Az olasz kávékultúra kulturálatlan része egy elég nagy átverés - mondta Krisztián, Mantra Specialty Café kávémestere, aki szerint ez az ital abszolút gyógynövénynek számít, és mindig a megfelelő módon pörgeti és lazítja el az embert. A néhány hónapja nyílt aprócska kávézót a két tulajdonos egy meditációs kávészentélynek tartja, ahol egy folyamatosan változó kínálaton keresztül ismerhetünk meg olyan kávékat, amelyek a hely mantrája szerint soha nem keserűek.

Néhány éve talán még nem lett volna egy olyan helynek létjogosultsága Budapesten, ahol folyamatosan változik a kávékínálat, és ahol olyan dolgokkal dobálóznak, mint a chemex, vagy a clever dripping. Az egyre jobban elterjedni látszó specialty café mánia viszont elég nyitottságot nevelt már egy bizonyos rétegbe, akik szívesen jönnek, hogy új dolgokkal kísérletezzenek, és nem feltétlenül gondolják úgy, hogy a kávé mellé kötelező elszívni egy cigit.

A néhány hónapja nyílt Mantra kávézó azzal a céllal jött létre, hogy jó kávét adjanak egy olyan környezetben, amely jól tükrözi a fekete ital lényegét: az egyik tulajdonos, Krisztián szerint ugyanis a kávé igazából egy gyógynövény, amely megfelelően elkészítve és fogyasztva egészen különleges hatásokat képes gyakorolni az emberi szervezetre.

A 16 négyzetméteres helyiség nem nagy, viszont a viszonylag praktikus elrendezésnek köszönhetően nem okoz klausztrofóbiát, de még ha okozna is, akkor is elterelné a figyelmet az alkoholmentes kocsmahangulat, amelynek valahol a pult mögött, a kávégép környékén van az epicentruma. Innen jönnek a kávékülönlegességek is, amelyek a kávézó jól látható helyre kiírt mantrája szerint “nem keserűek”, mert a kávé egy gyümölcs. Ezt érdemes ismételgetni kortyolgatás közben, amíg teljesen el nem lazulnak az idegek. Érdemes egyébként tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy mit fogyasszunk, mert mindig van valami ismeretlen újdonság, amit igény szerint testre tudnak szabni. Ha pedig ízlett, amit kóstoltunk, akkor vehetünk belőle otthonra is egy kicsit nagyobb kiszerelésben.

A hely egyik furcsasága (számunkra legalábbis az volt), hogy a filteres kávékat jó öblös konyakos pohárban adják. Bár így könnyen megégethetjük az ujjainkat, de állítólag a levegővel való különleges keveredés által ilyenkor jönnek ki olyan különleges ízek, amiket amúgy nem lehetne megtapasztalni. Tehát megéri a fájdalmat. Megtudtuk azt is, hogy ez minden kávé esetében így van: ha az ember más formájú poharakba tölti őket, azok minden esetben máshogy kapnak levegőt, ezért eltérő zamatot produkálnak.

A különleges kávéinfókat amúgy akárki megtudhatja itt, egyrészt mert a srácok nagyon szeretnek beszélgetni, másrészt pedig azért, mert nem csak a kávézó üzemeltetésével, hanem különböző kávékurzusok, illetve kóstolók lebonyolításával is foglalkoznak hétvégenként. Ez az oka annak, hogy vasárnap nem nyitják ki a Mantrát.