Élmény
6 szuper szabadtéri múzeum Budapesten
Fotó : Aquincum

A tavasz beköszöntével az országban mindenhol éledeznek a szabadtéri múzeumok, hogy látványosságaikkal újra a friss levegőre vonzzák a regionális történelmi és kulturális emlékek iránt érdeklődőket. A tanulságos és szórakoztató látnivalók a legkülönbözőbb formákat öltik római kori romoktól kezdve a tradicionális magyar falun keresztül a kommunista időkből származó szobrokat bemutató parkig.

Aeropark Aquincum ELTE Füvészkert Memento Park Vasúttörténeti Park Skanzen

Aeropark

Fotó: Aeropark
Az egykori Malév légitársaság mára veteránná vált utasszállítói évtizedekig uralták a levegőt, most pedig a Liszt Ferenc Repülőtér melletti füves réten állnak más antik darabnak számító gépekkel együtt a letűnt korok büszke mementóiként. Az Aeropark látogatói kívülről és belülről is szemügyre vehetnek több szovjet gyártmányú, forgalomból kivont masinát, például légcsavaros repülőket, jumbo jeteket és egy polgári és katonai célokra bevetett helikoptert. Van repülőszimulátor és stewardess egyenruhákat is kiállítottak.
Aeropark - Repülőgép Múzeum

Aquincum

Fotó: Aquincum
A mai Magyarország nagy része annak idején az egész Európát magába foglaló Római Birodalom Aquincum központú provinciájához, Pannóniához tartozott. Buda északi részén régen római polgárok ezrei éltek csinos és tekintélyes méretű kőházakban, amikből természetesen csak romok maradtak, ám még ezekből is jól látszik az ősi civilizáció kifinomultsága. Beltéren is vár néhány érdekesség: az itt feltárt tárgyi leletek és csempemozaikok egészen lenyűgözőek. A gladiátorok heroikus küzdelmeit jelmezes színészek elevenítik fel.

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135.
További részletek

ELTE Füvészkert

Fotó: ELTE Füvészkert
A VIII. kerület szívében található nagy múltú botanikus kert éppen ezekben a hetekben borul virágba. Az ELTE Füvészkert bámulatos és nagy gonddal ápolt parkja több ezer Magyarországon és külföldön honos növényfajnak ad otthont: az impozáns épületek, üvegházak és kanyargó ösvények között például orchideák, kaktuszok, tűlevelűek, vízililiomok, páfrányok és borostyán díszeleg. A kert állandó lakói, a mókusok, madarak és méhek minden látogató arcára mosolyt csalnak.
ELTE Füvészkert

Memento Park

Fotó: Memento Park
1989-ben, a kommunizmus bukásának évében a budapesti honatyák nagy dilemmával találták szemben magukat: mihez lehetne kezdeni azokkal a kommunista hősöket megmintázó, hatalmas szobrokkal, amikből a szovjetek szinte minden köztérre állítottak egyet? Végül úgy döntöttek, hogy a behemót fémeket a budai külváros egyik üres telkére szállíttatják, és szabadtéri múzeumot rendeznek be belőlük – így született meg a Memento Park. Az évek során a múzeum szobrai mellé érkezett néhány a keleti blokk klasszikus autóiból, és több, vörös virágokkal teleültetett, csillag alakú virágágyást is telepítettek.
Memento Park
  • 1223 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok

Vasúttörténeti Park

Fotó: Vasúttörténeti Park / Vasúttörténeti Park
Az egykori vontatási telep helyén berendezett hatalmas interaktív múzeumban a mai napig a gőz az úr: a kiállított veterán mozdonyok és vonatkocsik némelyike 1870-ben készült. Az évszázados körfűtőházban nagyjából ötven lokomotív parkol (közülük egy tucat még mindig működőképes), de a Vasúttörténeti Parkban más gördülőállomány-típusokat is meg lehet nézni, vannak kézi hajtányok és sínautók, sőt még azt a teakfa étkező kocsit is megcsodálhatjuk, ami 1912-ben készült az Orient Expresszhez. A parkban rendszeresen vannak családi programok, minden évben megrendezik például a Gőzmozdony Grand Prix-t.

Cím: 1142 Budapest, Tatai út 95.
További részletek

Skanzen

Fotó: Skanzen
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, más néven Skanzen azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze és bemutassa, hogyan éltek a magyarok évszázadokkal ezelőtt. A múzeum területén a legapróbb részletekig kidolgozott, faluszerűen kialakított épületcsoportokat járhatunk be, amik a különböző tájegységekre jellemző népi építészet sajátosságait viselik magukon. A falut színes, korhű viseletbe öltözött színészek népesítik be, akik bevezetik a látogatókat a népi kézműves mesterségek (például kosárfonás, patkókészítés, gyertyaöntés) rejtelmeibe, jeles napokon pedig hagyományos néptáncokkal szórakoztatják a közönséget.

Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út
További részletek