Aki irodai dolgozó, és a nap huszonnégy órájából legalább nyolcat a munkahelyén tölt, az jól tudja, mennyit számítanak az építészeti megoldások és a komfortszint. A tavaly ősszel átadott Nordic Light irodaház a Váci úton esténként sarki fényben fürdik, de ennél jóval többet is tud: az Év Irodája 2016 versenyben elnyerte a „Év Legzöldebb Projektje” kategória első helyezését, mi pedig megnéztük, mit nyújt a skandináv szellemben épült létesítmény.

Az Év Irodája Versenyt 2010 óta rendezik meg több kategóriában, már megválasztják

Az Év Coworking Irodáját és az Ingatlanpiaci Személyiségét is. Idén a változásokhoz való alkalmazkodás volt a fókuszban, az Év Legzöldebb Projektje címre pedig körülbelül tíz iroda nevezett. A Váci út Árpád hídhoz közeli végén található Nordic Light irodaházat tavaly decemberben adták át, a hétszintes épület 85%-át már bérbe vették, sőt, az épület új tulajdonosra talált az Erste Ingatlan Alapkezelő személyében.

A svéd Skanska fejlesztésében valósult meg a projekt, és a zöld skandináv koncepció az építészeti szakmában nagy jelentőségű LEED zöldépület minősítő rendszer aranyfokozatát is elnyerte. (Nem ez az első hasonló épületük, a híres Green House-t 2013-ban szintén díjazták az Év Irodája versenyben.) Svédországban nem ritka a teljesen önellátó irodaház, és a Váci úti Nordic Lighttal az volt a célja a tervező Mérték Group Zrt.-nek és a fenntarthatósági koncepciót vezető ABUD Kft.-nek, hogy egy közel nulla energiafelhasználású épületet hozzanak létre.

Bár van szép belső kert, az ötödik emeleten közösségi zöld terasz kis fákkal, növénygruppokkal, a recepción pedig impozáns zöldfal fogad, a környezettudatos koncepció nem feltétlenül külsőségekben, hanem inkább technológiai jellemzőkben mutatkozik meg. A szerkezeti acél például 100%-ban, a szőnyegek 45%-ban újrahasznosított anyagból készültek, és alacsony környezeti hatású a LEED VOC minősítésű ragasztó, tömítőanyag és festék is. Nappal az irodaház olyan ránézésre, mint bármelyik másik modern épületkomplexum, esténként viszont az északi fényre emlékeztető színes fényjátékkal örvendezteti meg az arra járót – innen is az épület neve –, a LED-izzókkal ellátott burkolatnak köszönhetően, amelyre egyébként bármilyen más fényinstalláció beprogramozható.Amit az itt dolgozó irodisták a zöld koncepcióból testközelből megtapasztalhatnak, az a világítás. A speciális, nyitott tájolásnak köszönhetően minden fontos zugot (a lépcsőházat, folyosókat és mosdókat leszámítva) ér természetes fény, és egy automatikus, de manuálisan is kezelhető árnyékoló rendszer a napfény mértékétől függően szabályozza a bevilágítást.

Az irodák bérleti díja nagyjából a modern irodaházakéval egyezik meg, de az üzemeltetésen és a szervizdíjakon sokat lehet spórolni. A tetőn elhelyezett napelemekkel akár 50 000 kWh áramot lehet megtakarítani. A mosdókban alacsony kifolyású csapok működnek, de az ivóvíz a vécék és piszoárok öblítésénél szóba se jöhet. Erre úgynevezett „szürke vizet” használnak egy 100-110 m3-es tárolótartállyal felszerelt esővíz- és talajvíz-hasznosító rendszer segítségével. Automata csöpögtetéses módszerrel ezzel a vízzel öntözik a kertet és az egyéb zöldfelületeket is.A háromszintes mélygarázsban találunk külön töltőállomást elektromos autóknak, és persze nem maradhatnak el a kerékpártárolók és a bringásoknak fenntartott öltözők, zuhanyzók sem. Nem mindennapi megoldás még, hogy olyan "okosliftek" működnek a hét szint között, amelyeknek központi vezérlője „begyűjti az igényeket”, és az utazás irányainak alapján küldi az adott emeletre a felvonókat.