gasztró

shopping

szerkesztés

Kávé, könyv és kultúra – 10 szuperjó hely a megújuló Margit körúton és környékén

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 07. 15. 11:37

2020-ban szavazta meg a kerületi önkormányzat a Margit-negyed program ötletét, amivel a Margit híd budai hídfőjétől a Széll Kálmán térig tartó hatalmas terület, vagyis „Buda kapuja” jelentőségét szeretnék megemelni. A kihalt Margit körút tele van üresen álló üzlethelyiségekkel, kihasználatlan épületekkel – egy részük az önkormányzat tulajdona –, ezekbe szeretne életet lehelni a kerület. Még vannak ugyan bőven üres helyek, de gombamód szaporodnak az újabbnál újabb üzletek, vendéglátóipari egységek, kulturális és közösségi terek, egyre növekszik a kiskereskedelmi kínálat. Összeszedtük a kedvenceinket.

A Margit-negyed program már pezseg egy ideje, de bőven van hova fejlődnie, mert még mindig találni kihasználatlan üzlethelyiséget a környéken. Persze nem mind az önkormányzaté, de a magántulajdonban lévő ingatlanok kiadását is serkenti a projekt, mert azokból is egyre több kezd új bérlőre találni. Így előbb-utóbb betelik majd a környék, a régi motorosok – mint a klasszikus kultfilmekre szakosodott Bem mozi, a retró gyöngyszemei, a Trapper bolt és a Bambi presszó, vagy az olyan bohém helyek, mint a Nemdebár vagy a Móka – nem lesznek többé egymagukban, mi pedig, a vendégsereg végre választhatunk a szükségünk szerint, nem pedig mindig ugyanoda megyünk azért, mert nincs másik lehetőség.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Halkakas halbár

1/10

1027 Budapest, Margit körút 38.

Több Infó

Címkék

A hal, amiből bőven van a hazai folyókban és tavakban, nemcsak egészséges étel, de finom, laktató és sokféleképpen el is készíthető – mégis kevesen fogyasztják, és talán ezért sincs sok halas hely a városban. A haltalan helyzeten kíván változtatni az év elején megnyitott Halkakas halbár, ahol kizárólag hazai halakból készült ételeket kínálnak. Van egy Dohány utcai éttermük is, ennek street food-központú bisztró kiadását találjuk meg Budán, ahol még egy halbolt is működik különféle halsalátákkal és pástétomokkal. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

nor/ma grand

2/10

1027 Budapest, Margit körút 75–87.

Több Infó

Címkék

A nor/ma első péksége az V. kerületi Kecskeméti utcában nyitott meg. Amikor a Millenáris melletti Széllkapu Parkot átadták, annak részeként nyitották meg második egységüket. A hazai és az északi hagyományokat ötvöző pékségben nemcsak pékáru kapható, de ehetünk könnyebb ételeket (szendvics, leves, saláta), ihatunk világospörkölésű kávét és még natúr borokkal is szolgálnak. Pisztáciás croissant és danish fogyasztása kötelező!

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Margitka

3/10

1026 Budapest, Margit körút 64/A

Címkék

A Margitka egy ruhabolt és kisgaléria egyben, de az előbbi viszi azért a prímet. Az üzlet használt, de jó állapotú, menő vintage öltözékekre és hazai tervezők még menőbb munkáira fókuszál, de kapható pár jó állapotú retró tárgy és különféle kiegészítők is. A Margitka hátsó szobája pedig a galéria, ahol kortárs képzőművészek alkotásai tekinthetők meg, sőt azok is megvásárolhatók.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Beat On The Brat Vinyl & Bar

4/10

1027 Budapest, Frankel Leó utca 14.

Több Infó

Címkék

A régi Beat On The Brat a bulinegyedben volt, és amikor onnan menniük kellett, pont kapóra jött a Margit-negyed, egészen pontosan a Frankel Leó utca Bem tér felőli szakasza. A zeneközpontú bárban a szokásos dolgokat csinálhatjuk, mint evés, ivás és beszélgetés, illetve használt vinylek között válogathatunk, merthogy az új Beat nemcsak bár, hanem lemezbolt is, ahol még lemezjátszó is akad, ahol belehallgathatunk a lemezekbe – már ha nincs ott egy DJ, aki éppen játszik rajta. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Klasszik by Manetti

