látnivalók és kultúra

szerkesztés

Keresd a színes falakat! – Városi séta festett tűzfalak között Budapest szívében

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 11. 24. 11:15

Ahogy beköszönt a rossz idő, egyre inkább beszorulunk a városba. Hiába a friss levegő, egy-egy nyálkásabb napon a csupasz, kopogó ágak között kevésbé szívesen vagyunk a természetben. Ezért is jó, hogy Erzsébetváros utcái színes élményeket tartogatnak. Rövid, kellemes, gyerekekkel is könnyen bejárható sétaútvonalat ajánlunk festett tűzfalak között. Ha kicsikkel vágunk neki az útnak, akkor célszerű inkább egy hétvégi délelőttöt választani, talán ilyenkor vannak a legkevesebben az amúgy forgalmas környéken.

Fotó: Színes Város - Farkas András

Az Elfogadás fala

1/16

1073 Budapest, Kürt utca 8.

Címkék

A Blaha Lujza tér felől egy rövid sétával vagy a Wesselényi utcai villamosmegállótól érkezünk az első állomáshoz, amely egy fajsúlyos témát, a hajléktalanság kérdését feszegeti. Az Elfogadás fala 2015-ben született, a Menhely Alapítvány megrendelésére. Az üres tűzfal hajléktalan művészek számára kiírt pályázat segítségével nyerte el a végleges formáját, a Kürt utcában ma is a két nyertes pályaműből készült alkotást láthatjuk. 

Alkotó: Színes Város 

Fotó: Farkas András

Alice és a többiek

2/16

1073 Budapest, Kertész utca 27.

Címkék

A tűzfalaknak az a szépsége, hogy néha újrafestik őket, a változás hozzátartozik a környezethez. Ez történt a Kertész utcában is, ahol korábban egy másik munka állt, azonban 2017-ben – a Színes Város Fesztivál keretében – egy spanyol művész alkotása, egy különleges Alice Csodaországban-adaptáció került ide (az akcióról korábban itt írtunk). Az alkotás mellett két másik festett tűzfalat is látunk, az egyik a 2013-as, ,,Mi neked a magyar?” című pályázat nyertese, a másik pedig a falu-város ellentétet jeleníti meg. 

Alkotó: Színes Város 

Fotó: Köztérkép - Katie G.

Szabadságharcos

3/16

1077 Budapest, Wesselényi utca 42.

Címkék

Visszasétálva, lejjebb a Wesselényi utcán, a Time magazin által 1956-ban az év emberének választott magyar szabadságharcos látható. A tűzfal az újság 1957. január 7-én megjelent címlapjának másolata. 

Alkotó: Színes Város 

Fotó: Neopaint - Weboldal

Erzsébetvárosi mesterek

4/16

1072 Budapest, Akácfa utca 41.

Címkék

Sétáljunk tovább a Kertész utcán, majd a Wesselényi utcára kanyarodva haladjunk tovább. A környéken egykor nagyon sok kis üzlet volt, melyekben kiváló mesterek dolgoztak, a 41-es szám környékén például 1926 óta szabóság működik, az egykor itt dolgozóknak állít emléket a Neopaint tűzfala. 

Alkotó: Neopaint 

Fotó: Polaroid

Polaroid és olvasó nő

5/16

1072 Budapest, Akácfa utca 27.

Címkék

Sétáljunk néhány métert visszafelé, majd sétáljunk az Akácfa utcának a Wesselényi utca másik oldalán található felébe. Már a sarkon megpillanthatunk egy olvasó nőalakot ábrázoló tűzfalat, a Bookline reklámját. Az Akácfa utca 27-nek nem ez az egyetlen festett fala, a kissé kiugró ház mindkét oldalát hatalmas kép díszíti. Korábban egy, a berlini falra felmászó fiatalokat ábrázoló alkotást láthattunk itt, jelenleg pedig – a Polaroidnak hála – egy színes és nyárias kép mellett suhanhatunk el az őszi szürkeségben. 

Alkotó (mindkét festmény): Színes Város 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Canga

6/16

1072 Budapest, Akácfa utca 11.

Címkék

Az Akácfa utcán továbbhaladva egy lengyel művész munkáját találjuk, amellyel a fővárosi bringaéletet eleveníti meg. Az alkotás Cekas néven alkotó lengyel Lukas Berger alkotása, amit a Neopaint kivitelezett. 

Alkotó: Neopaint 

Fotó: Köztérkép

Lengyel–magyar barátság és a menekültek világnapja

7/16

1072 Budapest, Klauzál utca 31.

Címkék

Térjünk le a Dohány utcára, itt az első keresztutca a Klauzál, ahol forduljunk jobbra. Rövid séta után egy kis beugróhoz érkezünk, amelynek mindkét oldalán egy-egy festett tűzfalat találunk. Mindkét alkotás komoly témát feszeget. Az egyik festmény a menekültek világnapjára készült, és otthonukat gyermekükkel elhagyni kényszerült ukrán anyákat örökít meg. A szemben lévő tűzfalon (a közeli Lengyel Intézet felkérésére) falfestmény örökíti meg a lengyel–magyar barátságot. 


