Gasztró
10 hangulatos hely, ahova jó beülni a barátnőkkel
Fotó : Balkányi László / WLB
Vintage Garden

Nem hiszünk az ízlés nemek szerinti leosztásában, de előfordul, hogy a barátnőkkel kifejezetten „lányos” környezetet keres az ember a bizalmas beszélgetéshez. Néha igenis számít a körítés, a dizájn és az intim hangulat, ahol nem röpködnek a söröskorsók, és ittas külföldiek sem ordítanak a fülünkbe. Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol az enteriőrbe energiát és fantáziát fektettek, és az étel-ital kínálat is elsőrangú.

Vintage Garden – a romantikus Café Smúz – a multifunkcionális Vicky Barcelona – a latinos Chouchou – a franciásan édes Le Petit Bistrot – egy falat Párizs Villa Bagatelle – a mesebeli Chez Dodo – a macaronos Hilda – a mozaikos High Note SkyBar – a magasélet Sweetheart – a gofris

Vintage Garden – a romantikus

Ha a belvárosban tekergünk a lányokkal, és a zsúfolt ivók, lepattant romkocsmák helyett hangulatosabb helyre ülnénk be, a Vintage Gardent választva egyenesen egy provence-i lányregénybe csöppenhetünk bele. Romantikus, kifinomult dizájn, világos falak és bútorok, kristálycsillárok, valamint ízléses virágdekoráció jellemzik a helyet, ami a tulajdonos másik vállalkozásának, a Laura virágkötészetnek köszönhető. A berendezés minden részlete passzol egymáshoz és Instagram-feedre kívánkozik, a főételek, házi tészták, kemencés lángosok, borok, desszertek, forró csokik is csak fokozzák az élményt. Egy bájos, 100 négyzetméteres, télen fedett pazar terasz is tartozik a helyhez.

Vintage Garden
 • 1071 Budapest, Dob utca 21.

Café Smúz – a multifunkcionális

virágbolt, a kávé és a dizájn szerencsés találkozása a Parlamentnél – így is jellemezhetnénk a kávézót, amelynek teraszáról pont az Országházra látni. Bár a kilátás minden bizonnyal jó sok témát szolgáltathat, a kellemes baráti csevejhez is adott minden. A hely egy virágküldő szolgálatból nőtte ki magát, és a rengeteg növény nemcsak a szemet gyönyörködteti, haza is lehet őket vinni, valamint néhányat meg is ehetünk, ezek az ételeken és a süteményeken díszelegnek. Az ablakok hatalmasak, borok, jó kávé és izgalmas dizájnholmik is vásárolhatóak a helyen.

Café Smúz
 • 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 18.

Vicky Barcelona – a latinos

Bár neve a Woody Allen-filmet idézi, a Gozsdu-udvar frekventált részén található tapas bár úgy híresült el a pesti éjszakában, hogy a város egyik legspanyolosabb helye. Az alapanyagoktól kezdve a szakácsokig minden spanyol, és az egyedi enteriőr andalúz életérzést tükröz: ilyen belső teret sehol sem találunk, az üzlettér szűk és hosszú, a függönyös szeparékat csempefestmények, a bárpult feletti részt mozaikok díszítik. Itt természetesen tapasozni kell, mindenen osztozkodik mindenki egy jó koktél vagy bor mellett, így igazi közös élmény lehet a barátnőkkel. Az élő zenének és a DJ-knek köszönhetően a csajos este akár tánccal is folytatódhat.

Vicky Barcelona
 • 1072 Budapest, Dob utca 16. (Gozsdu Udvar)
 • A zárás a vendégek függvénye is.

Chouchou – a franciásan édes

Ha azt gondoltuk, mindenhol ettünk már jó sütit Budapesten, de még nem jártunk a “susuban”, akkor tévedésben vagyunk. Ezt a helyet nem az egyedi miliő miatt, inkább a cukrászszakma csúcsát verdeső francia desszertek miatt ajánlanánk, amit egy barátnővel érdemes közösen kipróbálni. A cukrászdában működik a bonbonok készítésére kitalált műhely és a sütöde is, a cukrász pedig sokszor a pultban áll, így bátran lehet tőle kérdezni, ha kíváncsiak vagyunk a néha egészen elképesztő külsejű és rendkívül finom édességekre. Kedvencünk a maracujás csokitorta.

