kultúra

szerkesztés

Színorgia Hollandiában, másolatutópia Kínában – Ez az 5 kedvenc filmünk a Budapesti Építészeti Filmnapokon

Szerzők

 • Fürdős Zsanett

2021. 02. 17. 14:56

Reméltük, hogy mire eljutunk a Budapesti Építészeti Filmnapokig, addigra lesz pár könnyítés, és a vetítéseket immár a pattogatott kukorica illatával és emberekkel félig megtelt Toldiban élvezhetjük. A járvány sajnos ezt a reményt is aláásta, de a Filmnapokról nem kell teljesen lemondanunk: március 4. és 13. között a Távmozi felületére költözik, és bár a nyitófilm utáni beszélgetés, eszem-iszom és DJ XF bulija most kimarad, a kulturális töltekezés így is garantált. A KÉK idén is rengeteg jó filmmel készült az építészet, az urbanisztika és a szociológia kedvelőinek, de hogy könnyebb legyen eligazodni a kínálatban, kiválasztottuk nektek az 5 kedvenc filmünket.

Tavaly a KÉK által megrendezett Budapesti Építészeti Filmnapok volt az egyik utolsó nagyobb kulturális esemény, amin ott voltunk, ahol maszk nélküli embereket láttunk, és ami lassan a Covid-19 előtti időszámítás szép emlékképe. Az elmúlt időszakban megtanultunk együtt élni a korlátozásokkal, a kulturális és szociális programok utáni vágyunkat streamelt koncertekkel, színházi előadásokkal és mindenféle online programokkal próbáljuk kiélni, miközben mindennél jobban vágyunk arra, hogy emberek között legyünk. Ezért is vártuk nagyon az idei Filmnapokat, no meg azért is, mert a fesztivál szervezői minden évben olyan filmeket válogatnak össze, amik remekül reflektálnak a világban, a városban és a társadalomban zajló folyamatokra.

Az elmúlt egy évet nézve nem is lehetne aktuálisabb az idei hívószó, a Reconnect: újrakezdés és újrakapcsolódás egyén és közösség, épített környezet és természet között, amire nemcsak díjazott, hanem újonnan bemutatott filmekkel is reflektál a program. Mutatjuk az 5 kedvencünket, amiket szerintünk nektek is érdemes lehet megnézni.

Fotó: Budapesti Építészeti Filmnapok

Öt évszak – Piet Oudolf kertjei

1/5

Piet Oudolf egy holland tájépítész, de igazából impresszionista festő is lehetne, akinél az ecset és a vászon helyét a növények és a táj vette át. Első ránézésre kicsit őrültnek tűnhet ez a növények iránti rajongás, de valljuk be, mi is képesek vagyunk a leglehetetlenebb helyeken megállni, csak hogy lefotózzunk tavasszal egy pipacsmezőt. 

Az Öt évszak – Piet Oudolf kertjei festményi világon túl végigvezet minket az alkotói folyamaton, azon, hogy egy-egy ilyen vadregényes kert mögött mennyi komplex tervezés és számítás zajlik, hiszen a növények élő építőanyagok, amik minden évszakban és időjárásban máshogy mutatnak. Az esztétikán túl a fenntarthatóság, az ökológia és a rozsdaövezetek vagy az elhanyagolt városrészek újragondolása és a tájépítészet életünkre gyakorolt hatása ugyanúgy megjelenik. Garantált, hogy ez a színorgia minden szürke és hideg estét jobbá tesz, csak épp azt bánjuk, hogy nem lehetünk máris ott ezekben a vadregényes kertekben. 
 

