Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Bárok és szórakozóhelyek - Cikkek

4+1 friss budapesti koktélbár: a techtropicaltól a titokzatosig

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

2017. április 26., szerda — Pákozdi Nóra

Nem is olyan régen készültünk egy koktélbáros összeállítással, de a közelmúltban 4+1 izgalmas hely nyitott, amely többnyire nagyon magas színvonalon és kiforrott koncepciókkal várja a felkészültebb gurmékat, azokat akik csak valami ízleteset innának és azokat is, akik még nem élték a koktélos vonalat, de fogékonyak rá. A Barside elképesztő elhivatottságról mesél, a Hotsy Totsy elegáns és amerikai, a PIÑA szembemegy a megszokottal, már egy kifejezetten abszintra specializálódott helyünk is van, és valahol egy nyúlüregben kellemes zongoraszóra táncolhatnak a beavatottak.

Barside – a bennfentes

Ódor András született ezermester. Olyan figura, aki vízióit nem csak távoli vágyakként kezeli, hanem a legjobban és leginnovatívabban meg is valósítja azokat A-tól Z-ig. Ha kell, üvegablakot fabrikál vagy éjszakákon át polcokat pácol. Ez a maximalizmus és a részletek gondos kidolgozása teszi őt remek szakemberré. A Madách tér Barside névre keresztelt minibárja egy műhely és báros kiegészítő üzlet is egyben, úgy, hogy már nyitás után pár nappal azt mondhattuk rá: "ez nagyon egyben van". Itt ugyanúgy leadhatja a szakma az egyedi báros kötény vagy séfkabát rendelését, mint ahogy helyben megvásárolható számos különleges shaker, muddler, julep szűrő, bárkanál. A kiegészítők csaknem a padlótól a plafonig sorakoznak, rendezett káoszban – végig vezetik a szemünket a kicsi, de belmagasságban mégis jelentős méretű helyiségen.

Príma díszlet a hatalmas trófea és hamarosan egy plafonra erősített asztal is érkezik, mely körül leeresztett állapotában workshopokat is tartanak majd. Szexi, testes blues szól, ami eleve felüdülés és olyan hangulatébresztő tényező, ami mellett nem lehet elmenni. Külön öröm, hogy terasz is tartozik hozzá, így a nyári időszakban kint is iszogathatunk – a megszokott Madách téri hangulatban... de mégis plusz fűszerrel. Eleve van egy megfoghatatlan bennfentes érzésünk attól, hogy szívesen jár be ide a szakma, és a srácok különösen olvasottak és tanultak, ami az alkoholos italok történelmét, háttérsztorijait illeti. Minden alkoholt az annak járó tisztelettel kezelnek és bármikor szívesen mesélnek az italokról. Ahogy egyébként ezt az asztalra készített itinerek is megteszik – és itt van megint egy beépített "plusz" faktor.

Barside

1075 Budapest, Madách Imre út 10.
Részletek

Árakban nem szerettek volna nagyon elszaladni, így minden olyan kíváncsi érdeklődő megengedhet magának egy italt, vagy akár egy estét náluk, akit izgat ez a miliő, érti, vagy szeretné megérteni Andrásék ars poeticáját és azt a tiszteletteli, jövőbe mutató múltidézést, amit italaikkal képviselnek. Az itallap úgy lett felépítve, hogy több látogatás után is tartogat újdonságokat. Amit muszáj kipróbálni, az a Believe, ami egy vodka alapú, körtével, bodzával, petrezselyemmel,kaporral készített pár kortynyi, de annál sunyibb, igazi nyári koktél. A ház kis kedvence – és nem titkoltan a miénk is. Kóstoltunk Cohiba szivarral füstölt igazán férfias italt és a Barside epres-rózsás gin tonicja is durván ismétlős tétel. Olyan, ami miatt szívesen nosztalgiázunk majd idén télen: "bezzeg nyáron a Barside teraszán..."

Árak: 1990 forinttól
WLB tipp: BelieveA true icon, Donna Negroni, Gin & Roses

Hotsy Totsy Budapest – az amerikai

A Síp utca második passzusa inkább átmenő forgalmat bonyolít. Közel a hömpölygő Dob és a Gozsdu Udvar – e helyett azonban pár lépcsőnyire egészen más atmoszféra vár a Hotsy Totsyban. A szokatlan hangzású név mögött persze nem nyelvtörőt kell keresni, hanem egy '20-as évek New Yorkjából származó városi legendát: Totsy egy csinos sztriptíztáncosnő volt, akinek a jó öreg Jack 'Legs' Diamond egyszer jókorát paskolt a fenekére, amire a feldúlt táncosnő egy csattanós pofonnal felelt a város egyik leghírhedtebb bűnözőjének. Tehát Totsy elég "hotsy" kis nő volt. Innen az elnevezés, ami egyébként nemzetközi báros körökben ismert: a hozzánk legközelebbi Hotsy Totsy például Belgiumban található.

