Élmény
Tíz kihagyhatatlan program a CAFe Budapest fesztiválon
Fotó : Shobaleader One
Tíz kihagyhatatlan program a CAFe Budapest fesztiválon

Október 7. és 23. között immár 25-szörre kerül megrendezésre a CAFe Budapest összművészeti fesztivál. Az eseménysorozat tizenhét napja alatt a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a kortárs komolyzenétől a színházi bemutatókon és könnyűzenei koncerteken keresztül, újcirkusz- és táncelőadásokon át a képzőművészetekig. A kiváló magyar művészek mellett világsztárokat is vendégül látnak majd; az ő fellépéseikből, valamint a többi programból válogattunk össze most tízet, amit vétek lenne kihagyni.

SHIFT Koop Oscar Orchestra Shobaleader One eARTH Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Budapest Ritmo Art Market Budapest Steve Reich 80 Egy ház Ázsiában 100 szóban Budapest

SHIFT

Budapest speciális tereit színpaddá átlényegítő táncelőadások a balettől az akrobatikus utcai táncig, a klasszikus zenétől a dubstepig – ez a StreetArt Project Performances formabontó kortárstánc-csoport előadás-sorozata. A váratlan, köztereken előadott, valódi táncdarabok a test egyetemes nyelvén és a meglepetés erejével szólnak hozzánk, utat keresve az új színházi formáknak. Mikor? Október 8-án (az Erzsébet téren), tizenötödikén (a Fővám téren) és 22-én (az Erzsébet téren). A nem mindennapi élmény garantált.

Mikor és hol: 
2016. október 8., 17.00 – Erzsébet tér
2016. október 8., 18.00 – Erzsébet tér
2016. október 15., 17.00 – Fővám tér 
2016. október 15., 18.00 – Fővám tér 
2016. október 22., 17.00 – Erzsébet tér
2016. október 22., 18.00 – Erzsébet tér

Trafó
  • 1094 Budapest, Liliom utca 41.

Koop Oscar Orchestra

Fotó: CAFe Budapest Facebook
A modern, elektronikus alapú, táncos nu jazz egyik legfontosabb zenekara, a svéd Koop október 7-én újra az A38-on! Pontosabban a reinkarnációja: az alapító duó egyik fele, Oscar Simonsson hat év szünet után szervezte újra a bandát, többek között a csodálatos hangú litván énekesnő, Jazzu közreműködésével. A Koop Oscar Orchestra repertoárjában egyaránt megtalálhatóan az olyan klasszikus slágerek, mint a Summer Sun vagy a Koop Island Blues és az új szerzemények, amelyek továbbviszik a rájuk jellemző közönségbarát, táncolható dzsessz-vonalat.

Mikor: október 7., 20:00
Hol: A38 Hajó

A38
  • 1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő

Shobaleader One

Fotó: CAFe Budapest Facebook
Tom Jenkinson, művésznevén Squarepusher a kilencvenes évek óta az elektronikus zene megkerülhetetlen, folyamatosan új utakat kereső alakja. A drill ‘n’ basstól a technó-ig terjedő művészi ouvreját javarészt egyedül építette fel, ám a társakkal való zenélés, annak dinamizmusa és szinte korlátlan kreatív lehetőségei által inspirálva megalapította Shobleader One nevű zenekarát is – ennek élén lép majd fel október 10-én a Bálnában. Lehet-e korábban kizárólag számítógépek használatával előadhatónak gondolt zenét dob-gitár-billentyű felállásban játszani? Ha valaki képes erre, az Jenkinson.

Mikor: október 10., 21:00
Hol: Bálna

Bálna Budapest

eARTH

Górecki zenéje alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Nem enged nyugodni, nem engedi, hogy ellustuljunk a hétköznapok kényelmében. Egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. Így a kettő közötti feszültségből teremti meg a valódi drámát, melyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a művészet örök felelősségét sorsunk alakításában. Október 10-én a Szegedi Kortárs Balett a művész negyedik szimfóniájára komponált koreográfiáját tekintheti majd meg a nagyérdemű.

Mikor: október 10., 19:00
Hol: Müpa

Müpa
  • 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook
Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava, friss megjelenések, kurrens külföldi meghívottak és első alkalommal könyvvásár az őszi Margón, amit idén október 12. és 16. között rendeznek a Teslában. A fesztivál Nádas Péter estjével indul: 1986-ban, harminc éve jelent meg a korszakos jelentőségű Emlékiratok könyve. Fellép mások mellett Erdős Virág, Garaczi László, Kun Árpád, Szabó T. Anna, Tolnai Ottó és Varró Dániel. Az ötnapos eseménysorozatot a költőkből és dalszerzőkből álló Rájátszás zárja, többek között Egyedi Péterrel, Grecsó Krisztiánnal, Háy Jánossal, Kollár-Klemencz Lászlóval és Szűcs Krisztiánnal. A Margó külföldi díszvendégei a friss kötetével érkező lengyel Joanna Bator, a szlovén Drago Jančar, az olasz Alessandro Mari és a román Radu Ţuculescu.

