Kezdjük megszokni, hogy egyre többször tűnik fel a képernyőn Budapest, sőt már akkor sem feltétlenül valós katasztrófára gyanakszunk, ha valami felrobban, kigyullad, vagy ha véletlenül lövések dördülnek el a közelünkben. A város jelenleg éppen az HBO-s Válaszcsapás című sorozat (Strike Back) 4. évadának csatatere (2 év után megint), amelynek nemrég egy forgatására is ellátogattunk.

Már a végéhez közelít az a januárban, Dél-Afrikában elkezdett forgatás, amit nyomokban minden

budapesti

lakos érzékelhetett márciustól kezdve, hiszen jelen esetben a nem kicsit népszerű

sorozat, a

Válaszcsapás

4. évadáról (HBO-
Cinemax

szempontból csak a 3.) van szó. Június 12-én az

HBO

jóvoltából lehetőségünk volt egészen közelről betekinteni egy forgatásra. A történetről sajnos nem mesélhetünk, mert az augusztus 9-ig érvényes embargó miatt igen komoly papírokat kellett aláírnunk.

A stáb egyébként már mért

Válaszcsapást

Budapestre

2010-ben, amikor nagy örömünkre

Budapest

többször is önmagát játszhatta el. Ilyen lehetőség persze korábban is felmerült egy Wes Anderson film kapcsán, amiről már korábban

írtunk .

Persze információt csepegtetni azért egy kicsit mégiscsak ér.

Az általunk megtekintett forgatás a

Vidám Parkban

történt, ahol nem csak érdekes információkat hallottunk a forgatás részleteiről, de megismerkedhettünk a főszereplőkkel,

Philip Winchesterrel

és

Sullivan Stapletonnal

(a sorozatban Michael és Damien),

illetve a katonai szakértővel,

Paul Hornsby -val, aki azért felel, hogy minden a lehető leghitelesebb legyen még a beavatott szemek számára is.

Horsby elmondta, hogy a színészek már tényleg majdnem profik, de persze a hitelesség néha nem mehet a szórakoztatás rovására. Ez megértjük.

Nem meglepő egyébként, hogy

Budapestre

hozták ezt a forgatást, ugyanis amellett, hogy a magyar szakemberek szakértelme abszolút kimagasló, nagyon jó áron meg is vásárolható.
Ez persze nem kicsinyesség, hanem profizmus, hiszen ilyen árak mellett tényleg ki tudják hozni a produkcióból a maximumot. Az ígéretek szerint az új évad az eddigi legnagyobb szabású lesz.

Ezen kívül természetesen a város adottságai is igen fontosak:

Budapest

a változatos építészeti megoldásai miatt sok város szerepét el tudja játszani, így a stáb (megint) megspórol egy nagy kupac pénzt, amit egyébként utazásra költene.

A Strike Back

kapcsán felforgatták már többek között a Vidám Parkot, a

Szabadság

teret

és az

Andrássy utat

is.

A stáb több mint kétszáz főt számlál, aminek logisztikája komoly szervezést igényel. Ezt Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures vezetője mondta el, aki sok más érdekességbe is beavatott minket: például abba, hogy a külső körülmények (például időjárás) is sokszor beleszólnak a forgatások megszervezésébe, és ha valami nem úgy van, ahogy kellene lennie, akkor azonnali újratervezést kell végrehajtani. Olyan is előfordulhat, hogy át kell írni a forgatókönyvet.

Korában már más forgatások részleteiről is beszámoltunk, legutóbb például a Die Hard 5helyszíneivel foglalkoztunk, illetve készítettünk interjút Sebastian Koch-kal a film kapcsán.