Mostanában szinte minden hétre jut egy újonnan nyíló spcialty kávézó, amely azt mutatja, hogy van rá kereslet, és a vendéglátósok is szívesen fektetnek pénzt és energiát abba, hogy koffeinnel szálljanak be a gasztroforradalom fel-fellobbanó utócsatáiba. A legújabb játékos Budán, a Kolosy tér környékére ásta be magát, és Cafe Five névre hallgat. Átszeltük a folyót, hogy meglátogathassuk.

2015. május 5-én volt a hivatalos megnyitója a már néhány hete tesztüzemben működő Cafe Five-nak, amely a specialtykávé-bumm legújabb szereplője. Pesten már szinte minden sarkon akad egy ilyen, Budán viszont akár több buszmegállót is kell menni ahhoz, hogy azt kérdezzék: „Világos vagy sötét pörkölésű kávét szeretnél?”

A Cafe Five-ban pedig épp ezt kérdezik először, annak érdekében, hogy leszűkítsék a kört 7 kávéról körülbelül a felére, mert itt ennyi opció közül lehet választani. Igen, ez egy kicsit sok, de a személyzetet a kávékészítés mellett arra is kiképezték, hogy megmondja, mit kívánunk, attól függően, hogy milyen a hangulatunk. Megéri amúgy engedni, hogy befolyásolják a döntésünket, hacsak nem vagyunk önjelölt baristák, akik ragaszkodnak egy adott kedvenchez.

És amúgy azért is érdemes kísérletezni, mert a választék mindig egy kicsit változik. A kávékat a Red Beggies pörköli, aki a zöld kávét a spanyol Mare Terra nagykereskedő cégtől szerzi be, és főleg afrikai és közép-amerikai kávékkal dolgozik. Ezeket hamarosan meg is lehet vásárolni a kávézóban, ha esetleg valaki otthon is szeretne főzni. Ami még szimpatikus újítás, hogy felszerelték a helyet egy Mekire hajazó kiadóablakkal, tehát a nagy sietségben még csak be sem kell mennünk az italunkért.

Az árak a következőképpen alakulnak: egy ristretto 370 Ft, egy espresso 370 Ft, a cappuccino 470 Ft, egy latte macchiato 550 Ft.

A Cafe Five egyébként nem új hely, eddig is létezett mint ebédeltető, és az, hogy most belevágtak a kávébizniszbe, szerencsére nem azt jelenti, hogy az ebédmenük és a hamburgerek megszűntek létezni. A klasszikus választékot is megtartották, mondván, nem lehet mindenkit erőszakkal rászoktatni a jóra, plusz a bejáratott vendégkört sem akarták elveszíteni az újítások után. És ez így teljesen rendben is van.

Cím: 1036 Budapest, Szépvölgyi út 7.