Élmény
Ilyenek voltak a régi budapesti filmszínházak – fotógaléria
Fotó : Fortepan
Ilyenek voltak a régi budapesti filmszínházak – fotógaléria

Manapság az összes olyan budapesti mozi “art” jelzővel lett ellátva, amely önmagában, saját karakterrel várja a nézőket, a nagy plázás mozikkal ellentétben. Teljesen más hangulata van egy identitással bíró mozinak: finomabb a kukorica, előadás előtt becsöngetnek és egy-egy súlyosabb témát boncolgató filmet követően nem a neonfényes valóságba csöppenünk, van időnk visszaszokni a jelenbe. Sokan ma már csak a Művészt, a Toldit, a Puskint és a Corvint ismerik, pedig voltak idők, mikor több, mint 100 budapesti moziban lehetett jegyet váltani.

Corvin mozi Bástya mozi Uránia Filmszínház Mátra mozi Vörös Csillag mozi Puskin mozi Május 1. mozi Capitol mozi Kőbánya mozi Toldi mozi Filmmúzeum Híradó mozi Nap mozi Vörösmarty mozi

Corvin mozi

1922-ben, Kosztolányi Dezső nyitotta meg a Corvin mozit, ezekkel a sorokkal: ‘Babonás és csoda / tündéri palota, / mely sorsokat remekbe mintáz, / az álmainknak várfoka: a színház…’ (Kosztolányi Dezső: Szavak, 1922). A filmszínház mai napig kedvelt a moziszeretők körében.
Corvin mozi

Bástya mozi

A Bástya 1889-ben épült, Paulheim József tervei alapján. Egészen 1990-ig működött azonos névvel az Erzsébet körút és Dohány utca sarkán.

Uránia Filmszínház

Korabeli kifejezéssel orfeumnak épült a velencei gótika, itáliai reneszánsz, valamint az arab-mór építészeti elemeket ötvöző Uránia Filmszínház az 1890-es évek végén. 2002-ben nagystílű, eredeti állapotára állították vissza.
Uránia Nemzeti Filmszínház

Mátra mozi

Az Erzsébet körút 39. szám alatt Mátra, majd később Mátra mesemozi néven futott az intézmény, melyet aztán Örökmozgóként, ma pedig Art+ Cinema & Café-ként ismerünk.
Art+ Cinema

Vörös Csillag mozi

Royal Apolló, Vörös Csillag, Apolló Mozi – az Erzsébet körút egyik legelegánsabb szállodájához, a mai Corinthia Hotel Budapesthez a múltban elegáns vetítőterem is tartozott. Közel 1000 ember fért el a nézőtéren.

Puskin mozi

1926-ban nyitotta meg kapuit a Kossuth Lajos utcai Fórum mozi, mely korszakokon átívelve, végül 1948-ban kapta meg a Puskin nevet. Ma az egyik legszebb mozi, 225 fős Metropolis termével.
Puskin mozi

Május 1. mozi

A mai Átrium egykor Május 1. névre hallgatott és 65 évig szolgálta a mozirajongókat a Margit körúti Bauhaus épületben.
Átrium Film-Színház

Capitol mozi

Szinte hihetetlen, de a Baross téren, ahol ma szobrot találunk, egykor a Capitol mozi állt. 1950-ig működött, aztán tehergépjármű telepként használta a MÁV, és végül örökre elbontották az épületet.
Fotó: Fortepan

Kőbánya mozi

Kőbánya fontos kulturális központja volt a hajdani mozi, mely épületét átépítették és most TV-stúdió kapott helyet benne. A Harcosok Klubját 1999-ben még vetítették itt.
Fotó: Fortepan

Toldi mozi

A lassan 85 éves Bajcsy-Zsilinszky úti Toldi mozi kedves bulihely, kávézó és továbbra is ellátja eredeti funkcióját.
Fotó: Fortepan
Toldi mozi
  • 1052 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Filmmúzeum

A Károly krt. 3 szám alatt ma a Belvárosi Színházat találjuk, ám Broadway, Barlang, Ady és Filmmúzeum néven is számontartották az intézményt.

Híradó mozi

1939-ben nyitott meg a New York kávézóval szemben, a Dohány utca-Erzsébet körút sarkán az első, híradókat sugárzó budapesti mozi. 1979-ben felváltotta a Horizont.

Nap mozi

A Nagyfuvaros utca 1. szám alatt, a VIII. kerületben 1910-ben Eldorádó Mozgó néven nyílt meg, majd Tisza névre keresztelték és 1951-től hívták Nap-nak, egészen ’86-os működéséig.
Fotó: pixabay.com

Vörösmarty mozi

Az Üllői úti, eredetileg 1935-ös Vörösmarty mozi igazi visszatérő: 2016-ban Premier Kultcafé néven.
Fotó: Budapest régi képeken
Premier Kulcafé
  • 1085 Budapest, Üllői út 2.