kultúra

szerkesztés

Jobbnál jobb hallgatnivalók: 12 friss, ropogós magyar lemez, hogy elviselhetőbb legyen a kényszerű és permanens otthonlét

Szerzők

  • Wágner Gábor

2020. 03. 20. 15:47

Míg a koncerteket sajnos igen, addig a hazai lemezmegjelenéseket szerencsére nem tudja befolyásolni sem a koronavírus-járvány, sem a karantén. A zenehallgatást meg pláne nem. Jönnek is az újabbnál újabb magyar nagylemezek, melyek közül most össze is gyűjtöttünk tizenkettőt. Bőven lesz időnk végighallgatni őket, akár többször is. És persze meg is érdemlik, hisz egytől egyig első osztályú munkák.

Fotó: Karmatik Photo

Slow Village - Úton

1/12

A jelenlegi magyar hiphop legmenőbb bandája, ráadásul mind a mainstream, mind az underground felől nézve. Aki nem hiszi, az hallgassa meg legújabb, január legeslegvégén megjelent nagylemezüket, ami már a második. 

Fotó: Képzelt Város/Facebook

Képzelt város - Samizdat

2/12

Az idén éppen 15 esztendős alteros posztrock zenekar Valentin-napon adta ki hatodik nagylemezét, de a megjelenés dátuma senkit ne befolyásoljon, nem egy szerelmes szerenád. A Samizdat zenei anyaga sötét, súlyos, vaskos és nagyon-nagyon jó. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Szabó Benedek és a Galaxisok - Cím nélküli ötödik nagylemez

3/12

Kedvenc alter-poperünk, a fanyar és keserédes dalokat író Szabó Benedek mindig úgy kesereg, hogy közben se a humorát, se a hitét nem veszíti el. Galaxisok nevű zenekara élén már az ötödik nagylemezét készíti el, ráadásul ez az eddigi legjobb, ami a stúdiójukból előkerült. 

Fotó: Frenk/Facebook

Frenk - Tudom kivagyok

4/12

Az ember, akit "a magyar David Bowie-nak" hívnak, és nem csak a háta mögött, és aki egykor a hiperkarmában dobolt, 2020-ban már a hatodik nagylemezét jelentette meg. A Tudom kivagyok egyszerre kiborulás és a művész őszinte szembenézése önmagával.

Fotó: Mordái/Facebook

Mordái - Mordái

5/12

A Middlemist Redből ismert Nóvé Soma másik zenekarának bemutatkozó nagylemezét már sokan várták, és idén végre valóra vált az álmuk. És ahogy mondani szokás, meg is érte várni. Magyar népzenét és alterrockot nem nagyon kutyultak még össze ennyire eredeti módon.  

Fotó: Gege

Gege - Út

6/12

Az Akkezdet Phiai-iskola egyik legjobb tanulója, az óbudai rapper, Sára Gergely, közismert nevén Gege is idén tolta ki a fényre ötödik nagylemezét, amin csupa izgalmas, jazzes-funkos, bólogatós beat meg a világ dolgaira okosan reflektáló szövegek hallhatók. 

Fotó: DJ Bootsie/Facebook

DJ Bootsie - Allegro Identity

7/12

Hazácskánk első számú szkreccsmestere, a hosszú évek alatt, kitartó következetességgel eredeti zenei világot megteremtő DJ Bootsie új nagylemeze a megszokottól hidegebb, távolibb, idegenebb, de pont emiatt minden eddiginél jobb. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

mius - Études de Battements

8/12

Álmos Gergely elektronikus zenei projektjének új, sorrendben ötödik nagylemeze ezúttal francia címet kapott (korábban volt már német és angol is), ez azonban a zenei világot nem befolyásolja. Álomszerű utazás, de űrhajó helyett egy varázsszőnyegen ülve, alattunk pedig a szürreális színekben forrongó táj.

Fotó: Kiscsillag

Kiscsillag - Tompa kések

9/12

Lovasi András zenekara, a Kiscsillag már a hatodik nagylemezét készítette el. A lemezbemutató turné épp mostanában indulna, de abból már semmi nem lesz. Szerencsére a lemez úgy is tökéletesen működik, ha csak otthon hallgatjuk, nem pedig élőben. 

Fotó: Budapest Bár

Budapest Bár - Ha megtehetnéd

10/12

Március idusán már a nyolcadik nagylemezét adta ki a Farkas Róbert vezette, kifejezetten népes Budapest Bár, ami egy igazi integráló zenekar. A sok irányból érkező énekeseket és zenészeket, és egymástól távol eső zenei világokat hoz össze egy nagy, boldog és szerethető kalap alá.

Fotó: Jazz Friends

Jazz Friends - First

11/12

A fúziós jazz-popot játszó zenekar bemutatkozó albuma nemcsak kellemes hallgatnivaló, hanem kellemes meglepetés is. A jazz mellé melódiák, groove-ok, soul, funk és blues elemek társulnak. Mivel instrumentális zene, az otthoni munkavégzéshez is jól passzol. 

Fotó: Jazzékiel

Jazzékiel - Szép napok

12/12

Negyedik nagylemezét adja ki hazánk egyik legkülönlegesebb zenekara, akiknek zenei világát röviden nem is lehetne leírni, csak stíluselnevezésekkel körberajzolni. De talán egyszerűbb, ha onnan fogjuk meg a dolgot, hogy minden Jazzékiel lemez olyan, mint egy spirituális beavatás, meditáció zeneszóra.

Hasonló tartalmak

Admin mode