Chouchou
 • 1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 23.

Le Petit Bistrot – egy falat Párizs

Icipici hely antikolt bútorokkal, romantikus teraszkocskával – ide nyugodtan elvonulhatunk egy barátnős pletyizésre egy jó palacsinta vagy panna cotta társaságában. Akármilyen kicsi a bisztró, egy zenész még befér ide, úgyhogy a bájos hangulatot alkalomadtán minikoncertek is fokozzák. Hiába idézi meg a hely a francia fővárost, jó tudni, hogy a szörpök és a borok  Balatonról érkeznek a belvárosba

Le Petit Bistrot
 • 1065 Budapest, Hajós utca 26/b

Villa Bagatelle – a mesebeli

Kislányként szerettünk volna kastélyban élni, de ha ez már nem is jön össze, egy jó reggelit vagy ebédet még elkölthetünk mesébe illő környezetben. Az 1929-ben épült, pompásan felújított budai villa a Hegyvidék kapujában várja a vendégeket gyönyörű kerttel, egész napos reggelikkel, jó kávéval és családbarát szemlélettel. A földszinten találjuk a Brót Pékséget is, ahonnan hazafelé bevásárolhatunk kézműves kenyérből és friss péksüteményből.

Villa Bagatelle
 • 1126 Budapest, Németvölgyi út 17.
 • Brótpékség: Hétfőtől péntekig: 7-19 óráig, szombaton és vasárnap: 8-12 óráig

Chez Dodo – a macaronos

Ha közelebbi ismeretségbe kerülnénk a macaronnal, a Sas utcai boltocskát mindenképp ejtsük útba, ha a Bazilika és a Deák tér környékén járunk, ugyanis a tulajdonos nem máshol sajátította el a francia desszert készítésének titkait, mint Párizsban. Igazi csajos miliő fogad minket az üzletben, a fantáziadús összeállításokat és ízkombinációkat babakék és babarózsaszín, kolibrikkel díszített környezetben kóstolhatjuk végig, a francia nevekkel illetett édességek pedig szintén hamar a barátainkká válnak majd.

Chez Dodo
 • 1051 Budapest, Sas utca 7.

Hilda – a mozaikos

Mondanánk, hogy a grillcsirke nőies fogás, de ez nem igaz. Ami miatt a Hilda ideális lehet barátnős összejövetelekre, az a páratlan, meleg, kék-narancssárga hangulatot árasztó belső tér. A tágas, boltíves étterem falait Melka Gábor képzőművész gyönyörű, egyenként felragasztott és mázazott kék csempéi díszítik, a látványkonyhában pedig megfigyelhetjük, hogyan pörögnek a szárnyasok az óriási francia grillben, rotisserie-ben.

Hilda
 • 1051 Budapest, Nádor utca 5.

High Note SkyBar – a magasélet

Ha igazán exkluzív élményre vágyunk a lányokkal, célozzuk meg az Aria Hotel tetejét. A rooftop bárból elképesztő a 360 fokos kilátás, a Bazilika kupolája mintha csak egy karnyújtásnyira lenne, fák, bokrok teszik még ütősebbé a magaslati levegőt – nem véletlen, hogy igencsak népszerűek az itt tartott jógaórák. A bár nyitott, bárki felliftezhet a tetőre, aki megengedheti magának a luxust, és hát vannak olyan pillanatok, amikor kijár a különleges miliő.

High Note SkyBar
 • 1051 Budapest, Hercegprímás utca 5.

Sweetheart – a gofris

Van az úgy, hogy a cukorból nem elég. Ha a Sweetheartba betévedünk, tobzódhatunk az édes ízekben: a gofrira itt gátlástalanul pakolhatjuk a krémeket, fagyikat, önteteket, csokikat, gyümölcsöket, az összeállításoknak csak a fantázia szab határt. A bulinegyed nyüzsgésében mámoros búvóhely lehet a Sweetheart, de még sós variációkat is ehetünk náluk, ha elég volt az inzulinsokkból.