Élmény
9 izgalmas kiállítás, amit érdemes megnézni nyár végéig
Fotó : Csudai Sándor / We Love Budapest
A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig, kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria

Nyáron legtöbben a mozgalmas programokat preferáljuk, de ilyenkor is érdemes időt szánni a csendesebb, több figyelmet igénylő kikapcsolódásra, ami alatt mi most kifejezetten a kiállításokat értjük. 9 tárlatot ajánlunk nektek a nyárra, köztük a XX. századi szürrealista mozgalmat bemutató gyűjteménnyel, de Ázsia rejtelmei, Frida Kahlo édesapjának fotói, az Apollo-11 holdra szállása, Király Tamás munkássága, valamint a Fortepannak köszönhetően az átlagember mindennapjai is terítékre kerülnek.

A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig / Magyar Nemzeti Galéria Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum / Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái / Műcsarnok Király Tamás. Out of the Box / Ludwig Múzeum Erik Kessels több élete / Mai Manó Ház Minden múlt a múltam – Válogatás a Fortepan fotóarchívum képeiből / Magyar Nemzeti Galéria Az ismeretlen Görgei / Nemzeti Múzeum TÉR /// ERŐ – II. Építészeti Nemzeti Szalon / Műcsarnok Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr / Vasarely Múzeum

A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig / Magyar Nemzeti Galéria

Június végén nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában az idei év egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó kiállítása, amely a szürrealista mozgalom 1929-es újjászületését mutatja be közel 120 műtárgy, festmény, grafika, szobor, fotó, film és dokumentum segítségével. A tárlaton olyan nagynevű művészek munkáival is találkozhatunk, mint Salvador Dalí, Pablo Picasso, René Magritte vagy Joan Miró.

 • Mikor: keddtől vasárnapig 10:00-17:45-ig
 • Meddig: 2019. október 20-ig
 • Jegyár: 1700-3400 Ft
Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum / Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Ugyancsak nyár eleje óta látogatható a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum centenáriuma alkalmából nyílt kiállítás. A névadó Hopp Ferenc 100 esztendeje hunyt el, villáját és 4000 darabból álló műgyűjteményét pedig az államra hagyta, mindössze egyetlen feltételt szabott: a villa helyén nyíljon múzeum. A centenárium mellett a magyar Ázsia-kutatás 150. évfordulójára is emlékező kiállítás összesen 5000 műtárgyat mutat be az amúgy már 30 ezresre duzzadt gyűjteményből, külön termet szentelve például a buddhista művészetnek is.

 • Mikor: keddtől vasárnapig 10:00-18:00-ig
 • Meddig: 2020. augusztus 30-ig
 • Jegyár: 600-1200 Ft
Fotó: Mónus Márton / MTI

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái / Műcsarnok

Tavaly óriási érdeklődés övezte Frida Kahlo kiállítását a Magyar Nemzeti Galériában, idén pedig édesapja, Guillermo Kahlo fotográfiáin keresztül ismerhetjük meg az 1900-as évek elejének Mexikóját, amely nagy hatással volt a 20. század egyik legnagyobb festőművészének munkásságára is. A Műcsarnokban kiállított fotókon láthatjuk, miként lépett rá Mexikóváros a metropolisszá válás útjára, és betekintést kapunk az apa és lánya közt lévő bensőséges kapcsolatba is.

 • Mikor: kedd-vasárnap 10:00-17:45-ig, csütörtök 12:00-19:45-ig
 • Meddig: 2019. szeptember 22-ig
 • Jegyár: 650-1300 Ft
Fotó: szerk. / WLB

Király Tamás. Out of the Box / Ludwig Múzeum

Király Tamás, legendás underground divattervező életművéből nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban. Formabontó, a divat, performansz és képzőművészet határán mozgó bemutatóival és ruhakölteményeivel a 80-as évek elején tűnt fel, a kiállításon a megmaradt eredeti kollekciók darabjaival és kiegészítőkkel az egykori show-k hangulatát idézték meg. A kiállítás abszolút nem csak a divat világában jártasoknak lehet izgalmas program, de a magyar nyolcvanas-kilencvenes évek underground kultúrájáról is sokat mesél. Arra azonban készüljünk, hogy semmilyen magyarázó szöveg nem áll a kiállított tárgyak és képek mellett, így érdemes egy tárlatvezetést elcsípni, ha a kontextust szeretnénk maradéktalanul megérteni.

