Az Andrássy út Városligethez közel eső fele századfordulós villáival, impozáns nagykövetségeivel igazán elegáns környék, de ha egyszerű, laza kávézásra vágynánk, túl sok lehetőség nem áll rendelkezésre. A párhuzamos Benczúr utca már több jelét adja a hétköznapi életnek, mint a világörökség részeként ismert sugárút, ennek elején találjuk a Matinée-t, és itt ért minket üdítő meglepetésként a Tipo Workshop & Coffee, ami dizájnshopként is funkcionál.

Itt nemhogy jó a kávé, hanem egyenesen Rubens Gardelli négyszeres olasz pörkölőbajnoktól érkezik, aki állítólag saját maga szedi és válogatja át a kávészemeket, hogy a legjobb minőséget adja az újhullámos kategórián belül. A tetszetős, színes falécekből épült pulton a The Mill klasszikus, valamint a Manióka pékség glutén- és mindenmentes péksüteményei sorakoznak. Mint megtudtuk, a szendvicseket a Budapest Bagel bageljeiből készítik el helyben, frissen. Semmit nem dobnak ki, a nap végén megmaradt péksüteményeket gyerekotthonokba vagy hajléktalanoknak adják.

A Tipo kávézót két régi barátnő, Gyebnár Alexandra és Vér Erika nyitotta közösen 2016 őszén. Alexandra baristaként a vendéglátós részt viszi, a hidegen préselt dzsúszok (2 deci 600 Ft), valamint a kókusztejjel, szuperélelmiszerekkel és szezonális gyümölcsökből készülő, mindenmentes pudingok a saját gyártmányai. Erika felel a dizájnboltocskáért, ahol többek között a Malinovka vászonszütyőit, jegyzetfüzeteit, kalendáriumait, a Honeybear gyapjúnemezből varrott erszényeit, gyerekszobába való dekorációit, a Cucc papírzsákjait és a Mastro jópofa só- és borstartóit, kerámiatárolóit találjuk. Valamint itt működik a Képzőművészeti Egyetemen festő szakon végzett Erika saját műhelye is, ahol fából készült dekorációs elemeket, betűket gyárt. Itt szeretnének majd a nagyközönség számára is workshopokat szervezni, de ez idő- és erőforráshiány miatt még várat magára.

A lányok hangsúlyozták, hogy a többfunkciós hellyel nem a „kávézó plusz egy extra szolgáltatás” trendhez akartak felzárkózni, hanem egész egyszerűen úgy jött ki a lépés, hogy a számukra fontos dolgok össze tudtak passzolni egy üzlethelyiségben. „Amit itt látsz, az az életünk” – mondja Erika. Úgy látja, hogy a műhelynek való helyiségek eltűntek a városból, és rejtély számára, hol dolgoznak a kisiparosok, például az asztalosok, varrónők. „Jobban passzol ide, a Benczúr utcába egy ilyen hely, a Gozsduban az ilyen kooperáció már túl direkt lenne” – teszi hozzá.

Egyébként nagyon változatos a vendégkör, betérnek ide turisták és a közeli mesejátszótérre igyekvő anyukák is. Alexandra vizslája, Dió is a stáb részét képezi, kint pedig két asztalka képviseli a teraszt az óriási vadgesztenyefák alatt, innen gyönyörködhetünk kávézás közben a kedves környékben.