2017 tavaszától azonban Budapestre is költözött egy, méghozzá egy olyan koktélbár formájában, amely két funkciót tölt be, ugyanis a hosszú bársony ülőalkalmatosságok és a színpadként középen elhelyezkedő bárpulton túl egy borbélyságot is találunk a Síp utca 24-ben. Félhomály van, a zene blues-os, ám a vidámabb fajtából. Erre Diamond és a többi gengszter talán ismét paskolgatásba kezdene. Múltidéző eleganciával bír a hely,  színeiben és anyaghasználatban is a New York-i miliőt hozza a budapesti valóság helyett. Varsányi Ferenccel, a Hotsy Totsy egyik elhivatott tulajdonosával beszélgettünk bárkultúráról, hazai trendekről és apró részletekbe menően arról, hogy mi a tervük a hellyel. Egyelőre annyit mondhatunk, hogy hosszú távra terveznek. Ilyen tudatosan és átgondoltan pedig úgy véljük, hogy ez menni is fog.

Hotsy Totsy Budapest

1074 Budapest, Síp utca 24.
Részletek

Kocsis Tamás nélkül persze nem lehetnének ennyire magabiztosak. A legjobb értelemben elborultnak mondható bartender legutóbb Moszkvában járt egy koktélverseny egyik magyar elődöntőseként. Tasmánördög-szerű intenzív jelenlétének éppen ellentétei voltak a tőle kóstolt italok, mivel még a mezcal-os, füstös kreáció is selymesnek bizonyult. Ugyanígy egy erősen jázminos lecsengésű, gines koktél. A legnagyobb meglepetés és egyben kedvenc egy olyan ital lett, melynek egyik fő komponense az olívaolaj volt – ezzel a játékos keverékkel érdemes elkezdeni az estét, mivel sokat segít abban, hogy ne ártson hamar az alkohol. Borválasztékukra is odafigyelnek, sőt, hamarosan saját sört is főzetnek majd az egyik legnépszerűbb hazai kisüzemi sörfőzdével. A friss nyitás miatt egyelőre még dolgoznak a koktéllapon – a vendégek visszajelzésének segítségével is – de hamarosan összeáll a Hotsy Totsy teljes kínálata és személyre szabott italokban is gondolkodnak. 

Árak: 1490 forinttól
WLB tipp: Jacks Smoky Negroni, Goo-Goo Knox, My Old Grans Botanical

PIÑA Bar – a techtropical

Szintén a Madáchon, csak éppen a My Little Melbourne és a Beszálló szomszédságában nyílt meg a PIÑA, melynek fekete-arany cégérjén olvashatjuk a "techtropical" kifejezést. Ez eddig kimaradt, de ne szégyelljük magunkat, hogy nem követjük a trendeket, mert ez egy saját mozaikszó. Miért ne lehetne valami, ami nagyon trópusi – és ennek ellenére tiki bárok hawaii dallamai helyett húzós technó szól –, techtropical? Ez a kreativitás és újító szemlélet jellemző az egész helyre. A dizájn modern és könnyen befogadható, sok helyen megjelenik a PIÑA "totemgyümölcse", a névadó ananász is. Elvégre egy vagány, csinos gyümölcs érdes külsővel, de annál édesebb és lédúsabb belsővel. Valahogy ez a kettősség vezérelheti a láthatatlan szálakat is: belépsz, fejbe vág a basszus, fogad a modern környezet. Aztán leülsz a pulthoz, a bártenderek kedves személyisége, majd az organikus komponensek és a funkcionális garnish-sal (az italokhoz társított "feltétek", fűszerek, virágok, gyümölcsök, zöldségek) támogatott italok és az apró harapnivalók hozzák a gyümölcs kibontásához hasonló kontrasztot.

Fontos, hogy ami az alapanyagokat illeti, igyekeznek a nagyon természetes, organikus vonalon mozogni. Rengeteg egzotikus fűszert használnak (például zöld kardamom, jávai hosszúbors, kubebabors, frissen vágott zöldfűszerek, sók)  ezekből főzeteket is előszeretettel készítenek. Így jutottunk el rögtön az alkoholmentes frissítőkhöz, melyek a tonic-citromnád/vanília, grenadine és babérszirupot kapják alapként. Nehéz döntés, de talán a citromnád/vanília és a babér a legízletesebb. A négyféle alap főzetet mi is megvásárolhatjuk náluk hamarosan. 
Váradi Lili
bármenedzser a fűszerek megszállottja és egészen gyermekkorától foglalkoztatja a különböző ízek párosítgatása. Mivel először csak fejben "alkotott", ezért nagyon sok kombináció sokáig elméletben létezett, Most pedig végre eljött az idejük és a PIÑA-ban rendelhetjük őket. 

