gasztró

szerkesztés

Ide menj, ha különleges forró italt kóstolnál!

Szerzők

  • Urbán Cintia

2018. 02. 14. 16:01

Lassan a naptári tél végére érünk, ami egyben azt is jelenti, hogy fogy az idő a téli bakancslista hátralevő elemeinek megvalósítására. Ami minket illet, most plusz egy tételt kipipálunk: felkutattuk a város legkülönlegesebb forró italait, legyen az alkoholos vagy mentes változat. A keresgélés során kóstoltunk koktélt, teát, forró csokit és kávét is, persze egyiket sem olyan formában és néven, ahogy itt most felsoroltuk. 10 helyet ajánlunk, ahol szerintünk érdemes kísérletezni.

Az idei téli szezonban is felkutattuk a város legjobb forró csokijait, és szétnéztünk a kisüzemi sörfőzdék legfrissebben megtöltött üvegei között, viszont az italos tematikát ezzel még nem merítettük ki. Pár éve már elindultunk a különleges forró italokhoz vezető színes, krémes és izgalmas úton, a legutóbbi terepszemlén pedig még több cappuccinón és gyümölcsteán túlmutató érdekességbe botlottunk. A teljesség igénye nélkül 10 kedvenc helyet ajánlunk ezek megkóstolására.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Partisan Coffee Shop

1/10

1137 Budapest, Pozsonyi út 16.

Több Infó

Címkék

A Double Shot nemcsak a kávéban dupláz, de a hírek szerint kávézókban is (hamarosan a régi Halkakas helyén nyitja meg új üzletét). Addig is lehet kísérletezgetni az újlipóti egységben, ahol tavaly megalkották, idén pedig megtartották a Blue smurf néven futó forró italkülönlegességüket. Ez egy vérbeli téli itóka: szemet, szívet, torkot melenget – előbbit az algapor és célkapor színeivel, utóbbit a gyömbérnek köszönhetően. Tökéletesen kávémentes, de kivételesen nem bánjuk, az összetevők egy egészséges eleggyé állnak össze az átlátszó üvegpohárban. Nevesítve ezek (a fentebb már emlegetetteken kívül): kókuszos rizstej, kókusztejszín és agave szirup. A végeredmény egy pohár vidám kékség, némi magentával, ami pont jól édes és krémes. A végén pedig diszkréten üdvözli a torkot is.

Ár: 650 Ft

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Piknik Coffee & More

2/10

1137 Budapest, Pozsonyi út 43.

Címkék

A Pozsonyi úti, újhullámos Piknik téli italként (a szintén izgalmas matcha tejes változatai mellett) saját chai teakeverékből kínál sütőtökös chai lattét. Poralapú instant megoldás helyett ehhez a Teavoluiton készíti nekik a keveréket: ezt az illatos, fűszeres, élénkítő fekete teafüvet forró vízbe áztatják – az italra épp ezért egy kicsit várni kell –, majd a sütőben puhult sütőtökös, fűszerkeverékes, házi tejes mixhez adják. Eldönthetjük, hogy leturmixolva vagy keverve kérjük-e: ha csípjük a rostos italokat, és szívesen kanalazunk, az utóbbit, ha pedig inkább egy egységes, krémesebb állagra vágyunk, az előbbit válasszuk. Mindkét esetben tartalmas és édeskés, de semmiképp nem édes eredményt kapunk, ami egy uzsonnával is felér. Mindezt egyébként egy presszókávéval is extrázhatjuk, így érkezünk meg a dirty chaihoz.

Ár: Sütőtökös chai latte -1050 Ft, Dirty chai - 1200 Ft

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Café Smúz

3/10

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 18.

