1939-ben bocsátották útjára először a Kassát, mely a magyar dunai-tengeri hajóflotta utolsó még meglévő tagja. Tengert járt, majd műhelyhajó lett Újpesten, hogy aztán a Szilágyi Dezső térhez vontassák, és a 2-es kikötőnél teljesítse szolgálatát, ami jelenleg kultúra- és a szórakozás-központú. A TRIP hajó izgalmas repertoárral várja vendégeit a a Batthyány térnél, a Parlamenttel majdnem szemben. Senki se ijedjen meg, a hely nem zártkörű: bárki elfogyaszthat egy frissítőt az orrteraszon, a hangsúlyos daru alatt.

Este hét óra előtt érkezünk a hajóhoz: szerencsére mind a Lánchíd felől, mind a Batthyány térről könnyen megközelíthető zebrás rakparti átkelővel, hiszen éppen az ex-Kassa mellett találjuk a BKK hajó kikötőjét is. A hajó nagy, de nem robusztus, inkább kecsesebb, még az óriási fedélzeti daru ellenére is. Mindenki számára nyitva áll a körülbelül 400 ember befogadására kész kultúrhajó, bár sokan azt hiszik, hogy csak zártkörű rendezvényeket folytatnak. Pedig már az utcáról szemlélve is látszik, hogy itt nincs helye a damasztabrosznak, sem a túlárazott borkóstolóknak. Inkább az indusztriál-kocsma hangulatot hivatottak megjeleníteni, nem mindennapi környezetben.

Megfigyelhetjük, hogy hogyan kapcsolják a Lánchíd fényeit, vagy ahogy madarak köröznek az esti, kivilágított Parlament kupolája körül. Az egy órás ottlétünk alatt az is feltűnt, hogy micsoda forgalmat bonyolít az éppen elég alacsony állású Duna.

A TRIP ötletgazdái és üzemeltetői közül többen az Átriumhoz kötődő színházi emberek, és még a vendéglátós legénységet is a Jurányiból kölcsönzik, így szerencsésen érnek össze a szálak, és mindent átitat a kultúra. A hajó hasában egy óriási színháztermet találunk, amely bulihellyé alakítható, és további két, parkettás tánctermet is kialakítottak. Működik náluk swing táncklub, és salsa-esteket is tartottak már.

A színházteremben már most, szeptember elején elkezdődik az évad. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés szakirányú színművész osztálya például kétszer is előadja a Koldusoperát. A kortárs budapesti színészvilág már jól ismeri a hajót, és szívesen játszanak itt az adottságok, a vezetőség és a hamar kialakult társaság miatt is. A TRIP-re egyébként továbbörökítették az Átrium Nézőképző programját is: a tantervhez illeszkedő képzés a művészetek és a történelem összefonódását vizsgálja és adja át az iskolásoknak. Ha pedig a fiatalabb korosztálynál járunk, számos matiné előadást is szerveznek a hajóra, mely gyerekelőadások a Dumaszínház égisze alatt futnak.

Az esti kultúrprogram mellett természetesen a zenei vonal is erős, méghozzá a legszerteágazóbb stílusokban. Volt már náluk három termes goabuli, rendszeres a synth-wave party, de örömmel fogadnak akusztikus felállásokat (majdnem minden este élő zenével, vagy live Dj-szettel készülnek a naplementére), vagy akár alkalmi együtteseket, egymásratalálásokat is. Mikor náluk jártunk, épp egy finn zenész gitározott, aki elmondta, hogy egész nyáron járta Európát, de ez az első hajós fellépése. Sajnos azonban csak 22:00-ig engedélyezik az orrban szóló zenét, éppen ezért hamar kezdődnek a koncertek, de az idő lejártával, vagy esetleg az időjárás következtében be is tudják telepíteni őket a hajó hasába.

Külön említést érdemel a "terasz", amely pár emelettel feljebb található, és szülinapok kedvelt helyszíne lehet. Volt, hogy az ünnepeltet eleve egy dunai hajókázás során szállították el a TRIP-re, hogy aztán a műfűvel borított emeleti teraszon borozgassanak. Már most nagyon sok sztori kötődik a helyhez: a félig viccből, félig komolyan szervezett, augusztus 19-re datált István, a király karaoke-estet például Novák Péter vezényelte le, Szalóki Ági civil vendégként érkezett, hogy énekeljen egyet, mert mindig szeretett volna Rékát énekelni. Aztán, mivel az ex-Kassa már nyugdíjas veterán, és csak szállítani lehet, a Red Bull AirRace alkalmából el is vontatták szegényt. Az itt dolgozók meséltek nekünk a hajónál lakó vidracsaládról, és kacsa reality-t is végignézhettek az idei nyáron.

Hamarosan indul az őszi szezon, de reméljük, még lesz jó pár melegebb este, amikor kellemes zenével kémlelhetjük a Dunát és a várost. A hangulattól biztosan kedvet kapunk ahhoz is, hogy a színházi vagy zenei programokra is ellátogassunk a TRIP-re.