Mikor: október 12-16. 
Hol: Tesla

Tesla Budapest

Budapest Ritmo

Fotó: Budapest Ritmo Facebook
A Hangvető és a CAFe Budapest által bemutatott Budapest Ritmo Magyarország a régió és a világ találkozási pontja, ahol a különböző kultúrák kölcsönhatásából lesz megújuló energiaforrás. A Müpában a nagyszabású megnyitó után három napon át szól a világ huszonöt országából ideérkező fellépők zenéje. Ízelítőt kapunk az idén Spanyolországban megrendezett WOMEX műsorából is, hat fellépő az esemény előtt egy héttel nálunk varázsolja el és ugrasztja talpra a fesztiválozókat. Meglepő egymásra találások, egyszeri csodák, határokon átívelő zene és helyi kincsek, hol máshol, mint Budapesten. Október 13. és 16. között játszik majd a mauritániai Noura Mint Seymali, a török Omar Faruk Tekbilek, a lengyel Kapela Maliszów és a finn Tuuletar is.

Mikor: október 13-16. 
Hol: Müpa

Müpa
  • 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Art Market Budapest

Fotó: Art Market Budapest
A 2016-ban, október 13. és 16. között immár hatodik alkalommal jelentkező Art Market Budapest közel hatezer négyzetméteren mintegy ötszáz művész több ezer alkotását mutatja be. A huszonöt országból érkező száz kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria jelen van. Az Art Photo Budapest szekció egy teljes kiállítási csarnokot szentel a fotóművészetnek, a sCULTURE elnevezésű szoborprogram pedig a Millenáris épületei között látványos szabadtéri szoborparkkal egészíti ki a különleges beltéri művészeti anyagot. A nagyszabású képzőművészeti kiállítást mintegy félszáz program, köztük könyvbemutatók, performance-ok, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések kísérik.

Mikor: október 13-16.
Hol: Millenáris

Millenáris Park

Steve Reich 80

Fotó: CAFe Budapest Facebook
Október 16-án a magyar komolyzene élvonalbeli művészei ünneplik meg a zenei minimalizmus minden bizonnyal legjelentősebb élő képviselőjének 80. születésnapját, egyetlen héttel a jeles dátum után. Az amerikai Steve Reich a kortárs komolyzene valóságos ikonja, repetitív muzsikája óriási hatást gyakorolt a modern zeneesztétikára, fél évszázados életműve a modern zene csúcsteljesítménye. A New York-i városi atmoszférát (többek között a taxik dudálását, a légkalapács hangját, a hajókürtöt vagy a záródó metróajtók zaját) zenekari partitúrába integráló, sok szempontból egyedi kísérletnek tekinthető City Life című darabot a hazai közönség most hallhatja majd első ízben. A koncert másik újdonsága Reich első olyan kompozíciója lesz (Radio Rewrite), mely két Radiohead-dal nyomán született. A többtételes darabot a 2013-as londoni premier kritikusai kitörő lelkesedéssel üdvözölték.

Mikor: október 16., 19:30
Hol: Zeneakadémia

Liszt Ferenc Zeneakadémia

Egy ház Ázsiában

Fotó: Trafó
Három ház. Három egyforma ház. Az egyik Ázsiában, pontosabban Pakisztánban található. Itt bujkál Bin Laden. Tökéletes mása egy katonai bázison, Észak-Karolinában van. A harmadik Jordániában, egy filmforgatáson; a negyedik pedig a színpadon. Kezdődik a történelem legnagyobb hajtóvadászata. A spanyol Agrupación Señor Serrano színpadi nyelve egészen speciális: a méretarányos makettekben játszódó eseményeket élőben rögzítik, vágják, majd kivetítik. Az eredmény, az október 21-én és 22-én a Trafóba is eljutó Egy ház Ázsiában egy olyan színpadi western, amelyben keveredik a valóság és földi másai, hogy megszülessen a 21. századot meghatározó, 9/11 utáni időszak kegyetlen popportréja.

Mikor: október 21-22., 20:00
Hol: Trafó

Trafó
  • 1094 Budapest, Liliom utca 41.

100 szóban Budapest

A Mindspace csapata 2016-ban harmadik alkalommal rendezi meg a „100 szóban Budapesttörténetíró pályázatot. A pályázati felhívás azokhoz szól, akiknek gondolataik, történeteik, érzéseik vannak a várossal kapcsolatban. Éreznek annyit Budapest iránt, hogy azt szavakba is öntsék, mindezt összesen és maximum százba. A pályázók feladata egyszerű: a szervezők egy történetet várnak Budapestről. Ahogy eddig minden évben, a legjobb 100 mű zsebkönyv formájában is megjelenik, a legjobb 12 művet pedig kortárs illusztrátorok munkáival kiegészítve, kiállítva is megtekintheti a nagyérdemű a CAFe Budapest programján belül, október 21-től.

Mikor: október 21-től
Hol: Városháza Park

Kapcsolódó írásaink