Több Infó

Ha valaki nagy kávés, és szereti az Instagram-közösség számára is megörökíteni a feketéjeit, imádni fogja a Café Smúz fotóalanyait. Ugyanúgy, ahogy a fine dining megdizájnolja a tányérra kerülő ételeket, a Smúz "felöltözteti" az italait: pirosba, zöldbe, rózsaszínbe, kékbe vagy épp lilába. A Kossuth téri kávézóban ezeket virágillatban és friss növények körében kortyolhatjuk el, elsőre nem is sejtve, hogy a csinosan dekorált csészék tartalma amúgy egész egyszerű caffé latte (kivéve a zöld esetében, ahol a matcha tea a magyarázat), már amennyire a ház és a 42 Coffee közösen kevert szemei egyszerűnek titulálhatók. A titokzatos színanyagot ízben és illatban sem lehet elcsípni, fokozni azonban igen: a kávét élő (és ehető) virágokkal is dizájnolják.

Ár: Red Velvet latte, Blue Velvet latte - 1500 Ft

Fotó: Cake Shop

Cake Shop - József Attila utca

4/10

1051 Budapest, József Attila utca 12.

Címkék

Sallay Fanni sütizője tipikusan az a hely, ahol nem fogják vissza a fantáziát. Akkor se, ha egy új süti vagy egy szezonális forró csoki készítésről van szó – legalábbis az Unikornis nevet viselő forró italuk erre enged következtetni. Ez olyasmi, amilyennek név alapján el lehet képzelni: színes, habos, diétahalogatós. Talán ez is az oka annak, hogy a Healthy helyett csak a József Attila utcai üzletben juthatunk hozzá, ott is időnként meg-megújuló formában. Februárban éppen a szerelmesek napja adott magas labdát, így került most az állandó selymes, édeskés fehér csoki alapba a fanyarkás cseresznye és cseresznyevirág. Ezzel pedig magyarázatot is nyer a rózsaszín árnyalat, de az ital tetején tornyosuló szíves, habcsókos, kispereces (de cukormentes) tejszínhabban már fölösleges lenne logikát keresni, ebbe jobb, ha csak belevetjük magunkat.

Ár: 1150 Ft

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Espressoul Budapest

5/10

1051 Budapest, Hercegprímás utca 17.

Több Infó

Címkék

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő cukrászda kihagyhatatlan állomás nyáron, a díjnyertes fagyijaival, és bár szép merítést találunk most is az üzletben belőlük, kivételesen nem emiatt hozzuk szóba a helyet. Sőt, nem is a forró csokijukért, amit korábban már méltattunk, hanem két olyan alkoholmentes forró ital miatt, amit a szezon és a kísérletezgető kedv hozott magával. A kardamomos puncs szép téli bögrébe öntve, erőteljes bordó színben, pár szem csillagánizzsal a tetején érkezik, és rögtön arcon talál az édes illatával. Egy teára emlékeztető, de édeskésebb és különlegesebb ital, amit gyerekek is bátran fogyaszthatnak. A kategória másik versenyzője 4 deciliternyi egészség: a forró gyömbér-rozmaring limonádé néven futó főzet pontosan az, aminek le van írva: a gyömbér miatt torokkaparó, a citromtól savanykás, de közben valahogy mégis kellemes és frissítő – mint egy immunerősítő koktél.

Ár: forró limonádé - 900 Ft, kardamomos puncs - 730 Ft

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Gelarto Rosa

6/10

1051 Budapest, Szent István tér 3.

Címkék

A Bazilika környékének híres rózsás fagyizója, a Gelarto Rosa hasonló cipőben jár, mint a Damniczki: most őt sem nem dekoratív fagyijai miatt emlegetjük, hanem forró limonádéja kapcsán. Ebbe ők is érezhetően egy adag egészséget kevertek bele: a friss citrom- és narancslé és a méz (de ugyanígy a chilis vagy gyömbéres változat) természetes immunerősítőként működik, és bár az arányok ügyesen el vannak találva, egy intenzív, fanyar ízzel azért számolni kell. Az influenzától viszont valószínűleg egy darabig nem kell majd tartanunk. Aki a Gelarto bejáratánál véletlenül mégis ráébredne, hogy a klasszikusabb forró italoknál szeretne maradni, a tojáslikőrös forró csoki jeligével nyugodtan beljebb kerülhet.