 • Mikor: kedd-vasárnap 10.00-18:00, csütörtök 12.00-19.45, hétfőn zárva
 • Meddig: 2019. szeptember 15-ig
 • Jegyár: 1600 Ft
Fotó: Szerkesztőség / We Love Budapest

Erik Kessels több élete / Mai Manó Ház

Az Erik Kessels több élete című kiállítás augusztus 18-ig tekinthető meg a Mai Manó Házban. Ugyan Kessels a „talált fotográfia” műfajának egyik meghatározó és kiemelkedő alakja, a tárlat a művész három új alkotásának ősbemutatója is egyben. A „talált fotográfia” elnevezés elsőre talán furcsának hat, valójában arról van szó, hogy a képek bolhapiacokról, magángyűjteményekből, családi albumokból származnak, emiatt azonban sokkal közelebbről és hitelesebben mutatják be az emberi sorsok sokféleségét.

 • Mikor: keddtől vasárnapig 12:00-19:00-ig
 • Meddig: 2019. augusztus 18-ig
 • Jegyár: 700-1500 Ft
Fotó: Erik Kessels / Mai Manó Ház

Minden múlt a múltam – Válogatás a Fortepan fotóarchívum képeiből / Magyar Nemzeti Galéria

Közel 500 darabos fotóválogatást láthatunk a Magyar Nemzeti Galériában a 2010-ben indult Fortepan ma már 100 ezer felett járó gyűjteményéből. A valóságos időutazást jelentő sorozat nem hagyja ugyan figyelmen kívül az előző évszázad jelentős történelmi eseményeit, de a hangsúly az átlagember életeseményein, valamint nézőpontján van.

 • Mikor: keddtől vasárnapig 10:00-17:45-ig
 • Meddig: 2019. augusztus 25-ig
 • Jegyár: 1500-3000 Ft
Fotó: Fortepan

Az ismeretlen Görgei / Nemzeti Múzeum

Görgei Artúr alakja sokáig igencsak ellentmondásos volt, a Nemzeti Múzeum augusztus 20-ig meghosszabbított, nagyszabású kiállításának célja, hogy árnyalja a róla kialakult képet. A szabadságharc történései mellett megtudhatjuk, milyen férj és apa volt, de a kiállítás kitér a vegyészi karrierjére, valamint a kifejezetten izgalmas, 1849 utáni időszakra is.

 • Mikor: keddtől vasárnapig 10:00-18:00-ig
 • Meddig: 2019. augusztus 20-ig
 • Jegyár: 790-1590 Ft
Fotó: Bartha Dorka / WLB

TÉR /// ERŐ – II. Építészeti Nemzeti Szalon / Műcsarnok

A többi említett kiállítástól némiképp elüt a Műcsarnokban helyet kapó, a kortárs magyar építészet legjavát bemutató TÉR /// ERŐ – II. Építészeti Nemzeti Szalon. Az elmúlt öt évben megvalósult lakó- és szakrális épületek, műemléki felújítások, valamint a kultúra, tudomány, sport és vendéglátás-turizmus szerinti tematikus termek mellett a kiállítás megemlékezik a 60 éve elhunyt Medgyaszay István munkásságáról is. A Hello Wood interaktív installációjával pedig kicsit mi is a véleményt formálhatunk a hazai építészetről.

 • Mikor: kedd-vasárnap 10:00-17:45-ig, csütörtök 12:00-19:45-ig
 • Meddig: 2019. augusztus 25-ig
 • Jegyár: 1100-2200 Ft
Fotó: Szerkesztőség / We Love Budapest

Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr / Vasarely Múzeum

A holdra szállás nemcsak a 20. század egyik legfontosabb tudományos eseménye volt, hanem az egész emberi civilizáció fontos mérföldköve, amely nem csupán a tudományos közeget tartotta lázban, a művészektől kezdve a laikusokon át mindenki az űrkorszak bűvöletében élt. Az Apollo-11 pilótái közül Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin 1969. július 20-án léptek a Hold felszínére, ahol tudományos méréseket végeztek és anyagot gyűjtöttek. Az 50. évforduló alkalmából a Vasarely Múzeumban megrendezett kiállítás anyaga a hidegháború legkiélezettebb évei alatt született – sok esetben a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő – alkotásokkal mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát.

 • Mikor: keddtől vasárnapig 10:00-17:45-ig
 • Meddig: 2019. szeptember 22-ig
 • Jegyár: 400-800 Ft
Fotó: szerk. / WLB