Az utolsó nyári (vagy első őszi) hétvége sem telhet el kihagyhatatlan programok nélkül: a szabadtéri hedonizmustól az állatkertek éjszakájáig, medenceparti jógától a kosárlabda showig így búcsúztasd/üdvözöld az évszakot.

  • Csütörtök
"Ez csak egy pohár bor előtted, ami finom. Ha viszont beszélgetünk róla, rögtön máshogy nézel rá, kóstolod." - mondta Tündi, a Wine&U egyik tulajdonosa. Az apró Holló utcai borbár három borszerető, vendéglátást tisztelő és magas szinten művelő ember közös "gyermeke". Szilvi, Tündi és Ákos történetének összefonódásáról, önismeretről, személyre szabott borokról, a kis és mini pincészetek borairól társalogtunk velük pár napja, néhány szép és izgalmas tétel kíséretében.

Fine Selection #46/ A38

A bedroom jóvoltából ismét house- és koktéleső várható majd a Duna fölött, aminek az előidézésében Electric Boutique mellett Dot és Glucose is részt vesz majd.

Sputnik Photos: A képzelet geometriája/ Mai Manó Ház

A Sputnik Photos fotográfusai a tárlaton Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából a XX. század húszas-harmincas évek lengyel avantgárdjának művészeti és társadalmi aspektusait gondolják újra. Fotókon, videókon és objekteken keresztül követik végig Lengyelország és Európa adott korszakának aktuális témáit.

Életrevalók / Budapest Rooftop Cinema

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst (Omar Sy). Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.

Mad Scientist - Raspberry Madness sörpremier/ Labor

Első alkalommal kóstolható a Mad Scientist raspberry smoothie berliner weisse-ja, egy bizsergető savanyított búzasör, kivételesen sok komló nélkül, cserébe rengeteg málnával.

Chicas eat ceviches & Henri Gonzo DJ set/ Tereza

A Tereza első dedikált gasztróeseményén a cevichéken (például polip-lime-mangó-lime-os mayo vagy rák-chiltepin chili-koriander) lesz a fókusz, amik mellé a bartenderek bepasszintották a legjobb mezcal alapú italkreációkat.

Roots 4Ward/ PONTOON

A hazai és nemzetközi reggae színtér elismert énekese, G Ras és a csodálatos hangú Thelma Lincoln örökzöldeket játszik utcazene hangzással, vidám hangulatban és mindenkit megmozgató reggae vibe-bal.

The Beatnuts/ Instant

A latin gyökerekkel rendelkező New York-i hiphop duó egyrészt legendásan energikus élőben, másrészt a dallamos funky ütemekben és jókedvű verzékben bővelkedő slágereik közül párat még az is biztosan hallott, aki összesen talán tíz rapszámot hallott életében – így az együttszövegelés garantált.

Nagyi projekt - premier előtt/ VaLyo Kikötő

A film három fiatalember felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának története – egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. A fiúk európai barangolása során egy virtuális utazás is kibontakozik, ahol a nagymamáik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket.

FIRST The Craft Beer & Varvar & Zip's - Friendly Haze sörpremier/ FIRST Craft Beer & BBQ

Három sörfőzde stílusa és koncepciója (valamint a ZIP technológia) találkozik egy különleges New England IPA-ban, amelyet itt lehet majd először megkóstolni – több másik kisüzemi főzettel együtt.

Dörti TechnoLÄRM

Maximum 140 BMP-es arconpörgés négynegyed-központú DJ-szettekre, legyen az éppen mocskos, ipari, kísérleti vagy minimalista. Különleges vendégként a Burn Residency-t és Carl Cox-t egyaránt lenyűgöző Mira JoO is pörget majd.

  • Péntek
1939-ben bocsájtották útjára először a Kassát, mely a magyar dunai-tengeri hajóflotta utolsó meglévő tagja. Tengert járt, majd műhelyhajó lett Újpesten, hogy aztán a Szilágyi Dezső térhez vontassák, és a 2-es kikötőnél teljesítse szolgálatát, ami jelenleg kultúra- és szórakozás-központú. A TRIP Hajóizgalmas repertoárral várja vendégeit a Batthyány térnél, a Parlamenttel majdnem szemben. Senki se ijedjen meg, a hely nem zárt körű: bárki elfogyaszthat egy frissítőt az orrteraszon, a hangsúlyos daru alatt.

Pool & Yoga Brunch/ BudaBowl

Jóga a medence partján, Budapest egyik leglazább strandján, utána pedig smoothie bowlozás az egészség jegyében? Ha nem bírod a meleget, ez az egyik legjobb menekülőútvonal.

Dunapest / városszerte

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Dunapest Fesztivált. A Dunapest nyárzáró hétvégéjén a főváros folyó menti helyszínein száznál is több művész és előadó programjait élvezve kerülhetünk közelebb a Dunához. A fővárosi Szabad Tér Színházzal együttműködésben a margitszigeti uszályon lép fel a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Dunapestet a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje zárja a Várkert Bazárban.

Part/használat - Danurb/ A38 Hajó

Meddig tart valójában a folyópart? Milyen hatásai vannak az egyes vízparti és városi eseményeknek? Merre tartanak a vízparti fejlesztések? A KÉK - Kortárs Építészeti Központ és a BME ÉPK Urbanisztika Tanszéke egy workshopokkal összekötött kerekasztal-beszélgetésen ezekre a kérdésekre keresi majd a választ.

Ultra/ Bem Mozi 

Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.

CC:DISCO!/ PONTOON

Courtney Clarke előbb rádióműsorával, később DJ-ként, majd saját klubesttel kapcsolódott be a zene és az éjszakai élet világába. Ahol aztán good vibes only perszónájával, diszkóra fókuszáló szettjeivel és önfeledt táncoltatásaival mindenki szívébe belopta magát és a Duna partján is valami hasonlóra készül.

Állatkertek éjszakája/ Budapest-szerte

A Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budakeszi Vadaspark és a Tropicarium is esti, illetve éjjeli nyitvatartással és rendkívüli esti programokkal készül augusztus utolsó péntek estéjére.

The Qualitons/ VaLyo Kikötő

A sajátos ízű funk-rock-beat hibridet játszó zenekar koncertjeit a vokális, fülbemászó dallamok, groove-os lüktetések, a pszichedélia és az improvizáció különleges találkozása jellemzi és állítólag szabadtéren, vízpart mellett még jobb az élmény.

;t=1s Ruben Brandt, a gyűjtő / Várkert Bazár

A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és a fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újratöltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

Lewis Fautzi, Tijana T/ TEREM Budapest

A Pole Group alapembere, Oscar Mulero leghűségesebb tanítványa, Portugália egyik legkurrensebb exportcikke és a belgrádi klubszcéna prominens figurája, akinek mixtechnikájáról ódákat zengenek egy este? Erre mondják azt, hogy erősen ajánlott.

Laurel Halo/ Toldi Klub

A michigani születésű, Berlinben élő producer öntörvényű zenéiben úgy fodrozódnak egymásra és képeznek olykor lehetetlennek hitt közös halmazokat a torz énekfoszlányok, bekoszolt csilingelések, glitchelt dobok, túlvilági dallamsepregetések, freejazzből átmentett szaxofonjátékok és tulajdonképpen bármi, hogy az addig nem ismert rétegeket hánt fel a kísérleti zene földköpenyén.

Niki IstrefiLÄRM

A kortárs technó egyik legizgalmasabb dán producere különlegesen kegyetlen hangokat fog kicsavarni a vasakból, amiben a hazai színtér legjava fogja támogatni.

  • Szombat
Augusztus második felében újra megnyitotta kapuit a pesti oldal egyik legnagyobb területű strandfürdője. A 2016-tól – a szomszédos Duna Aréna zajló építkezései, majd a vizes világbajnokság eseményei, végül a felújítási munkálatok miatt – zárva tartó strand bár kisebb területen, de a modern kor igényeinek sokkal megfelelőbb, korszerű infrastruktúrával, strand-, tan-, és úszómedencékkel, játékos vizes parkkal a legkisebbeknek és számos sportpályával, valamint egy hamarosan szintén üzembe kerülő wellness- és gyógyászati részleggel is bővült.

Budapest Urban Games 2018/ Budapest-szerte

Jön a III. Budapest Urban Games és a tavalyi év nagy sikerére való tekintettel a második budapesti Duna-átúszással. Közeledik az év egyik legfontosabb napja a magyar sportszeretők számára – új év, új sportágak, na meg persze a régi, jól bevált számok.

CityMatiné S07E07 - Big In Japan/ Palatinus Strandfürdő

A szabadtéri hedonizmust ez alkalommal Japán-tematikájú díszletekkel fejeli meg a főváros egyik kedvenc nappali partisorozata, a hangulatért pedig a megszokott rezidensek mellett a Freak Fusion Cabaret csapata felel majd.

Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál/ Budafok

Közel ötven kisebb családi bor- és pezsgőpincészet, egy kilométer hosszú vásársor, alkotó- és játszóházak, mozi és koncertek várnak mindenkit szeptember első két napján, de lesznek többek közt látogatható pincészetek és műhelyek is. (x)

Török tea- és mezedélután/ MEKS Paladar Salon és Supperclub

Tízfajta mezze (kencék, saláták, töltött szőlőlevél, sajtok), török fekete tea, török zene egy hangulatos kertben – mi kellhet még egy kellemes nyárvégi délutánhoz?

Yeast Side & 120yard - Crimson Punch New England IPA/ Polyhistor Pub

Az amerikaifutball-szezon indulásának apropójából a 120yard és a Yeast Side Sörfőzde egy sörpremierrel egybekötött hajnalig tartó meccsnézéssel készül. A címvédő Alabama Crimson Tide előtt tisztelegve pedig a beharangozott újdonságuk egy hibiszkuszos New England IPA lesz, amit persze további különlegességekkel lehet majd kísérni.

Last Hope, Still Cold, Tisztán A Cél Felé/ Robot

Visszatér Budapestre a bolgár hardcore színtér alapzenekara, hogy zsigeri energiáikkal és intenzív előadásmódjukkal atomcsapást mérjenek a jobbagyféltekés mosh-központra.

Zuboly/ PONTOON

Az egyik legszínesebb vegyes társaság célja egy olyan harmonikus átmenetet találni a népdalok és a mai dalok között, amely az újdonság szintjére emel minden jót, eltüntetve az elő- és utóítéleteket, és közben szórakoztat is.

Alt Bookings ShowcaseLÄRM

A Sao Paulo technózenei konyhájából kireppent kiadó három élharcosa – a Berghain pultjában frissen debütált és az ügynökséget vezérlő Amanda Mussi, a múltbéli hiphoprutinját fifikásan a klubzenékbe forgató Ingmar B és a Boiler Room női frontját szilárdító Victoria Mussi – mutatja be, milyen pontokon csatlakozik egymáshoz Detroit technó, savköpő elektró és klasszikusabb house.

Miss K8, Mad Dog/ Akvárium Klub

Angerfist után a Masters Of Hardcore két másik megkerülhetetlen alakja, Miss K8 és Mad Dog érkezik Magyarországra, hogy egy betonkemény nu style gabber/hardcore DJ-szettel rengessék meg a Deák Ferenc teret.

  • Vasárnap


A Liget Budapest Projekt keretében elkészültek az elsősorban a környékbeli iskolások számára tervezett kültéri sportpályák. A kétszáz méteres, négysávos futópálya a távolugró gödörrel, két multifunkciós labdapályával és kültéri fitneszeszközökkel a Stefánia út-Ajtósi Dürer sor kereszteződésétől nem messze található. A pályákat persze bárki használhatja majd, de tanítási időben elsőbbséget élveznek a környékbeli diákok.

Közös lábos & gasztróplakát kiállítás/ Szimpla Kert

A Magyar Plakát Társaság közös főzéssel és gasztroplakát kiállítással készül a Szimpla Kert háztáji piacára, a fakanalakat Árendás József senior és Korolovszky Anna junior plakátmesterek forgatják majd. A meglepetés menü (húsos és egy vega fogás) ezúttal ínycsiklandó süteményekkel is kiegészül. 

Thai Fesztivál 2018/ Vajdahunyad vára

Az egynapos gasztrokulturális eseményen a thai kulturális programok, fellépők, látványfőzés mellett hat étterem gondoskodik majd az autentikus kulináris élvezetekről, de vásárolhatsz majd autentikus thaiföldi portékákat és kipróbálhatod a hagyományos thai spa szalonok kényeztető szolgáltatásait.

Markett Vol. 3/ VaLyo Kikötő

Harmadszorra is menő portékák közül válogathatsz majd a Duna-parton, melyek hazai kézművesek és designerek keze munkáját dicséri. Táskáktól kezdve a kerámiákig és a szappanokig most is bármit megtalálsz majd.

FACE TEAM kosárlabda show/ Árkád Budapest

Egyedülálló kosárlabdashow, ami ellentmond a fizika törvényeinek! Nézd meg magad, hogy miért tízszeres Guinnes világrekordtartó a FACE TIME és hogy hol ér össze a kung fu és a labdazsonglőrködés.

Vízimozi: Friss Hús X Dunapest/ VaLyo Kikötő

Szeptember első vasárnapján nem kell választanod a vízparti lazulás és a moziest közül, ugyanis nyolctól animációs kisfilmeket vetítenek a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál és a Dunapest jóvoltából. Tíz alkotás, melyeket összeköt egy téma, a víz.