kultúra

szerkesztés

Hajuknál fogva lógó lányok és egy abszurd illemóra – Februári színházajánló

Szerzők

2016. 02. 08. 14:51

Februárra olyan színházi előadásokat ajánlunk, melyeket e hónapban mutatnak be, és a maguk műfajában valamitől különlegesek. Lesz 2 – a saját haján lógó és mutatványozó – lány az újcirkusz képviseletében, Hoffmann fantáziavilágát megidéző bábos vizsgaelőadás, egy ügynök-téma a Katonából, egy kísérleti előadás a Jurányiban és a Szegedi Kortárs Balett budapesti bemutatója a táncfesztivál keretében.

Fotó: Szinhaz.hu

Trafó

1/5

1094 Budapest, Liliom utca 41.

Több infó

Címkék

Két lány a hajánál fogva van felfüggesztve, és így mutatványozik a Trafóban, ahol – mint általában – megint megnézhetünk egy különleges koncepción alapuló előadást. A finn Sanja Kosonen kisgyerek volt még, mikor egy cirkuszi látogatás alkalmával találkozott a hajon lógás művészetével, és ezt az élményt később sem tudta elfelejteni. Már kötéltáncosként összehozta a sors a trapézművész Elice Abonce Muhonennel, és vele készítette el a Hajánál fogva című előadást. Két éven át tartott, míg kifejlesztették a tökéletes kontyot és technikát. Az újcirkusz előadásának megtekintése nem okoz a nézőben sziszegő belső fájdalomérzetet a hajonfüggés miatt, és a trafósok szerint nem csak emiatt az elem miatt érdemes megnézni az előadást. A két szereplő mintha az Alice Csodaországban történetéből léptek volna ki, a súlytalanságot és a repülés iránti vágyat a lógással kifejezve. A haj pedig szimbóluma lehet számos dolognak, töbek között a nőiességnek, a szépségnek, a szégyennek, a termékenységnek vagy bibliai vonatkozásban a hatalomnak is. A két művész a Galapiat Cirque képviseletében érkezik Budapestre. Az előadás magyarul nem beszélőknek is ajánlott!

Alkotók: Sanja Kosonen, Elice Abonce Muhonen

Helyszín:
Trafó Nagyterem
Időpont: február 11-12., 20:00 Jegyvásárlás

Katona József Színház (Átmenetileg zárva)

2/5

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6.

Több infó

Címkék

A Katonában futnak a nagytermes slágerdarabok, továbbra is nagy sikerrel, de nem szabad megfeledkezni a sufnis előadásokról sem, ebben a pici térben most Máté Gábor rendező (és igazgató) dolgozott fel egy – erre a színházra oly jellemzően – érzékeny témát. Pintér Béla Titkaink című előadása után (Pintér Béla egyébként vendégrendez márciusban a Katonában) most egy újabb ügynök témájú darabot mutatnak be, ezúttal a Sufniban, Mészáros Béla (képünkön) főszereplésével. Ménes Attila Bihari című írásáról ezt mondja: 'Ahol a regnáló hatalom el tudja hitetni magáról, hogy örök és mindenható, ott az állam, mint gátlástalan ragadozó, zsákmányként, tehetetlen prédaként tekint az egyénre, akivel bármit megtehet. És nincs kibúvó, nincs pardon, nincs hely, ahova elbújhatnánk a karmai elől.'
Rendező: Máté Gábor
Helyszín: Katona József Színház – Sufni
Időpont: február 27. (bemutató), 28., 19:15
Jegyvásárlás

Fotó: SZFE

Az arany virágcserép – Ódry Színpad (SZFE)

