebb lakóházak épülnének, és egy – a megmaradt víztorony tengelyében kialakított – zöld, kertes sétány (Taurean Gardens) szelné át a területet, ahol a közösségi és kereskedelmi funkciók is helyet kapnának, a mélyben kétszintes mélygarázzsal.  Pontos adatok még nem szerepelnek a tervek mellett, de az már látszik, hogy a legtöbb épületet 10-15 emelet magasra terveznék, sűrű beépítettséggel.

Az biztos, hogy az éppen szemben épülő BudaPart hasonló gigaberuházással együtt jelentősen átalakítják majd a környék és a Duna-partok arculatát, az eddigi értékek és örökség integrálása helyett. A terveket elsőként az Örökségfigyelő fedezte fel, ők is úgy vélekednek, hogy a területen a jelenlegi terveken szereplőnél jóval több épület érdemes megőrzésre.

Ezek az elképzelések még csak átfogó látványtervek, amelyek a tulajdonos számára készültek, de a terület hasznosítására vonatkozóan elég egyértelmű irányvonalat ad meg.