Élmény
16 budapesti nevezetesség, amely a brit királyi családot is lenyűgözte
Fotó : 2012queensdiamondjubilee.com/Wikipedia
16 budapesti nevezetesség, amely a brit királyi családot is lenyűgözte

Nagy-Britannia első számú családjának tagjai is időről időre meglátogatnak minket. Összegyűjtöttük, hogy a kék vérű brit királyi família mely tagjai bukkantak fel a közelmúltban nálunk, és utánajártunk az utazásaik izgalmas részleteinek is.

Károly herceg és Diána walesi hercegné II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Beatrix hercegnő Károly herceg és Kamilla cornwalli hercegnő Mihály kenti herceg és hercegné

Károly herceg és Diána walesi hercegné

Fotó: Pinterest/We Love Budapest
1990 májusában Sarolta hercegnő apai nagyszülei a magyar főváros több népszerű látványosságát is meglátogatták. Chuck és Di először a Hősök terére ment, utána megtekintette a Nemzeti Múzeum műalkotásait, majd sétát tett a Duna-korzón. Míg KárolyParlamentben politikusokkal találkozott, Diána egy brit divatról szóló kiállítást nézett meg az Iparművészeti Múzeumban. Két évvel később, amikorra a hercegi pár házassága már válságba jutott, Diána a nővérével jött Budapestre: egy operaházi gálaelőadáson vettek részt, később pedig a Pető Intézetet is felkeresték (a hercegné már 1990-ben is járt itt), hogy felvidítsák az ott foglalkoztatott mozgássérült gyerekeket.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg

Fotó: Pinterest/We Love Budapest
A brit uralkodó és férje 1993 májusában tett hivatalos látogatást Budapesten. Egyik első útjuk az Operába vezetett, ahol természetesen az eredetileg a Habsburgok számára fenntartott királyi páholyból tekintették meg az előadást. Őfelsége és az edinburgh-i hercegbudai VárbanSzéchényi Könyvtárban is járt, ahol megnézett számos ott őrzött történelmi dokumentumot. Állítólag Fülöp herceg a magyar út alatt sütötte el egyik legnagyobb mondását, amikor a magyar konyha legkevésbé sem diétás jellegére utalva így szólt egy brit turistához: „A derékméretéből ítélve nem lehet itt túl régóta.”

Beatrix hercegnő

Fotó: Wikipedia/Budapest Airport
Bulvárhírek nélkül semmit se érne egy brit királyi családról szóló cikk. A Daily Mail egyik írása szerint Beatrix hercegnő állítólag 2008 szeptemberi budapesti magánlátogatása alkalmával kisebb felfordulást okozott, hiszen miután magyar rendőri kísérettel utazott a belvárosból a Ferihegyi repülőtérre, és ott a VIP Celebi Lounge-ban várta meg a gépe indulását, és úgy hagyta el az országot, hogy egyik szolgáltatásért sem fizetett – később mindezért a hercegnő anyja ezer fontos számlát kapott a magyar hatóságoktól. Hogy az állítólagos botrány óta új dizájnt kapott Celebi Lounge-ban a történtektől függetlenül szívesen látnák-e újra Beatrixet? Az már más kérdés…

Károly herceg és Kamilla cornwalli hercegnő

Fotó: Wikipedia
2010 márciusában Károly herceg újra ellátogatott Budapestre, ezúttal második feleségével, Kamilla cornwalli hercegnővel. A hercegi pár csodás városi panorámával színesített gálavacsorán vett részt a Várnegyedben, a Sándor-palotában – ahol Károly saját magyar őséről is említést tett –, majd bejárta a , gyertyagyújtással emlékezve meg a holokauszt magyar áldozatairól. A herceg tett egy rövid kiruccanást Szentendrére, hogy az ottani Skanzenben megismerje a magyar népi hagyományokat és népművészetet, és persze egy klasszikus kőpincébe is betért megkóstolni néhány jó magyar bort.

Mihály kenti herceg és hercegné

Fotó: Steve Grogan Photography
Erzsébet királynő unokatestvéreként Mihály kenti herceg időnként képviseli a királyi családot különböző eseményeken, és emellett az üzleti világban is sokat forog. A közelmúltban, Sarolta hercegnő születésekor a herceg és felesége (aki magyar nemesi család leszármazottja) épp Magyarországon tartózkodott a Golden Eagle Danube Express luxusvonat első útjának alkalmából. A  történelmi Királyi várótermében tartott fogadás után Mihály herceg személyesen vezette a vonatot húzó gőzmozdonyt a Vasúttörténeti Parkig, ahol a hercegi pár megcsodálta a MÁV Nosztalgia által karbantartott régi vagonokat és mozdonyokat.