A nagy tavaszi koktélbumm előtt is sokat hallottunk már a Black Swanről. Rengeteg készülődés, tökéletesítés és egészen hosszú soft opening előzte meg a hattyú tényleges nyitását. Most végre teljesen kitárja szárnyait, hogy minden olyan bárkultúrára, gasztronómiára fogékony vendég elidőzhessen náluk, aki nagyra értékeli az időutazással felérő és meglehetősen különleges élményt, amit náluk kapunk. A Klauzál utcai bár arany-fekete enteriőrje, professzionalitása, eleganciája és kozmopolita személyisége lehet az, amivel a hosszú távú tervek szerint bekerülhet majd a világ legjobb bárjai közé.

Nem véletlen, hogy ennyit foglalkozunk a bárkultúrával: legalább 15 olyan helyet fel tudunk sorolni most, 2017 nyarán Budapesten, ahol világszínvonalúan űzik a koktélkeverés tudományát, ahol elismerően biccent a bartender, ha kérünk egy Sazeracot, vagy összekacsinthatunk vele, hogy valami olyat innánk, aminek van "tiltott" összetevője. Van trópusi hangulatú, vagy több speakeasy stílusú hely, elegánsak a szállodai bárok és többen az ázsiai vonalat élik koktélokban is. Aztán most hosszú landolás után megérkezett a budapesti felnőtt éjszakai élet egyelőre fejlődőben lévő színterére a Black Swan. A felnőttre jelesen a valós bárélet narratíváját értjük, ami reméljük, idővel felváltja a jelenlegi legénybúcsú-turizmus lehangoló és bárdolatlan mivoltját. Tőlünk nyugatabbra már elindult valami, és nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy ide is elér.

Ódor András például azért dolgozik heti szinten nyolc napot, hogy ezt a szép, elegáns, feszes, de mégis a maga módján bohém szakmát rendkívüli szinteken művelje, és ebben kövessék kollégái is. A születési dátumát tekintve fiatal, ám sokat látott és tapasztalt bartender igazi tehetséges modern polihisztor hírében áll. Láttuk már fagerendákat pácolni a saját projekténél, tudjuk, hogy az ő manufaktúrájuk gyártja ma a legmenőbb kötényeket és séfkabátokat az országban, és nagyon sokat tesz a valódi koktélkultúra meghonosításáért. Sőt, akár azért is, hogy vendégei bepillantást nyerjenek a világba, ahol hiába sorakoznak magas alkoholtartalmú italok a polcokon és hiába szól a hedonizmusról, ugyanúgy történelmi háttérrel bír a legtöbb ital. Ki és miért itta először, honnan származnak az összetevői, mely híres ember, illetve történelmi alak fogyasztotta egyik vagy másik italt egy fontos esemény előtt. Nos, András kezében bontakozik ki a város legújabb bárja.

A Black Swan elhelyezkedését tekintve is szerencsésnek mondható: a Klauzál utca hiába nyílik a Wesselényiből, még így is kicsit félreesik a bulicsakrától. Már a bejárat is különleges: régi időket idéző félköríves árnyékoló jelzi az ajtót. Van benne valami franciás, párizsi elegancia, de New York egykori szállodáit is eszünkbe juttatja. Ha belépünk az art decós, geometrikus mintával futtatott ajtón, a bárpult mögötti, plafonig érő tükörrel és rézzel operáló polcrendszer az, ami elsőre megragad. A súlyos bordó bársonyfüggöny és a polcrendszerhez támasztott rézlétra különösen jó hangulatot teremt. A bárpult egyszerű kialakítású, viszont visszatükrözi a rá helyezett italokat, s az előtte sorakozó székek szinte mindig foglaltak voltak, már a soft opening időszakában is. Itt történik a varázslat, innen tudhatjuk meg a legtöbbet az italokról, a bartenderről, vagy akár a hely titokzatos dolgairól. Nagyon tetszenek a lámpák is, melyek szintén eltérnek a manapság használtaktól: bennük is van valami régiesen elegáns.

Ami a választékot illeti: whiskyben, vodkában, ginben, tequilában, vagy akár mezcalban is nagyon erősek. Sok olyan tételük van – és még több érkezik –, melyeket máshol a városban, vagy akár az országban sem találunk meg. Kilenc signature itallal kezd a Swan, melyek közül jó szívvel ajánljuk például a Trufa Negronit (2990 forint), ami szarvasgombával teszi még elegánsabbá az ízvilágot és osztrigában felszolgált szarvasgombakaviár is jár hozzá. A T&T (2490 forint) két betűje tequilát és tonikot takar, és ijedségre semmi ok, mert legalább olyan jól működik, mint a gines verzió. Lágy és nőies például a Lavender Avenue (2490 forint), de a Mary Swan (2490 forint) névre keresztelt Bloody Mary variációjuk is megér egy kóstolást. Természetesen a megálmodott első itallap csak egy kis útmutatás, valójában bármikor rábízhatjuk magunkat a bartenderre, a hangulatunkra, a kedvenc italunkra, vagy egy-egy izgalmas és kurrensebb alkohol alapú italra, amit swanesre készítenek nekünk.

Kiemelkedő, hogy túllépnek a sós mogyoró-olíva vonalon, mivel egészen nagy konyhával is rendelkeznek, ezért egy kifinomult bárkonyhát is visznek. Amolyan szexit és figyelemreméltót. Tatárral, padrón paprikával, szarvasgombás mac&cheese-zel, popcorn garnélával, green eggben sült fillet mignonnal, vagy miniburgerrel. Ki ne akarna ennyi remek ital mellé csipegetni valami tényleg ízleteset? Az ételekért Ramon Domingo Batta felel.

A Black Swan hivatalos nyitóbulija június 22-én este/éjszaka lesz. Mi már nagyon várjuk, és jó szívvel írtuk fel a budapesti koktéltérképre. Érdemes lesz figyelni munkásságukat.

Black Swan

Facebook
Cím: 
1072 Budapest, Klauzál utca 32.
Nyitvatartás: szerda - csütörtök: 16:00 - 01:00, péntek - szombat: 16:00 - 02:00