kultúra

szerkesztés

Színházi bemutatók, amelyeket nagyon várunk a közelgő évadban

Szerzők

  • Jász Annamária

2017. 08. 21. 17:07

Augusztus 20. után rendszerint már mindenki átkapcsol őszfelkészítő üzemmódba, nincs ez másképp velünk sem. Nagy örömünkre szeptembertől újra visszatér az élet a főváros kulturális színterére, és az őszi és téli hónapokban több izgalmas színházi bemutató is várható, amelyek már most felcsigázták a kíváncsiságunkat. Ha tehetjük, az alábbi premiereket semmiképp sem fogjuk kihagyni.

Forum Kino - Álmodozók

Fotó: Katona József Színház

Katona József Színház – Ascher Tamás Háromszéken

1/6

Rendező: Pintér Béla
Bemutató: 2017. december

2016 legnagyobb port kavart előadása volt A bajnok, ami egy elhanyagolt politikusfeleség és egy olimpikonnő szerelmét mutatta be, és amelyben többen felismerni véltek bizonyos valós személyeket. A felhergelt Heti Válaszban ezután lejáratónak szánt cikk jelent meg azt a kérdést boncolgatva, hogy arról vajon miért nem születik előadás, hogy Máté Gábor igazgató „abortuszra kényszerítette feleségét”. Bár nem magas labdának szánták, Pintér Béla lecsapott az ötletre, és elhatározta, hogy a téma alapján ír egy drámát. Szerepel benne Máté Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és Pintér Béla nevű karakter is.

Fotó: Dömölky Dániel

Radnóti Színház – Ádám almái

2/6

Bemutató: 2017. október 21.
Rendező: Szikszai Rémusz

Anders Thomas Jensen hitbuzgó papjáról és a javíthatatlan neonáciról szóló filmjét nem lehet nem szeretni, és bár a filmek színpadra állítása nem mindig sül el szerencsésen, ez esetben nagy reményeket fűzünk hozzá. Szikszai Rémusz rendezi ugyanis, aki az utóbbi években többször is bizonyított a Vádli Alkalmi Színházi Társulással a Szkénében, és szintén a Radnótiban megrendezett A párnaember is nagy sikert aratott a kritikusok körében. A naiv és rendíthetetlenül optimista papot ráadásul László Zsolt alakítja, és a sok gonosz és intrikus karakter után végre egy végletesen jó szerepben tűnik fel.

Fotó: Horváth Judit - We Love Budapest

Átrium Filmszínház – A félelem megeszi a lelket

3/6

Bemutató: október 14.
Rendező: Alföldi Róbert

Az Átrium vezetését májusban vette át a Kultúrbrigád, az évadot pedig egy Alföldi-rendezéssel nyitják. Bár szintén filmadaptációról van szó, témája miatt akaratlanul is felcsigázott minket a Rainer Werner Fassbinder klasszikusából készült mű az idős német takarítónő és a fiatal marokkói vendégmunkás szerelméről. A történet 1973-ban játszódik, Németországban már ekkor aktuálpolitikai kérdéssé vált a bevándorlás. Bár eltelt 44 év, a téma napjainkban talán csak fontosabbá vált. A hölgyet Hernádi Judit alakítja, akinek Alföldi irányításában kibontakozó drámai karakterére külön kíváncsiak vagyunk, és reméljük, ebben a darabban is lesz annyi bátorság és erő, mint az általunk is nagyra tartott Futótűzben.

Nemzeti Színház – Cseresznyéskert

4/6

Bemutató: 2018. február
Rendező: Silviu Purcărete

Csehov klasszikusát a világszerte ünnepelt Silviu Purcărete román rendező állítja színpadra, akinek formabontó stílusát az is megismerheti, aki az idei MITEM-en kihagyta nagyszabású Faustját. A darab a fesztivál egyik leginkább várt, legnagyobb volumenű előadása volt, ami a Nemzeti Színházban nem is fért el, az Eiffel-csarnokban játszották (eredetileg is egy gyárépületben mutatták be). Purcărete jelentőségét az is példázza, hogy ő volt az első külföldi rendező, akit meghívtak rendezni a Royal Shakespeare Company-hoz. Hogy érzékeltessük a rendező stílusát, következzen egy néző által felvett videójelenet a Faustból:

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Vígszínház – Hamlet

5/6

Bemutató: szeptember 29.
Rendező: Eszenyi Enikő


Egy újabb klasszikus, amit számtalan verzióban láttunk már feldolgozva mind színpadon, mind filmen, és a 2014-ben a Színikritikusok díját is elnyerő Örkény színházas változat jeleneteit Polgár Csabával a főszerepben még a mai napig fel tudjuk idézni.
A darabot Forgách András újrafordította, Claudiust Hegedűs D. Géza, Hamletet pedig a fiatal magyar színészgeneráció egyik legtehetségesebb alkotója, ifj. Vidnyánszky Attila játssza majd. A színészválasztás mellett azért is izgat minket a darab, mert mocorog bennünk a kérdés: vajon lehet-e új látásmódot csempészni a darabba 2017-ben, egy széles nézői réteget kiszolgáló színházban, amelyik 122 éves fennállása óta még egyszer sem nyúlt Shakespeare legfontosabb művéhez?

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Örkény Színház – Átváltozás

6/6

Rendező: Gáspár Ildikó
Bemutató: 2018. január 12.

Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában” – ezt a felütést nehezen lehet kitörölni irodalomtörténeti emlékeink közül, ugye? Így kezdődik Kafka hátborzongató műve, amelyben egy hihetetlen metamorfózis felforgatja az utazó ügynök és az általa eltartott családja életét. A fantasztikus tényt naturalisztikus köntösben kibontó történet általános társadalmi dilemmákat is felvet, például hogy meddig tart az ember szerethetősége, és hogy ezt az abszurd helyzetet hogyan oldják meg színpadon, önmagában ok a kíváncsiságra. Mivel a premiert a jövő évre csúszik, egyelőre nem ismert a szereposztás. Az Örkény Színház nézőterét egyébként felújítják, szeptembertől kényelmesebb ülésekből követhetjük nyomon az előadásokat.

Hasonló tartalmak

Admin mode