5/10

1027 Budapest, Varsányi Irén utca 8.

Címkék

A Margit körúttal párhuzamosan futó utcában található kicsi, de nagyon barátságos hangulatú kávézó, a Klasszik by Manetti a pesti oldalt – közelebbről is a XIII. kerületet – már meghódította, amikor 2021-ben Budán is megvetette a lábát a finom olasz kávét és angolos eleganciát, valamint otthonosságot és közvetlenséget kínáló hely. Igazi törzshelynek való kávés kuckó, ahova az ember nemcsak a napindító kávéért ugrik be, hanem pár kedves szóért is. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Montage

6/10

1027 Budapest, Margit körút 8.

Címkék

Mintha home office-ban lennél! – talán ez is lehetne a szlogenje a Margit körúti sarokirodának. A Montage annyi minden volt már az idők során, hogy – némi túlzással élve – könnyebb felsorolni azt, hogy mi nem volt még, mint azt, hogy mi minden volt már. Most épp – megtalálva a tökéletes funkcióját – egy lakásnappali hangulatú közösségi iroda és kávézó, ahol beosztva a saját idődet, más szabadúszók társaságában dolgozhatsz, bizniszelhetsz, megbeszélhetsz, netezhetsz, sőt még pihenhetsz, ehetsz-ihatsz és kávézhatsz is. Ideális munkaterep.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Képező

7/10

1024 Budapest, Keleti Károly utca 13/A

Címkék

A szinte napról napra egyre inkább újjáéledő Margit körút és környékének egyik első helyszíne volt a Képező, ami egy művészeti közösségi tér. Mivel a Margit-negyed programban a városrész művészi és kulturális értékeinek fejlesztésén van a hangsúly, érthető, hogy pont itt nyitott meg a képzőművészet központú foglalkozásokat szervező hely, ami egyébként kisgalériaként is működik. A Képező elsősorban a gyerekekre épít, de a felnőttek is bőséggel találnak a számukra megfelelő művészeti foglalkozásokat.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

MANYI

8/10

1027 Budapest, Margit körút 16.

Címkék

A romkocsmás hangulatú összművészeti műhely, a MANYI a színházra, az irodalomra, a képzőművészetre és a zenére építve jött létre. Végeredményben egy underground kultúrbázis, ami négy különálló részből áll. Az utcafronti részen egy pékség-kávézó nyit majd hamarosan (a XIX. századi épület eredetileg is pékség volt). A földszint hátsó részében található a színház- és koncertterem, az emeleten pedig a lakásszínház és galéria, valamint a bisztró, ahol szintén tartanak, jórészt zenés programokat. Az alulról építkező kezdeményezés komoly kultúrközponttá nőheti ki magát a budai oldalon. 

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Kazetta

9/10

1023 Budapest, Török utca 3.

Címkék

A Bem mozitól pár lépésre találjuk a Margit-negyed egyik legfrissebb, májusban megnyitott helyét, a Kazettát, ami egyfelől otthonos kis specialty kávézó, másfelől pedig egy showroom, ugyanis a hely névadója egy hazai streetwear ruhamárka. Ez is megjelenik a helyen, mert a neten megrendelt cuccok itt vehetők át, de a boltban is kapható pár darab. Mint ahogy azokból az egyedi darabos kerámiacsészékből is vásárolhatunk, amikben a mindennapi kávénkat megkapjuk a Kazettában. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Maminti Kuckó

10/10

1024 Budapest, Keleti Károly utca 11/a.

Több Infó

Címkék

A Mechwart ligettől 5 percre találjuk a budai anyukák kedvenc, bababarát kávézóját, a Maminti Kuckót, ami azonban jóval több, mint csak egy kávézó. Könyv- és játékbolt, valamint rendezvénytér, no és igazi kincsesbánya a meserajongó gyerekek számára. Az üzletben felolvasások, játszósarok és baba-mama klub várja a kicsiket, az anyukákat pedig finom kávé, na meg egy kis társalgás a többi anyukával. 

Hasonló tartalmak

Admin mode