 • Időpont: március 5. (péntek) 21:00
 • angol nyelven, magyar felirattal 
 • 75 perc

Fotó: Budapesti Építészeti Filmnapok

Aranykor

2/5

A barokk zene, a bársonyfotelek, az aranyozott csillárok, a márványburkolatok, a perzsa szőnyegekkel teli palota alapján lehetnénk akár a Napkirály birodalmában (Versailles-ban) vagy a Bridgerton egyik jelenetében, ahol rizsporos parókában teázunk Charlotte királyné szalonjában. Az Aranykor valójában a The Palace nevű idősek otthona extravagáns univerzumát mutatja be, amiből kiderül, hogy 70 felett sem áll meg az élet, az öregkor egyáltalán nem unalmas, sőt! Két koktélparti és álarcosbál között a film a társadalom öregséghez való viszonyát, az idősgondozás kérdéseit és a benne rejlő befektetői potenciált is bemutatja.

 • Időpont: március 7. (vasárnap) 19:00
 • angol nyelven, magyar felirattal 
 • 52 perc

Fotó: Budapesti Építészeti Filmnapok

Aalto

3/5

Alvar Aalto a magyar építészek egyik kedvenc mestere, úgyhogy ha kacérkodsz az építészléttel vagy netalán az építészekkel, mindenképpen nézd meg ezt a filmet, mert garantáltan jó pontot szerzel náluk. Amellett, hogy a filmben finn, orosz, amerikai és olasz tájakon utazunk, beleshetünk egy építészházaspár mindennapi és szakmai életébe. Kevesen tudják, hogy Alvar Aalto felesége, Aino Aalto is tervező volt, együtt pedig nemcsak szerelemben, de folyamatos inspirációban is éltek. Az archív képekkel és videóanyaggal gazdagon illusztrált portréfilm az Aalto által tervezett épületeken keresztül mutatja be az életutat. 
 

 • Időpont: március 7. (vasárnap) 21:00 
 • angol és finn nyelven, angol felirattal  
 • 103 perc

Az utca

4/5

A jövedelem mentén kettészakadt társadalom nemcsak itthon, de a világ többi részén is látványosan megmutatkozik. Jelen film a londoni Hoxton Street életét mutatja be, ahogy az egykori kisvárosias jelleget felváltotta a dzsentrifikáció. A kedves, családi üzletek helyét átvették az újhullámos kávézók, kézművessörözők és persze az elmaradhatatlan, többlakásos luxus-ingatlanfejlesztések. Azért is szeretjük ezt a filmet, mert elég sok hasonlóságot fedezhetünk fel közte és a Budapest életét, arculatát és társadalmát formázó fejlesztések között.  

 • Időpont: március 9. (kedd) 20:30
 • angol nyelven, magyar felirattal
 • 94 perc 

Fotó: Budapesti Építészeti Filmnapok

Melyik az igazi? Másolt városok valódi élete

5/5

A nagy márkák olcsó és hamis verzióit mindenki ismeri, ruházat, táskák, telefonok és ki tudja még, mennyi minden másolatát vagy utángyártott verzióját leljük fel különböző piacokon, de gondoltunk-e már arra, hogy akár ikonikus látványosságokat, sőt egész utcákat, városrészeket is lehet másolni? Sanghajban ott magasodik az Eiffel-torony, körülötte pedig egy egész párizsi városnegyed épült fel, de Kínában ott van Velence és a dózsepalota, ahogy a londoni Tower Bridge is, és akkor a nyugat-afrikai Szent Péter-bazilika másolatáról még nem is szóltunk.  

Izgalmas világot mutat meg a Melyik az igazi? Másolt városok valódi élete, mert rájövünk, hogy ezek a másolt építészeti alkotások valójában teljesen más jelentéssel bírnak, ha kiragadjuk őket valós helyükről. Ráadásul a turistalátványosságokat így még azok is láthatják, akik nem biztos, hogy valaha is eljutnának Európába. De azon is elgondolkodhatunk, hogy ha az antik görögöket másoló rómaiakkal nincs bajunk, akkor a nagyvilágban felbukkanó európai épületek hasonmásairól miért vélekedünk máshogy?

 • Időpont: március 13. (szombat) 19:00 
 • több nyelven, angol felirattal
 • 67 perc

Hasonló tartalmak

Admin mode