Ár: forró limonádé - 750 Ft, tojáslikőrös forró csoki - 1350 Ft

360 Bar

7/10

1061 Budapest, Andrássy út 39.

Több Infó

Címkék

Első téli szezonját éli a 360 Bar, amihez egyrészt tematikus, fűtött iglukkal szerelkezett fel, másrészt pedig 3-féle forró koktéllal. Ez utóbbiak küllemre leginkább teára emlékeztetnek (amire a fogantyús üvegcsésze és a citrom-és narancskarikák is rájátszanak), de beléjük kortyolva máris értelmet nyer a bartender szerepe. A koktélok épp olyanok, amilyeneknek egy jó koktélnak lennie kell: mindent érzünk az alkohol kivételével. Ha édes íz pártiak vagyunk, a Melting Point fantázianevű, rumalapú, forró áfonyalével és csokoládé sziruppal turbózott verziót szeretni fogjuk, ha pedig a savanykásabb vonal mellett tesszük le a voksunkat, a Toddy by the Makers-t kell választani. Nálunk ez a whiskey-alapú, narancsos mézszirupos, szegfűszeges, citromleves mix lett a befutó.

Ár: egységesen 2250 Ft

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

TukTuk Bar

8/10

1061 Budapest, Paulay Ede utca 31.

Több Infó

Címkék

A Tuk Tuk Bar egy karakteres koktélos szereplő Budapest éjszakai színtérén, és akkor is képes helyt állni, ha a vendég a téli hidegre való tekintettel valami forróra szomjazik. Ekkor kerül elő a Calvados (almabrandy), rozswhiskey és almatea, amit egy kis juharsziruppal és friss citromlével turbóznak és melegen, Maple Punch néven szervíroznak. Szintén kérhetjük melegen a British Visit-et, aminek fő alkotóeleme a gin és a zöld tea, na meg egy csinos csésze, ami miatt tényleg egy teát idéz, egészen addig, amíg bele nem kortyolunk. Hasonló vonalat visz még a Plumtastic, ami fekete teával operál, ehhez kevernek szilvabort és gyömbért, hogy teljes nyugalommal kortyolgathassuk el az egészség jegyében. A Paulay Ede utcai butikbár amúgy nemcsak koktélokban erős, hanem enteriőrben is: a hely az 1920-as évekbeli, ópiumfüstös Shanghait idézi.

Ár: Maple Punch - 1400 Ft, Bristish Visit - 2200 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

ROOTS Budapest

9/10

1077 Budapest, Király utca 77.

Több Infó

Címkék

A Roots Budapest egy viszonylag új versenyző a budapesti bárok körében: tavaly ősszel nyílt, a Király utca Nagykörúton kijjebb eső részén, az egykori James Dean videotéka helyén. Azért taglaljuk ennyire a lokációt, hogy biztosan megtaláljátok, mert érdemes: van a helynek egy bevonzós és ott tartós hangulata, jó itt ejtőzni, sörözni, beszélgetni. E mellé tudunk aktuálisan télkompatibilis szíverősítőt kérni: a citromos-mézes forró italukhoz Jameson whiskeyt töltenek, biztos, ami biztos alapon. Az immunrendszerünk tehát hálás lesz, ha betérünk, a maradásról pedig a polcról leemelhető könyvek, a finom snackek és a barátságos közeg úgyis gondoskodik.

Ár: 500-1000 Ft (a whiskey mennyiségétől függően)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Nemdebár

10/10

1025 Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Több Infó

Címkék

A Nemdebár olyasmi Budának, mint a Vittula Pestnek – egy alternatív, gyéren megvilágított, teleposzterezett bár, ahol mindenki ismer mindenkit, még akkor is, ha nem. Itt nincs sietség, aggódás vagy fölösleges feszültség, hiszen úgyis megoldódik minden. Az is, ha éppen nincs kéznél elég alma a forró almapuncshoz, pedig a vendég azt szeretne inni. Ez ráadásul olyan ital, ami mellé kiskanál jár, hiszen a Calvados-szal megtámogatott, fahéjjal szórt forró almaléből valamivel ki kell meregetni a felkockázott almadarabokat. Amúgy egy nagy téli visszatérő: minden évben követeli a törzsközönség, és ha ránk hallgattok, a süppedős kanapéban fogyasztjátok el.

Ár: 800 Ft

Hasonló tartalmak

Admin mode