kultúra

szerkesztés

Ahány dal, annyiféle Budapest – Dalok a fővárosról (1. rész)

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 02. 09. 14:23

Budapest szép, Budapest egy csoda, Budapest egy múzsa. Pest megér egy estet, Buda is, sőt mindkettő többet is. Ha az ember elkezdi akárcsak megkapirgálni azt a felszínt, ami alatt a Budapestről szóló dalok találhatók, már akkor is annyiba fut bele, amennyiből egy hosszan tartó cikksorozat születhetne. De mi most csak válogatunk ebből a nagy halmazból, összeszedjük azokat, amiket a legjobban szeretünk, meg azokat is, amik mellett nem illő szó nélkül elmenni – és több részben be is mutatjuk ezeket a dalokat.

Fotó: Youtube

George Ezra: Budapest

1/10

Azt nem állítjuk, hogy a brit énekes-dalszerző egyslágeres előadó lenne, de az biztos, hogy tíz emberből legalább hat a magyar főváros ihlette dalát említi, ha a még mindig csak 27 éves trubadúr leghíresebb számát kell megnevezni. Kellemes, fülbemászó, cuki kis dal a Budapest, aminél jobb városhimnuszt megszületése (2013) óta keresve sem találni.  

Fotó: Youtube

Poni Hoax: Budapest

2/10

George Ezra napfényes és bájos Budapest-képével szemben a francia electro-indie pop zenekar fővárosról szóló száma (amit természetesen személyes élmények ihlettek) sötét és zaklatott – és még így is vonzerővel ruházza fel Budapestet. A 2005-ben megjelent szám nemcsak a koncerttermekben, hanem a klubokban is elég szépen futott Európa-szerte. 

Fotó: Youtube

Frenk: Blaha

3/10

A Hiperkarmában dobosként kezdett, majd onnan szólóirányt vett Frenk minden lemezének a nyüzsgő, kissé káoszos és romlott, sokszínű Budapest adja a hátterét, elsősorban a város éjszakái és hajnalai. A Blaha című szám az összes Budapestet érintő Frenk-dal esszenciája, ami a felszínen valóban a Blaháról szól, miközben benne van az egész város. 

Fotó: Fortepan

Sebő Miklós: Hétre ma várom a Nemzetinél

4/10

Frenkhez hasonlóan szintén a Blaha környékét foglalták dalba az 1927-es Mesék az írógépről című operett szerzői, Lajtai Lajos és Békeffi István. Említést kap a dalban az egykor ott állt Nemzeti, a még mindig ott megálló 6-os villamos és a régen sokkal jobb napokat látott EMKE, ahol ma már nincs cigányzene. A dal első körben a kor népszerű énekművésze, Sebő Miklós előadásában vált sikerré. Egy évvel később Lajtai és Békeffi megírta a dal női és budai verzióját, az 1928-as Legyen a Horváth-kertben Budán szintén nagy sláger lett, az előadó Honthy Hanna volt. 

Fotó: Youtube

Elefánt: Budapesti lányok

5/10

Kemény szavakkal bánik a budapesti lányokkal az Elefánt zenekar, persze a dal végén ott a feloldás, ami egyben jelzés is: nem biztos, hogy mindig a lányok a rosszak és a csalfák, még akkor sem, ha esetleg úgy tűnik. Ettől függetlenül Budapest is olyan, mint a benne élő lányok: a tiéd lesz, ha te pedig az övé leszel. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Szabó Benedek: Hőlégballonok Budapest felett

6/10

Hogy milyen egy másnapos, szétcsúszott nap Budapesten? Például olyan, mint amit a Galaxisokat vezető Szabó Benedek lefestett a zenekar első lemezén. Cigiszagú, zavaros, nehézkes és semmire vagy alig valamire jó. Inkább nem jó. De azért a remény is ott van ebben a lusta és fáradt közérzeti dalban, a legvégén: „nem vagyok jól, de jobban leszek”.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Anna & the Barbies: Négyeshatos

7/10

A Körúton végigszántó 4-es és 6-os villamos felér egy szociológiai tanulmánnyal, nem véletlenül lett ez a helyszíne, fontos dramaturgiai pontja Pásztor Annáék 2017-es dalának. A sorok között egy elátkozott szerelem képe bontakozik ki, melynek első, akkor még boldog pillanata volt az, amikor a pár egyik tagja leült a másik mellé a négyeshatoson. És milyen sok szerelem kezdődhetett már így.

Fotó: Youtube

AWS: Budapest

8/10

Az AWS pár nappal ezelőtt, tragikusan fiatalon elhunyt énekese, Siklósi Örs nagyon felemás viszonyt ápolt a fővárossal, amit ebben az energikus és dühös dalban énekelt ki magából még 2014-ben. Azt a pillanatot öntötte dalba a zenekar, amikor valaki rádöbben, hogy ami korábban az álma volt, az mára már a rémálma. Ami persze egyáltalán nem biztos, hogy a város hibája.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Rátonyi Róbert: Budapest, Budapest, te csodás

9/10

És íme a másik véglet! Fényes Szabolcs 1947-ben született, Rigó Jancsi című operettjének volt egyik fontos betétdala a Budapestért való rajongást kimaxoló Budapest, Budapest, te csodás, amit Rátonyi Róbert vitt sikerre. A dal sorolja a főváros iránti imádat okait, és érezni rajta, ha lehetett volna, ezen okok sorolása reggelig tartana. 

Fotó: Ruthe Zuntz

Budapest Bár: Nékem csak Budapest kell

10/10

Ugye milyen furcsa lenne, ha pont a Budapest Bárnak ne lenne Budapest-tematikájú száma? Pláne, hogy nagyrészt békebeli dalokat dolgoznak fel, azok közül pedig egész sok szól a fővárosról. Mint ez is, ami eredetileg a Napfény a jégen című, 1961-es film betétdala volt, és amit a moziban egyszerre hárman adtak elő: Kiss Manyi, Mezei Mária és Psota Irén. A Budapest Bárban viszont mindhárom szerepet egyetlen nő viszi: Németh Juci. 

Hasonló tartalmak

Admin mode