3/5

A főiskolai, egyetemi vizsgaelőadások mindig izgalmasak nézői szemmel. A Bábszínház kiemelten kommunikálja mostanában, hogy a báb nem feltétlen gyerekeknek szól, hanem felnőtt műfajként is megállja a helyét. (Mottójuk: 'A báb nem korosztály, hanem műfaj!') E. T. A. Hoffmann a valóság és az álmok összeegyeztethetőségéről szóló, csodákkal teli kisregénye most Laboda Kornél és a rendező, Varsányi Péter IV. éves hallgató adaptációjában kerül színpadra. Hoffmann írásaiban a realitás és a fantázia összeolvad, és ez a világ igazán jól passzolhat egy bábszakos végzős hallgató vizsgaelőadásához, amely Anselmusról szól, aki az a fajta fiú, akinek a vajas kenyere mindig a megkent felére esik, akit folyton összesároznak az elhaladó kocsik, és aki nem tud úgy bemutatkozni egy idegen lánynak, hogy hasra ne vágódjon a saját lábában. De aztán beleszeret egy kígyóba, és az egész élete megváltozik. A főleg középiskolásoknak szóló előadásban az egyetemisták mellett Gyabronka József, Blasek Gyöngyi és Kerekes József is látható.

Rendező: Varsányi Péter
Helyszín:
Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem)
Időpont: február 18., 15:00 (bemutató)
Jegyvásárlás

Fotó: Gilda Max Fitness

STEREO Akt:
 ETIKETT
 avagy A tökéletes ember – Jurányi


4/5

A STEREO Akt előadásainak esszenciája a közönség és az előadók párbeszédéből születik meg. Az előadások struktúrája, illetve a szöveg mindig az adott projektet alkotók munkája. Az Etikett egy színpadi természetfilm és divatbemutató. Egy próbafolyamat alatt íródott előadásról van szó, a nézők vendégségbe érkeznek, de abszurd illemtanóra lesz belőle; utazás a koponyánk rejtett, ösztönök uralta zugai körül. A jegyünket átvettük a check-in pultnál, elhagytuk a tranzitot, elfoglaljuk helyünket, majd a gép ajtaja bezárul. Egy meglepően őszinte és meglepően pimasz Pilóta – pontosabban a hangja – és az ő utasításait követő két utaskísérő lesz idegenvezetőnk egy láthatatlan akarat, egy testetlen rendező furcsa világában, ahol a szobának, a fénynek, egy mozdulatnak, sőt még a gondolatoknak is hangja van. Ez a szoba beszél hozzánk, mi több, instrukciókat ad.

Rendező: Boross Martin
Helyszín: Jurányi Ház, Kamaraterem
Időpont: február 13. (bemutató), 14., 19:00
Jegyvásárlás

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Szegedi Kortárs Balett: Subjects/Árnyak és vágyak/Moderato Cantabile

5/5

A Szegedi Kortárs Balett a Budapest Táncfesztivál alkalmából hozza el új bemutatóját, amely három koreográfiát tartalmaz. A modernséget és teatralitást képviselő Ivgy és Greben koreográfiájában a bizonytalanság és a remény szólal meg, a szegénység és a kirekesztettség a témája a Szegedi Kortárs Balett számára készülő új munkájuknak, a Subjectsnek. Az Árnyak és vágyak a tánc nyelvén meséli el azt, hogy bár azt gondoljuk, mi irányítjuk saját életünket, ám valójában ez egy hamis képzelgés. Valójában csak árnyékként követjük egy felfoghatatlanul óriás intelligencia terv szerint működő gépezetének akaratát. A Moderato Cantabile a szenvedélyről szól, és a hiányról; a szerelemről próbál mesélni anélkül, hogy beteljesítené. A színpadon szoba - téren és időn kívül -, mely meghatározott, állandó minták szerint létezik. A figurák ebbe a térbe érkeznek, a „máshol levés” terébe, ahol kitörölhetetlen nyomot hagynak maguk után.
Rendező: Nemzeti Táncszínház
Helyszín:
Müpa, Fesztivál Színház.
Időpont: február 27., 19:00 (bemutató)
Jegyvásárlás

Hasonló tartalmak

Admin mode