Élmény
Hét érdekes, 2000 óta épült ház, amelyről kevés szó esik
Fotó : Melba Étterem és Kikötő
Hét érdekes, 2000 óta épült ház, amelyről kevés szó esik

Budapest nem bővelkedik a kiemelkedő, egyúttal széles körben el is fogadott kortárs épületekben. Az első ránézésre nehezen felismerhető utcasarkok után az alábbi toplista olyan házakat sorol fel, amelyek kevésbé vannak szem előtt, vagy éppenséggel annyira megszoktuk őket, hogy nem válogatnánk a kedvencek közé. A nagyon ismert, de a budapestieket megosztó tételeket (Bálna, Vörösmarty téri „Tyúkketrec”, a Városliget melletti „Dülöngélő Ház”, a Lehel téri csarnok) ezúttal nem vettük be a felsorolásba.

Új-Bauhaus épület, parancsnoki híddal: Margit-ház A tégla melegsége: Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium A pesti „Vasalóház”: MKB Bank irodaház A kitárt kezek ihlették: Műugrótorony a Széchy Tamás uszodában Változó homlokzatú ház, vízimalom fölött: Lánchíd 19 Hotel Nem csak a gazdagoknak jár a minőség: Práter utca szociális bérház Soha nem látott forma, rézből: Csörsz utca Sportkomplexum A legelegánsabb rendőrmunkahely a Kopaszi gáton Az új polgárság eleganciája: Melba a Marina part jachtkikötőjében

Új-Bauhaus épület, parancsnoki híddal: Margit-ház

Fotó: margithaz.hu

Minden utca felé más arcot mutat ez a friss, öregedésre nem hajlamos irodaépület. Csak az autósok tudják, hogy a hasa alatt egy utca rejlik, az itt dolgozók pedig nagyon szeretik a belső kertet. Sokfajta kő, üveg, fém, egyenesek és görbék harmonikus egésze. Naponta tízezrek haladnak el előtte autóban vagy buszban ülve – ez az épület hozzájárul a budapestiek ízlésének lopakodó jobbításához.

Tervezte: Vadász Bence, 2000
I. ker. Bem József u. – Tölgyfa u. – Feketesas u. sarok

A tégla melegsége: Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium

Fotó: Építész Studió

A középületekre kötelező pályázatot kiírni, nem véletlen, hogy sok jó iskola épült az elmúlt két évtizedben. Ez a bel-budai épület-bővítés vakolatlan téglaburkolatával tűnik fel az utcán. Tágasságot és természetességet sugall. Egy iskolában ez már fél győzelem.

Tevezte: Sólyom Benedek, Cságoly Ferenc, 2003
II. Medve utca 5-7.

A pesti „Vasalóház”: MKB Bank irodaház

Fotó: Dorterv

A nagy bank részletekben jutott a telekhez, először egy nagyon hegyes szögű háromszög alakú darabhoz. Ez a kényszer ihlette ezt a formát, amely becenevét a Broadway egy jóval magasabb, nevezetes házáról kapta. Azóta a telek már teljesen felszabadult, a Kassák Lajos utcai oldalon tovább épült a ház, oda vezet az érdekes, megtört folyosó.

Tervezte: Bálint Imre, 2001
XIII. Lőportár utca 24. (Kassák Lajos utca 24.) 

A kitárt kezek ihlették: Műugrótorony a Széchy Tamás uszodában

Fotó: Építészfórum

2006-ban Európa bajnokságot szervezett az ország, ehhez épült két uszoda és ez a „torony”, amely valójában egy fényt félig áteresztő fal. Árnyékol,  hozzájárul a hangulathoz, változatossá teszi a teret. Kár, hogy nézőknek ide mindig tilos a bemenet. Az építész elmondta, hogy a formát az ugrók mutatvány előtti kitárt, fohászkodó keze ihlette.

Tervezte: Keller Ferenc, 2006
Margitsziget, a Hajós Alfréd uszodán belül

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

Változó homlokzatú ház, vízimalom fölött: Lánchíd 19 Hotel

Fotó: Lánchíd 19

Ez a bejárta a világsajtót, két komoly díjat is nyert. A Design Hotel nevű lánchoz tartozik, amelynek filozófiája: „folyamatos megújulás + dizájn-aktivitás”. Homlokzata az ablakok elé helyezett üveglamellákkal állandóan változik. Géppel mozgatják őket, de a szoba lakója is beavatkozhat. Különösen látványos az esti kivilágítással. Berendezése 21. századi, de pincéjében egy középkori vízimalom maradványai vannak. Funkciója: tárgyalóterem.

Tervezte: Sugár Péter, ifj. Benczúr László, 2007
I. Lánchíd utca 19.

Lánchíd 19 Hotel

Nem csak a gazdagoknak jár a minőség: Práter utca szociális bérház

Fotó: Építészfórum

A Corvin-negyed helyén valaha lerobbant állapotú földszintes házak tömege állt. A megújulás egyik szempontja az volt, hogy a távozókkal fair módon bánjanak. Akik maradni akartak a környéken, megtehették. Nekik épült ez a különleges bérlakásház, jó anyagokból, különleges térszerkezettel. Kívülről is látszanak a két szárny közötti karakteres folyosók.

Tervezte: Kis Péter, 2008
VIII. Práter utca 30-32.

Soha nem látott forma, rézből: Csörsz utca Sportkomplexum

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Belbuda sportigényeit hivatott kielégíteni ez a nagyon nagy méretű, sok funkciós épület, amely arra törekedett, hogy ne csúfítsa tovább a hegyvidéki sziluettet. A több funkciót érdekes, mindenhonnét más formát mutató vörösréz tető köti össze.

Tervezte: Turányi Gábor, Turányi Bence, 2008
XII. Csörsz utca 14-16.

MOM Sport Uszoda és Sportközpont

A legelegánsabb rendőrmunkahely a Kopaszi gáton

Ferenciek tere, 1929-benFotó: Pesti Brúnó / Fortepan

A Kopaszi gáton megvalósult, mintaszerű fejlesztésben együttműködött az önkormányzat és egy külföldi multicég. A fizikai rendbetétel után készült egy általános terv, amely kijelölte a kereteket, ezért hasonlít színvilágban és hangulatban egymáshoz mindegyik épület – noha más-más építészek tervezték őket. A beton, fém, fa és üveg anyagokból épített vízirendőrség a bejárat mellett, bal oldalt, a víznél helyezkedik el. „Nyitott”, hívogató, kecses és egyáltalán nem félelmetes.

Tervezte: Váncza László és Szécsi Zoltán, 2007
XI. Kopaszi gát

Kopaszi gát (Lágymányosi-öböl)

Az új polgárság eleganciája: Melba a Marina part jachtkikötőjében

Fotó: Melba Étterem
A Marina part egy luxus lakótelep, pest északi részén, a Duna Plaza magasságában. Itt létesült a jachtkikötő. Ennek irodái helyezkednek el ebben a kecses, betonszalag körbezárta, két oldalt üveggel fedett térben. A nagyobbik részben elérhető árú, minőségi étterem működik, nevét a Kádár-kor ikonikus (már újra kapható) csokoládé-kockájáról kapta.

Tervezte: Paulinyi Gergely és dr. Reith András, 2009
Cím: 1138 Budapest, Meder utca 8.