gasztró

szerkesztés

Budapest legjobb kézműves sörözői

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 06. 04. 12:42

A budapesti gasztroforradalomnak hála a kézműves sörök is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amelynek legfeltűnőbb és legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, hogy gombamód elszaporodtak a különleges folyékony kenyerekre fókuszáló műintézmények. Összeállításunkban a legjobb kézműves sörözőket vettük szemügyre – Bart Dániel közreműködésével.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Élesztőház

1/5

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Több Infó

A nyitás előtti felfordulás kellős közepén egyszer már feltérképeztük a kézműves sörök romkocsmájaként, illetve budapesti főhadiszállásaként jellemezhető Élesztőt, és az akkor látottak tükrében több mint valószínű, hogy még visszatérünk a regényes múltú épületbe. A Tűzoltó utca 22. először üvegfúvóműhely volt, később parkoló lett, majd Tündérgyár, jelen pillanatban pedig a magyar sörforradalom egyik központja, ahol a folyékony kenyér mellett a kultúra és a sörre finomhangolt gasztronómia is szerephez jut. A sörfőző iskola és a Home Brew Bar a házi sörök terepe, a színházteremben előadások és konferenciák lesznek, míg az udvarban lévő lakásétteremben sörvacsorák és sörkóstolók, de lesz még itt kávézó, kézműves pálinkázó, valamint hostel is. Ami a kínálatot illeti, tizenhétféle sör-remekműből válogathatunk (a teljesség igénye nélkül: Little John, Sherwood Ale, Hammurapi 18+, Hopfanatic Bitterfly, Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre, Keserű Méz WInternacht, Brutal Bitter, Angry Beast, Csobánkai Fekete Mária, Békésszentandrási Szilvás, Pokerface, James Brown Ale), és a kiterjedt magyar különítményhez hamarosan két londoni sörműhely, a Crate és a Camden Brewery főzetei is csatlakoznak.

Fotó: Bonta Gáspár

Horizont Taproom By Léhűtő

2/5

1076 Budapest, Holló utca 12-14. (Gozsdu Udvar)

Több Infó

A Gozsdu Udvar és a Holló utca sarkán fészkelő Léhűtő a sörforradalom földalatti sejtje – szó szerint, ugyanis egy pincehelyiségben található. A Bonta Gáspár nevéhez fűződő enteriőrt a Sörcikkgyűjtők sörrelikviái dobják fel, a választékot pedig hatféle csapolt, magyar kézműves sör. Látogatásunk idején a Keserű Méz, a Fóti Pilis, a Kárpi Búza, a Stari Szilva, a Bors Sherwood, továbbá a Köleses Sör volt műsoron, de a felhozatal nincs kőbe vésve, és időről időre megújul. A változatosság jegyében üveges és külföldi versenyzőkből sincs hiány, a nagyjából harminc darabot számláló kollekcióban IPA-kat, stoutokat, weizeneket és dubbeleket kóstolhatunk. A hazai üveges vonalat Békésszentandrási-variációk, Ogre Söre, a Rizmajer, valamint a Tuck Barát képviseli, és itt debütált a Főzdefeszt Brutal Bittere is. Némelyik sörmestermű árától megszédülhetünk – a legborsosabbak közé tartozó, a Csakajósörből importált Brewdog Punk üvege 1200 forint –, de ájulásra vagy anyagi csődtől való félelemre semmi ok, hiszen egy korsó kézműves likvid kenyérre 6-800 forintért csaphatunk le, ami a belvárosban átlagosnak mondható; ellentétben a Léhűtőben kortyolható főzetek minőségével és ízvilágával.

Csakajósör!

3/5

1073 Budapest, Kertész utca 42-44.

Több Infó

A Kertész utcában fellelhető Csakajósör sokáig egy Rákóczi úti társasház földszinti kuckójában kuporgott, ahol kis helyen, de annál nagyobb lelkesedéssel népszerűsítette a tömegtermékekkel sokáig kilátástalan harcot folytató kézműves söröket. A lelkesedés azóta sem csökkent, a sör/négyzetméter-arány pedig csupán a nagyobb térből adódóan csökkent, a választék továbbra is zavarba ejtően széles. Utóbbiból adódóan érdemes alaposan körülnézni a honlapon, mielőtt sörkörútra indulnánk, bár ha a bőség zavarával küzdenénk, Kővári Gergő, a Csakajósör szíve-lelke, örömmel a segítségünkre siet. Az üveges sörök mellett hatféle csapoltat (Andecsher Doppelbock, Ogre Söre, Brewdog IPA is DEAD, Flying Dog Kujo, Andechser Hefeweissbier Dunkel, St. Bernardus Tripel) is szürcsölhetünk, a korsó ára 500 és 1000 forint között ingadozik.

iF Kávézó

4/5

A Ráday utca kávézó- és étteremrengetegében megbúvó iF mind zenei felhozatal, mind pedig gasztrokínálat terén a gourmet-knak kedvez, ugyanis a jazz mellé ételkülönlegességeket és – a kaptafánál maradva – magyar kézműves söröket sorakoztat fel. A pohár 520, a korsó 800 forint, a választék pedig a következő sörínyencségekből áll: Tuck barát, Sherwood és Anonymus a győrzámolyi Bors Serfőzdéből, Szilvás, Ír Vörös és Pils a tapolcai Stari Sörfőzdéből, búzasör a soltvadkerti Kárpi Sörfőzédből, Memento IPA a Nógrád megyei Palóc Sörfőzdéből, Pils és Keserű Méz a Fóti Kézműves Sörfőzdéből, és végül kávés Brokát, Chilis sör, búzasör, valamint IPA a rozsnyói Kaltenecker Sörfőzdéből. Az imént felsorolt sörhadat vetésforgóban, kettesével verik csapra (továbbá az üveges kollekció is inkább ad hoc), és ha néha felbukkan valami figyelemfelkeltő újdonság a kézműves színen, abból is jut a korsókba. A napi csapoltsör-kínálatot a honlapon érdemes figyelemmel kísérni, de csalódni persze azok sem fognak, akik előzetes kutatás nélkül kötnek ki az iF-ben.

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 19.
Facebook

Sörmanufaktúra

5/5

A Király Gyógyfürdő mögött lapuló Sörmanufaktúra árnyas, borostyánnal benőtt kerthelyiségéről egy két sms-nyi bekezdésben már megemlékeztünk Budapest legjobb búzasörei kapcsán, de egy ilyen jó hely esetében nem rettenünk el az önismétléstől. A sörkoncepció alapköveit bajor, osztrák és természetesen magyar sörök alkotják. A hazaiakból van Békésszentandrási, Little John, Sherwood Ale, Tuck Barát, Fóti Zwickl, Köleses, Dupla Köleses, míg külhoniakból például Kapuziner Schwarz Weizen (szűretlen fekete búzasör) és Schneider Weisse Aventinus (8,2%-os szűretlen duplabak búzasör). Az újdonságok és a szezonális ajánlatok között olyan specialitások szerepelnek, mint a Bierzauberei Baristo Ale, egy kávéval készülő sörkülönlegesség, a 12%-os Olaszházi Bitumen, vagy épp a beszédes nevű Dühös, egy 8,2%-os belga ale citra hidegkomlóval. Az egyedi sörök mellé egyedi poharakat és korsókat is vásárolhatunk, a honlapon pedig részletes sörajánló vár, ráadásul ugyanitt sörgasztronómiai tanácsokat is kérhetünk.

Cím: 1027 Budapest, Ganz utca 6.

Hasonló tartalmak

Admin mode