Élmény
7 utcasarok, amelyet a budapestiek se ismernek fel
7 utcasarok, amelyet a budapestiek se ismernek fel

Budapest 140 éves fennállása alatt rengeteget változott – korántsem csak a háborús rombolások miatt. Andrássy Gyula mutatta az irányt, amikor kijelentette, hogy olyan új fővárost kell építeni, amelynek nem lesz riválisa se északon, se keleten, se délen… (A nyugati irányt, ugye, nem említette…) Ez a nagyra törés mozgatott számos építkezést. Az alábbi fényképek helyszínét ma már nem könnyű felismerni. Adunk némi segítséget a rejtvényfejtéshez. Aki meg nem bírja a feszültséget, annak ott a végén a megoldás.Mindegyik kép a Fortepan archívumból való.

A változások rekordere: se metró, se szálloda Egy kimagasló budai templom Ismerős szobor, ismeretlen házak Pesti tér a nagy rombolás előtt Egy budai sarok, ahol már csak a gyalogátkelő van meg Egyházi vonatkozású nehéz feladvány Budáról Hadigazdálkodás Budán Megfejtés:

A változások rekordere: se metró, se szálloda

Ezen a képen egy olyan pesti kereszteződést látunk, ahol kő kövön nem maradt. A két sarokház már nem áll, a villamos sem jár arra. Ha valaki nyomra akar jutni, a távoli épületek körvonalait érdemes böngészni.

Egy kimagasló budai templom

A megfejtés kulcsa az, hogy ma ez a templom már egyáltalán nem magaslik ki környezetéből. Nincs meg balra az egykor oly népszerű Budai Színkör se. Hiányzik jobbra a dombtetőn terpeszkedő, romantikus stílusú főúri palota is. A jobb szélen lévő hosszú épület is eltűnt, de a funkciója nem.

Ismerős szobor, ismeretlen házak

Hú ez a szobor de ismerős… Igen! Az Erzsébet téren áll… De eredetileg hol állhatott? A házak bizony már nincsenek meg, helyükön sokat bírált üvegpaloták állnak. A szobor egyetlen, az ostromot átvészelő mellékalakja a téren álló egyik ház udvarában tekinthető meg. Az új helyszín számára újrafaragták az egész szökőkutat.

Pesti tér a nagy rombolás előtt

Kevesen tudják, hogy pestnek valaha a prágaihoz hasonló, csinos Óvárosa volt – de aztán áldozatául esett a világvárosi ambícióknak. Ezen a képen a két templomtorony lehet ismerős, meg a bal szélen álló másik templom részlete. És a jobb szélén lévő ház is (részben) megvan. A tér legfontosabb épülete éppen mögöttünk van.

Egy budai sarok, ahol már csak a gyalogátkelő van meg

Hát ezt nagyon nehéz megfejteni, mert ez a hely nem az ostrom alatt, hanem a Kádár rendszerben és a rendszerváltás után is alapvetően megváltozott. Annyit segítünk, hogy a jobb oldali épület egy nevezetes börtön volt, ahol sok kommunista raboskodott a két háború között.

Egyházi vonatkozású nehéz feladvány Budáról

Igen, az emlékmű ma is megvan, méghozzá ugyanott. De mik ezek az épületek? Már régen nincsenek meg. Egy különleges műemlék-felújítás következtében tűntek el. Az egyik helyére minisztérium épült. De mi köze ennek a képnek az Illés zenekarhoz?

Hadigazdálkodás Budán

Nehéz feladvány lenne, mert a szobor, amely segíthetne, csak nagyon rövid ideig állt a helyén. Igen, a jobb felső sarokban látható sodronyok jelentik a kulcsot. De azok se olyanok, mint ma. A városi veteményeskertek ma kezdenek újra divatba jönni, békésebb célból.

Megfejtés:

  • 1. Astoria
  • 2. Krisztinavárosi templom, jobb szélen a régi Déli pályaudvar
  • 3. Kálvin tér, jobbra az Üllői út
  • 4. a Városház tér, kilátszik a Petőfi téri ortodox templom két tornya, jobb szélen, a Piarista utcában ma is áll a Vasudvar, de ráépítettek
  • 5. Margit körút és Lövőház utca sarok, ahol ma a Mammut 2  áll
  • 6. A tér a  „renoválása” (átépítése) miatt változott meg. A szemben álló ház helyén ma álló épületben futott be az Illés együttes.
  • 7. Döbrentei utca, jobbra Gömbös Gyula szobra, háttérben a régi