PIÑA Bar Budapest

1075 Budapest, Madách Imre út 3.
Részletek

A klasszikusokat reformálják, az egyszerűbb szeszeket különlegesebbre cserélik, a megszokott extrákat is olyan hozzávalókra változtatják, amik néha meglepőek lehetnek. Nem titkolt céljuk a röviditalszelekciójuk bemutatása, ezt pedig úgynevezett "degusztációs válogatásokkal" teszik. 3-8-féle gin, whisky, rum, vodka vár a kísérletező gurmékra. De konkrét koktélcsomagokat is összeállítottak, így irányítva juthatunk el a klasszikusabbaktól az "épített" kraft koktélokig. Ne hagyjuk ki az italok mellé jól passzoló mogyorókollekciót, olívaválogatást és a gyümölcsnyársat se. 

Árak: 1600 forinttól
WLB tipp: Corpse Reviver #2.0, Espresso Martini, PIÑA Perfectée, La Mezcla,

Absinthe Tapas Bar

Összeállításunkba kvázi véletlenszerűen került be a szintén nagyon friss Dob utcai Absinthe Tapas Bar, mely az árkádok alatt zöld lámpákkal jelzi: itt valami egészen más vár, mint az utca többi részén. Az abszint megosztó ital – sokaknak fiatalkori rossz beidegződések miatt felejtős, mások pedig odavannak érte. Nem klasszikus értelemben vett koktélbár ez, de muszáj említést tennünk róla, hiszen kifejezetten az ürömös italra specializálódott helyet nem találunk másikat a városban. Abszintkutakkal, csak a show kedvéért lángoló italokkal és abszintos keverékekkel várják a bátrabbakat.

Absinthe Tapas Bar Facebook
Cím:
1074 Budapest, Dob utca 33.
Nyitvatartás: Hétfő - Vasránap 19:00 - 01:00

+1 Her Majesty the Rabbit – a titokzatos

Valahol a VII. kerület mélyén találunk egy ajtót. Semmi feltűnés, első ránézésre ugyanolyan, mint az átlagos budapesti alagsorok nehéz vasajtaja, kiegészítve egy pince felirattal. Ha kicsit mozdítunk rajta, a lépcsősor alján egy csinos maszkos hölgy sziluettje rajzolódik ki, sejtelmes gyertyafényben. Nálunk van a hollófekete kártya, aminek segítségével pillanatokon belül szinte filmbeillő jelenet tárul elénk. Elegánsan otthonos terembe lépünk, ahol a pult mellett a másik főszerep egy koncert pianinoé. Kellemes dallamok szólnak, ismerősek, talán még emlékeket is kötünk hozzá a múltból. Vagy majd eztán fogunk, miután meglátogattuk Őfelségét, a Nyulat.

Az "üregben" lehet, hogy hárfával és nagybőgővel is találkozunk, a lényeg az élő zene ereje és az a hangulat, amit a régi időkben kaphattunk meg kedvenc helyeinken. Ahol, ha egy fárasztó kedd után, vagy kikapcsoló hétvégéken leültünk a bárnál és a piano mögött már tudták, hogy milyen muzsikával lehet ellazítani minket. Ugyanez a helyzet a Rabbitben is. Ami nem egy speakeasy, hanem egy könnyed member's klub alapú late night piano bar, jó társasággal és kiemelkedő szervizzel. Lehet hogy a mellettünk lévő asztal homályában kedvenc együttesünk gitárosa pörgeti a jeget nehéz, elegáns whiskys pohárban és az sem elképzelhetetlen, hogy a kollégánkkal találkozunk össze náluk. Egy cinkos összenézés pedig egyből közelebb hoz minket egymáshoz, hiszen ugyanazon a "titkos" találkozóhelyen jártunk az éjjel. 

Fotó: Her Majesty the Rabbit

A bárban minden rezdülésünket figyelik és a ház italai mellett személyre szabottan is készítenek italokat. Lehet éppen a hangulatunkhoz, vagy a zenéhez igazítva. Odaadó szakmaiság az, amivel a Rabbitben találkozunk.A közeljövőben számos ajtó nyílik majd a kiváltságosak számára a pincerendszerben: bortrezorok, kóstolószoba és további izgalmas extrák. Elvarázsolt világ, számos láthatatlan mégis éteri plusszal.

Árak: röviditalok nagyjából 1000 forinttól, koktélok 2000 forinttól
WLB tipp: beszélgess a bartenderekkel és segítenek

Még idén tavasszal bejuthatsz a Rabbit-be, ha a cikk nyomán használod a "nyúl" jelszót, nyitott szemmel jársz és megtalálod a rejtett piano bart!

További részletmorzsák: ITT

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!