Alkotó (mindkét festmény): Neopaint

Fotó: Farkas András

Dob utca

8/16

1072 Budapest, Dob utca 40.

Címkék

Haladjunk át a Klauzál téren, és forduljunk a Dob utcára, innen már látszik is az egyik legszellemesebb street art kiállás ukrán szomszédaink mellett. A Dob utcában hosszú ideje láthattuk Luke Embden brit művész alkotását, amely korábban egy piros szívet ábrázolt, mögötte pedig egy rövid feliratot olvashattunk: „Szeresd a szomszédaidat”. Az ukránok melletti kiállás jelképeként ezt a szívet a Színes Város jóvoltából, a művész egyetértésével azóta az ukrán zászló színei díszítik. Az akcióról itt írtunk bővebben. 

Alkotó: Színes Város 

Fotó: Neopaint - Weboldal

Converse City Forest

9/16

1072 Budapest, Dob utca 35.

Címkék

A szemben lévő oldalon, néhány lépésnyire egy másik színes tűzfalat is találunk, a Converse City Forest-program keretében különleges, a káros anyagokat kiszűrő festékkel készített, 500 négyzetméteres alkotás látható, amely nemcsak a szemünknek, hanem az egészségünknek is jót tesz. 

Alkotó: Neopaint 

Fotó: Farkas András

A Kőleves kertnél

10/16

1075 Budapest, Kazinczy utca 41.

Címkék

Haladjunk tovább a Kazinczy utca felé, ahova nemcsak a tűzfalak miatt érdemes betérni, hanem finom falatokért is. Ehhez itt ajánlottunk néhány helyet. Ha egyszerre szeretnénk tűzfalakat nézegetni és enni, akkor erre Kőleves és a Backyard környéke a legkellemesebb, persze elsősorban nyáron, jó időben, hiszen az alkotásokat a kertrészből látjuk. Az utcának ez a fele folyamatosan változó street art paradicsom. Jelenleg egy pszichedelikus szürke marha és egy olyan festmény látható itt, ami éppen az Erzsébetvárosból való kimozdulásra biztat, de Aba-Novák Vilmos Laura (Kék kalapos nő) című festményének nagyra nőtt reprodukciója is látható itt.

Alkotó (mindhárom festmény): Színes Város 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

A Király utcánál

11/16

1075 Budapest, Kazinczy utca 52.

Címkék

A Kazinczy utca és a Király utca sarkán lévő kis játszótéren két festett tűzfalat is találunk. Bal oldalon léggömbök, felhők és egy kedves természeti kép teszik barátságossá a teret, a jobb oldali falon pedig a környék kocsmáinak térképét látjuk. 

Alkotó (kocsmatérkép): Színes Város
Alkotó (tájkép): Neopaint 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gozsdu-udvar

12/16

1075 Budapest, Király utca 13.

Több Infó

Címkék

Sétáljunk a Deák tér irányába, és vágjunk át a Gozsdu-udvaron. Itt egyrészt jó falatokba futhatunk bele, másrészt megnézhetjük a Neopaint egy korábban, a menekültek világnapjára készült, egy pakisztáni kislányt ábrázoló festményét is


Alkotó: Neopaint 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Rubik-kocka

13/16

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 5.

Címkék

Ha átértünk a Gozsdun, folytassuk utunkat ismét a Dob utcán, a Károly körút felé. Ha felnézünk a Rumbach Sebestyén utca sarkán található házra, egy különleges Rubik-kockát pillanthatunk meg, a kép csak megfelelő távolságból olvad egésszé. 

Alkotó: Neopaint 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Színes tűzfalak – 6:3

14/16

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 6-10.

Több Infó

Címkék

A szemben lévő házon pedig az évszázad focimeccsét, a magyarok számára legendás 6:3-at nézegethetjük. 


Alkotó: Neopaint 

Fotó: Köztérkép - Göröntsér Vera

Ángel Sanz Briz

15/16

1072 Budapest, Dob utca 4.

Címkék

Kis kitérőnk után folytassuk utunkat a Dob utcán. Egy kis beugróban színes festmény látható, amely a II. világháborúra emlékezik, ekkor ugyanis a Dob utcában húzódott a pesti gettó határa, Okuda San Miguel spanyol művész alkotása pedig Ángel Sanz Briz spanyol diplomatára emlékezik, aki több ezer zsidó gyermeknek szerzett útlevelet a zsidóüldözés alatt. 


Alkotó: Okuda San Miguel 

Fotó: BVA/Farkas András

Városháza park

16/16

1052 Budapest, Károly körút

Címkék

A Károly körúton átsétálva a Covid okozta veszélyhelyzetben összefogó budapestieket megörökítő, színes és vidám alkotással fejezhetjük be túránkat. 

Alkotó: Színes Város 

Kinek köszönhetjük a tűzfalakat?


A budapesti színes tűzfalak java része a Neopaintnek és a Színes Városnak köszönhető, ők felelnek a kivitelezésért, és a legtöbb esetben a falakon látható kép is az ő ötletességüket dicséri. Segítségükkel egy sokkal vidámabb, színesebb belvárosban élhetünk. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode